Solliciteren tijdens Corona.

Een vacature staat voor een baankans, een toekomst, een nieuwe werkplek, een inkomen en waardering!
Solliciteren betekent het verzoek indienen om een baan te kunnen bemachtigen. Dit doe je door je persoonlijke kennis en vaardigheden alsmede je karakter en houding af te stemmen, ofwel te matchen met een beschikbare vacature.

TDC: “happy employees lead to happy customers!”

In de huidige onzekere tijd van Covid-19, beter bekend als het Corona virus, is het vaak lastig om van baan of opdracht te veranderen. In het diepe springen en vaste kaders loslaten om een nieuwe uitdaging aan te gaan, het is niet makkelijk met alle onzekerheden van “het nieuwe normaal”. De marktontwikkeling door Covid-19 brengt veel onzekerheid bij ons naar boven. Je kunt echter altijd terugvallen op jouw eigen persoonlijke capaciteiten en talenten. Hierin staan de componenten kennis, vaardigheid en houding centraal.

Solliciteren op een vacature heeft de nodige impact. Deze stap zorgt ervoor dat er bewust en onbewust iets gaat veranderen. Te denken valt aan jouw directe omgeving, zoals je partner, wellicht je kinderen, maar ook vrienden, overige familie en (oud)collega’s. Zij hebben allemaal een mening over deze vacature met een daarbij horende verwachting.  Helpen zij jou de juiste beslissing te maken?  Brengt de nieuwe uitdaging meer vrije tijd om samen leuke dingen te doen, een hoger salaris om extra’s te kunnen besteden? Kun je jouw kennis en vaardigheden verder ontwikkelen zodat je stappen kunt maken in je persoonlijke groei en betere carrièremogelijkheden?

Solliciteren op een vacature kan zeker voldoening geven. Het geeft aan waar jij staat op jouw carrière-ladder ten opzichte van je huidige werkzaamheden. Soms kun je intern solliciteren om extra uitdaging te vinden, als dit echter niet kan zul je moeten solliciteren bij een ander bedrijf. Dit kan soms enorm bevrijdend werken. Het geeft daarnaast ook een gevoel van zelfredzaamheid en waardering.

Waar ben jij naar op zoek in een vacature en wat geeft jou een beter gevoel ten opzichte van dan de huidige situatie waarin je werkzaam bent?

Uiteindelijk ben je op zoek naar die vacature waar jij het juiste gevoel bij hebt. Soms kun je zo’n vacature vinden met ondersteuning van je eigen omgeving, maar je kunt daar ook ondersteuning en support bij vragen van een gespecialiseerd bedrijf dat juist jouw kernwaarden en mogelijkheden afstemt op jouw specifieke wensen, behoeften en mogelijkheden en dit vervolgens matcht met een potentiële nieuwe werkgever.

TDC Groep is zo’n organisatie die jou daarin kan begeleiden en ondersteunen. Onze medewerkers luisteren naar jouw motivatie en jouw passie. Maar we kijken ook binnen welke omgeving jij als werkzoekende het best opereert. TDC Groep kan als extra ondersteuning een motivatie-, persoonlijkheids- of beroepenmeting inzetten. Hierdoor nemen de kansen op een ideale match toe.

Wat is een vacature?

Een vacature is een onvervulde arbeidsplaats op de arbeidsmarkt, binnen een bedrijf, een organisatie of een overheidsdienst die open staat voor werknemers die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.

Het werkveld is ruim, maar een vacature begint praktisch altijd met een:

  • Functietitel: Een aantrekkelijke heldere functietitel om het aantal reacties te vergroten.
  • Functieomschrijving: beschrijving van de functie, dit kan in verschillende vormen gebeuren, hierin staan veelal de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden beschreven
  • Functie-eisen: een lijst van kennis en vaardigheden waaraan de ideale kandidaat voldoet. Dit kunnen zowel harde als zachte criteria zijn.
  • Salaris en arbeidsvoorwaarden: een overzicht waar iemand in deze functie op kan rekenen als beloning voor de prestatie die wordt geleverd.
  • Procedure: een beschrijving hoe een kandidaat meer informatie kan inwinnen over de vacature of wat van het solliciteren wordt verwacht. De ervaring leert dat het advies is je hieraan te houden. Het is een etiquette.
  • Omschrijving van het bedrijf: een beschrijving van de activiteiten, producten, diensten, klanten, cultuur en kernwaarden van het bedrijf

Bedrijven zullen er veel aan doen om je te verleiden over te stappen naar hun organisatie. Het is daarom van groot belang je vooraf goed te informeren over het bedrijf. Toets haar kernwaarden in het kennismakingsgesprek, proef de sfeer van de organisatie door goed rond te kijken, loop 1 of 2 dagen mee als proef op de afdeling waar je komt te werken. Uiteindelijk zijn de bedrijfscultuur en sfeer op de werkvloer van groot belang voor jouw eigen succes en kans van slagen. De harde criteria zijn feiten en zijn een duidelijk gegeven. De zachte criteria als sfeer en cultuur moet je proeven en aanvoelen.

Hoe benader ik een sollicitatie of kennismakingsgesprek?

De eerst indruk is zeer belangrijk, dus de voorbereiding op een sollicitatie moet kwalitatief goed zijn. Zoek naar informatie op de website van het bedrijf, bekijk wat hun specialisatie is, welk product of dienst bieden zij aan. Wie zijn hun concurrenten en klanten. Hoe uiten zij zich online via de bedrijfswebsite of via sociale media als Linkedin, Youtube, Facebook, etc. Zoek naar personen die er werkzaam zijn of hebben gewerkt. Neem telefonisch contact op om meer informatie te verkrijgen bovenop de beschreven informatie die in de vacature staat. Al deze informatie zal bijdragen of de organisatie bij je past.

Laat zien dat je geïnteresseerd bent en dat jij je hebt verdiept in de organisatie. Je hoeft echt niet alles te weten, maar interesse tonen en kennis hebben van is een strelende factor voor je toekomstige werkgever. Bereidt het eerste kennismakingsgesprek goed voor. Denk aan je kleding en je taalgebruik. Stel de vragen die je wilt stellen (minimaal drie). Om in alles spanning deze niet te vergeten, kun je ze meenemen op een geschreven brief. Het gaat om jouw talenten en skills. Benoem deze. Stilstand is achteruit gaan. Het is belangrijk om aan te geven dat jij je verder wilt ontwikkelen en of hier mogelijkheden voor zijn binnen de organisatie.

Wat wil ik bereiken in het sollicitatiegesprek?

Beschrijf voordat je in gesprek gaat doelstellingen die je wilt bereiken en beschijf hoe je deze het beste kunt verwoorden en/of kunt presenteren. Dit geeft uiteindelijk een helder beeld of er van jou uit een klik is om verder te gaan in een sollicitatieprocedure. Iedere interviewer in een sollicitatiegesprek kijkt en beoordeeld anders, je zou altijd de vraag kunnen stellen, wat verwacht u van iemand in deze functie en wat zijn uw criteria waarop u mij beoordeeld? Dit is een verrassende vraag, waarbij jezelf direct kunt toetsen of je eraan kunt voldoen.

Samenvattend!

Bij het lezen van een vacature word je getriggerd door de functietitel, de taken, lay-out, de organisatie, de sector en de omschrijving van de functie. Deze trigger wekt je nieuwsgierigheid. Voordat je start met solliciteren verzamel je eerst zoveel mogelijk aanvullende informatie. Op basis van al deze informatie neem je het besluit om jouw nieuwsgierigheid om te zetten in actie en ga je solliciteren op de vacature.

TDC Groep, vacatures en solliciteren

Bekijk snel onze vacatures! En als er voor jou een passende vacature op staat, stuur dan je cv op neem contact op voor meer informatie. Wanneer de juiste vacature er niet bij staat, neem dan contact met ons op of stuur een open sollicitatie. TDC Groep wil graag samen met jou je talenten optimaal inzetten om die baan te vinden die jou een goed gevoel geeft. De visie van TDC Groep is niet voor niets “happy employees lead to happy customers”. Ga met ons de uitdaging aan. Wij staan voor je klaar.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!