7 onmisbare Recruitment trends in 2024

Geplaatst op:
Geplaatst door: Daan van Dooren

Het jaar 2024 is al even onderweg, maar het biedt nog genoeg nieuwe kansen voor de recruitment markt in Nederland. Technische innovaties, veranderende arbeidsmarkten en evoluerende werkculturen zullen invloed hebben op de manier waarop organisaties talent aantrekken en behouden. Laten we eens duiken in de opkomende (en actieve) trends die het wervingslandschap in Nederland in 2024 zullen definiëren.

1. Recruitment en AI: de opkomst van automatisering

Artificial Intelligence (AI) zoals ChatGPT vindt steeds meer een plek in ons dagelijks leven en in recruitment. In 2024 zien we een verdere integratie van AI in wervingsprocessen, met geavanceerde algoritmen die worden gebruikt voor het analyseren van CV’s, het voorspellen van kandidaat geschiktheid en het automatiseren van routinetaken zoals het screenen van sollicitanten en het plannen van interviews. Deze AI-gedreven benaderingen bieden recruiters de mogelijkheid om sneller en efficiënter te werven, waardoor ze zich kunnen concentreren op het opbouwen van waardevolle relaties met kandidaten.

2. Het belang van de persoonlijke connectie

Hoewel technologie een grote rol speelt in het wervingsproces, blijft de persoonlijke connectie een cruciale focus voor organisaties in 2024. In een tijdperk waarin kandidaten meer keuzes hebben dan ooit tevoren, is het creëren van een positieve en persoonlijke ervaring essentieel om talent aan te trekken en te behouden. Dit omvat alles, van naadloze sollicitatieprocessen en transparante communicatie tot het bieden van waardevolle feedback en het opbouwen van een sterk werkgeversmerk op sociale media en andere kanalen. Door de kandidaat centraal te stellen in het wervingsproces kunnen organisaties zich onderscheiden als werkgevers.

3. De toekomst van flexibel werk

De verschuiving naar remote work die versneld werd door de COVID-19-pandemie, zal in 2024 blijven evolueren en een blijvende impact hebben op recruitment wereldwijd. Terwijl sommige organisaties teruggaan naar kantooromgevingen, zullen velen ervoor kiezen om hybride werkmodellen te omarmen. Waarbij werknemers de flexibiliteit hebben om zowel op kantoor als op afstand te werken. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor werving, met recruiters die talent kunnen aantrekken van over de hele wereld zonder beperkingen.

Het vermogen om remote work aan te bieden wordt een belangrijke troef in het aantrekken van hoogwaardig talent. Want de wens voor hybride werken blijft sterker worden. Bedrijven die koppig en ouderwets een 100% aanwezigheid eisen op het kantoor worden steeds vaker overgeslagen door kandidaten. Aangezien er veel metingen zijn gedaan naar productiviteit en tevredenheid onder hybride werkers, en zij hoger scoren dan permanente kantoormedewerkers, zullen veel bedrijven dit gaan moeten accepteren. Als ze de kop in het zand blijven steken zullen ze de strijd verliezen en gaan kampen met een permanent personeelstekort.

4. Focus op vaardigheden en potentieel

In plaats van zich uitsluitend te richten op traditionele opleidingen en werkervaring, zullen recruiters in 2024 steeds meer de nadruk leggen op vaardigheden en potentieel bij het selecteren van kandidaten. Met de snel evoluerende aard van werk zullen organisaties op zoek gaan naar kneedbare en leergierige kandidaten die bereid zijn om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Dit opent de deur voor een bredere pool van talent, inclusief zij-instromers, carrièreswitchers en mensen met non-traditionele achtergronden.

5. Employer Branding: het belang van een sterk werkgeversmerk

In 2024 blijft Employer Branding een cruciale rol spelen in het wervingsproces. Organisaties zullen blijven investeren in het opbouwen en versterken van hun werkgeversmerk om zich te onderscheiden als aantrekkelijke werkgevers. Dit omvat het delen van verhalen over de bedrijfscultuur, de waarden, missie en visie van de organisatie, en de voordelen van werken bij het bedrijf. Door een positieve reputatie op te bouwen kunnen organisaties talent aantrekken dat zich verbonden voelt met hun merkidentiteit en cultuur.
Belangrijke informatie om prominent te presenteren zijn de arbeidsvoorwaarden. Het salaris zal duidelijk vermeld moeten worden. Net zo essentieel zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden; thuiswerkmogelijkheden, vitaliteit op kantoor, vrije dagen en beschikbare trainingen en cursussen.

Last but not least, de reputatie van de organisatie wordt meer en meer onderzocht en meegenomen in de beslissing voordat er sollicitatie plaatsvindt. Hoe denken (oud-)medewerkers over hun werkgever, wat wordt er gedaan aan duurzaamheid? Zijn er zonnepanelen en prullenbakken voor afvalscheiding aanwezig? Eventueel een subsidie voor E-bikes? Als je als bedrijf de natuur flink blijft schaden in 2024 loop je al ontzettend achter in jouw doen en denken, en zal je steeds minder animo gaan ervaren van potentiële nieuwe werknemers en zelfs huidige werknemers.

6. Data-gedreven werving: Het tijdperk van analyse en inzichten

In 2024 zullen recruiters steeds meer vertrouwen op data voor het werven van kandidaten. Data en analyse tools schieten als paddenstoelen uit de grond, in combinatie met AI zal deze aanpak steeds sneller en gebruikelijk worden. Denk bijvoorbeeld aan het analyseren van gegevens over sollicitanten, zoals hun ervaring, vaardigheden en achtergrond, evenals de prestaties van eerdere wervingscampagnes.

Bijzondere inzichten kunnen met alle nieuwe tools gemakkelijker naar boven komen, waar een recruiter jaren geleden geen tijd had om gedetailleerde resultaten op te graven, is dat nu met twee klikken te doen.

7. Upskilling en reskilling: investeren in talentontwikkeling

In een wereld waarin technologieën voortdurend veranderen en vaardigheden verschuiven, wordt het in 2024 steeds belangrijker voor bedrijven om te investeren in de groei van hun medewerkers. Niet alleen zoeken ze naar nieuw talent, maar ze zullen ook meer aandacht besteden aan het versterken van de vaardigheden van hun huidige team. Dit betekent dat er meer nadruk komt te liggen op trainingen, cursussen en programma’s die gericht zijn op het verbeteren en aanvullen van de kennis van werknemers. Door te investeren in de ontwikkeling van hun personeel, kunnen bedrijven een flexibel en veerkrachtig team opbouwen dat goed voorbereid is op de uitdagingen van morgen.

We beschrijven hier moderne technologieën en nieuwe trends. Ben je nog op zoek naar werk en benieuwd hoe je andere gevestigde middelen kan inzetten? Lees hier onze andere blogs over hoe je LinkedIn inzet om een baan te scoren. Hoe je een magistrale motivatiebrief maakt voor die ene speciale baan. En hoe je daarna jouw sollicitatiegesprek fantastisch doorloopt.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!