ZZP’er worden in 7 stappen? Zo doe je dat!

We plaatsten in 2021 als eens dat wij dat jaar 20% meer ZZP’ers mochten verwelkomen op onze horeca afdeling. Dit aantal is ondertussen nog veel harder gestegen, ongeveer de helft van de mensen met wie we in zee gaan zijn ZZP’ers. Ben jij erg gesteld op je vrijheid en wil jij zelf de touwtjes in handen hebben? Dan is werken als ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) misschien wel iets voor jou. Toch heeft de praktijk uitgewezen dat je er niet al te makkelijk over moet denken, er komt meer bij kijken dan dat je in de eerste instantie misschien zou verwachten.

Dus overweeg je om ZZP’er te worden, zorg dan dat je jezelf goed voorbereid. Freelancen is een boeiende manier om je carrière vorm te geven, maar ze brengen ook specifieke uitdagingen en verantwoordelijkheden met zich mee. Hier zijn enkele stappen en overwegingen om je op weg te helpen.

Starten als ZZP’er; Kies je niche

Als je erover nadenkt om als freelancer aan de slag te gaan, is het eerste wat je waarschijnlijk zult aan doen, jouw niche kiezen. Een niche is een specifiek afgebakend segment van de markt voor een bepaald product of dienst.

Maak een plan

Voordat je alles in werking gaat zetten, moet je wel even kritisch kijken naar de haalbaarheid van jouw idee. In dit plan verwerk je wat er allemaal bij het ‘ZZP’er zijn’ komt kijken en je schrijft erin wat er voor jouw specifieke idee precies moet gebeuren. Als je een goed plan hebt, is het in een later stadium ook makkelijker iemand anders te overtuigen van jouw goede idee.

Maak een portfolio

Dan is het vervolgens zaak om een interessant portfolio te creëren. Dit kan op meerdere manieren, maar tegenwoordig is een eigen website of een sterk LinkedIn profiel waarop je voorbeelden van eerdere projecten, getuigenissen of informatie over jouw diensten laat zien, het meest gebruikte ‘portfolio’.

Stel je tarieven vast

De volgende stap is dat je je tarieven gaat bepalen. Voorafgaand aan het vaststellen van je tarieven, dien je eerst te onderzoeken wat gebruikelijk is in jouw branche en dit kun je vervolgens nog wat bijstellen op jouw persoonlijke ervaring en vaardigheden. Belangrijk is hier dat je niet te veel en niet te weinig vraagt. Onthoud dat je realistisch dient te zijn over je tarieven, anders zullen er genoeg mensen zijn die het voor minder zouden willen doen en kun je je klanten wel vergeten. Daarnaast moet je ook niet te weinig vragen, je moet er wel voor zorgen dat je betaald wordt naar jouw waarde.

Houd daarnaast ook rekening met de aftrekposten waar ZZP’ers recht op (kunnen) hebben, zoals startersaftrek, zelfstandigenaftrek etc.  

Vind je klanten

Aangezien je niet voor een baas werkt, maar voor opdrachtgevers, is het belangrijk om op zoek te gaan naar klanten. Hiervoor kun online platforms gebruiken bestemd voor ZZP’ers zoals Freelancer, Fiverr of Upwork. Daarnaast zou je naar netwerkevenementen kunnen gaan om potentiële klanten te vinden. Netwerken en mond-tot-mondreclame zijn over het algemeen zeer effectief voor ZZP’ers.

Risico’s afdekken/verzekeren

Als ZZP’er loop je meer risico’s dan iemand in loondienst. Die risico’s kun je gedeeltelijk afdekken door je goed te laten verzekeren. Naast een persoonlijke verzekering, is het handig om een bedrijfsverzekering af te sluiten. Een voorbeeld voor een belangrijke verzekering is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast is het verstandig om te denken aan verzekeringen voor ziekte en arbeidsongeschiktheid, pensioenopbouw, inboedel etc.

Contracten en facturering

Voordat je met een opdracht begint, dien je een duidelijk contract op te stellen. Het is natuurlijk altijd goed om je afspraken zwart op wit te hebben en om verwachtingen te verduidelijken. Zorg dat je alles goed voor elkaar hebt en zo dus een professionele indruk achter kunt laten op je klanten. Je facturen dienen te allen tijde te kloppen en het is natuurlijk ook fijn als ze er gelikt uitzien. Zorg daarbij dat je een goed systeem hebt voor het bijhouden van zowel je inkomsten als je uitgaven.

Ondernemen vergt tijd en toewijding

Het is belangrijk om te onthouden dat zowel freelancen als ondernemerschap tijd en toewijding vergen. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de juridische en zakelijke aspecten en blijf flexibel om je aan te passen aan veranderende omstandigheden. Het kan ook nuttig zijn om advies in te winnen bij professionals of mentoren in jouw branche.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!