Geen passie of plezier in je werk? Probeer Job Crafting!

Geplaatst op:
Geplaatst door: Daan van Dooren

Als je geen plezier meer in je werk ervaart, ga je er dan van door? Of ga je jouw baan boetseren? Ook wel bekend als Job Crafting. Jouw baan opnieuw inrichten naar jouw wensen, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

Job Crafting of baan boetseren, misschien heb je er nog nooit van gehoord. Het doel ervan is jouw baan beter aan te laten sluiten op persoonlijke behoeftes, vaardigheden en talenten. Het gaat erom dat een werknemer zelf het werk vormgeeft op een manier die voor hem of haar zinvol is en waar voldoening uit valt te halen. Dit kan onder meer inhouden dat het takenpakket verandert, nieuwe relaties worden aangegaan op het werk, of de functie perceptie wordt aangepast om meer betekenis aan het werk te geven. Dit klinkt wellicht zwaar maar het is makkelijker dan je denkt.

Wat is Job Crafting?

In tegenstelling tot de traditionele aanpak waarbij organisaties de volledige controle hebben over het ontwerp van functies, moedigt Job Crafting een benadering van onderaf aan. Dit betekent dat je als werknemer wordt aangemoedigd om zelf veranderingen aan te brengen.

Waarom Job Crafting?

In bedrijven veranderen dingen snel. Meestal wordt van werknemers verwacht dat ze zich aanpassen aan deze veranderingen. Men gaat ervan uit dat bedrijven de verantwoordelijkheid hebben om functies te ontwerpen en in te richten. Wanneer werknemers echter zelf hun functie vormgeven, krijgt die meer betekenis. Door werknemers de vrijheid te geven om Job Crafting toe te passen, kunnen bedrijven profiteren van een toename in motivatie en betrokkenheid, dat leidt tot betere productiviteit en tevredenheid. Dit betekent niet alleen dat werknemers de leuke taken mogen kiezen, maar ook dat de functie efficiënter en effectiever wordt ingevuld. Het zorgt ervoor dat de functie beter past bij de medewerker.

4 stappen van Job Crafting

Net zoals bij andere aspecten van duurzame inzetbaarheid, is het belangrijk dat de hele organisatie de werknemers ondersteunt bij Job Crafting. Het is essentieel om werknemers te stimuleren en de ruimte te geven om hiermee aan de slag te gaan.

Er zijn vier hoofdtechnieken die je kunt gebruiken voor Job Crafting:

  1. Taak craften: Hierbij wordt het takenpakket aangepast, inclusief het aantal taken, type, omvang en aard van de taken die uitgevoerd worden.
  2. Relationeel craften: Dit gaat over het verbeteren van interacties en relaties op het werk, zoals samenwerking, het aangaan van nieuwe relaties en het beëindigen van negatieve relaties.
  3. Cognitief craften: Dit houdt in dat je de perceptie van de functie kan aanpassen, waardoor er meer betekenis aan het werk wordt gegeven, zonder de functie zelf te veranderen.
  4. Contextueel craften: Hierbij worden aspecten van de werkomgeving aangepast, zoals werktijden, de werkplek of de algemene omgeving.

Deze Job Crafting technieken zijn de afgelopen jaren door verschillende organisaties toegepast en leidden tot bijzondere resultaten. Met name een verbetering van het contact tussen leidinggevenden en werknemers, en een toename van positiviteit en vrolijkheid tijdens het werk.

Hoe pak jij als werknemer Job Crafting aan?

Job Crafting begint bij jezelf. Het begint bij jouw behoefte om te leren en jouw wens tot verandering. Dan moet je bepalen wat je graag anders zou willen en leg je dit voor aan je leidinggevende. Het liefst met een plan over:

  1. Welk van de vier aspecten je zou willen aanpassen.
  2. Wie of wat daarvoor nodig is.
  3. Hoe het jouw eigen werk mooier maakt.
  4. Wat het betekent voor de organisatie, klanten en collega’s.

Begeleiding bij Job Crafting

Het begeleiden van werknemers bij Job Crafting is een voorbeeld van positief werkgeverschap. Door werknemers de vrijheid te geven om aanpassingen aan te brengen in hun werkzaamheden, zodat ze meer voldoening of rust kunnen ervaren, kan dit leiden tot meer bevlogenheid onder werknemers. Het is cruciaal dat zowel werknemers, leidinggevenden als de organisatie betrokken zijn en hun steun verlenen aan dit proces. Job Crafting vereist een zorgvuldige en gezamenlijke aanpak, waarbij de unieke capaciteiten van werknemers worden erkend en versterkt.

Heb je extra kennis of ervaring nodig om jouw baan echt te kunnen boetseren of craften? Wellicht kan je naar omscholing kijken. Klik hier voor inspiratie.
Er zijn meer wegen die naar meer werkplezier en voldoening leiden. Lees bijvoorbeeld 9 wegen naar meer werkplezier.

Als je deze laatste alinea leest heb je minstens een beetje interesse in Job Crafting, ben je op zoek naar nog meer diepgang? Bekijk dan deze video van Universiteit Utrecht over Job Crafting.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!