MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) in de praktijk

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is een begrip dat steeds belangrijker wordt in de huidige tijd. Je ziet het dan ook steeds vaker verschijnen in bijvoorbeeld social media uitingen en op websites van bedrijven. Dit heeft alles te maken met het milieu, sociale initiatieven en de klimaatverandering. Maar wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen nou precies en waarom is het belang van MVO zo gegroeid?

Wat is MVO?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen houdt in dat bedrijven en organisaties rekening houden met de sociale en milieueffecten van hun activiteiten en ervoor zorgen dat deze positief zijn. Dit betekent dat bedrijven niet alleen gericht zijn op winstmaximalisatie, maar ook op het behalen van een positief maatschappelijk en milieueffect. MVO gaat verder dan alleen het naleven van wet- en regelgeving en omvat ook het nemen van verantwoordelijkheid voor de impact van een bedrijf op de maatschappij en het milieu.

Waarom MVO?

Er zijn verschillende redenen waarom MVO belangrijk is. Ten eerste kan MVO ervoor zorgen dat een bedrijf een positieve reputatie opbouwt bij zijn stakeholders, zoals klanten, werknemers, aandeelhouders en de lokale gemeenschap. Dit kan leiden tot een toegenomen vertrouwen in het bedrijf en kan bijdragen aan een positief imago. Bovendien kan MVO ervoor zorgen dat een bedrijf aantrekkelijker wordt voor werknemers en kan het leiden tot een lagere werknemersverloop.

Daarnaast kan maatschappelijk verantwoord ondernemen bijdragen aan een duurzamere samenleving. Door rekening te houden met de sociale en milieueffecten van de activiteiten van een bedrijf, kan het bedrijf bijdragen aan een duurzamere toekomst voor ons allemaal.

Is MVO verplicht?

Hoewel MVO niet wettelijk verplicht is, zijn er wel verschillende wetten en regels die bedrijven moeten volgen om ervoor te zorgen dat ze verantwoordelijk omgaan met de sociale en milieueffecten van hun activiteiten. Sommige bedrijven kiezen ervoor om zich aan te sluiten bij MVO-keurmerken of -certificeringen, zoals het ISO 26000-keurmerk voor MVO of het GRI-rapportagesysteem. Dit kan helpen om aan te tonen dat het bedrijf MVO serieus neemt en dat het bedrijf serieus bezig is met het beperken van haar CO2 voetafdruk.

Wat doen wij in het kader van MVO?

We kunnen natuurlijk wel roepen hoe belangrijk het is om maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus te nemen, maar als we hier zelf niks aan doen hadden we dit artikel beter achterwege kunnen laten… Het is een geval ‘work in progress’,  stapje voor stapje doen wij aanpassing en samenwerkingen om beter te worden en steeds maatschappelijk verantwoorder te ondernemen.

Ons bedrijfspand in Enschede heeft een kleine upgrade gehad dit jaar. De verlichting is vervangen door energiezuinige led verlichting. Daarnaast zijn we momenteel druk bezig met zonnepanelen, hierover later meer. Dit jaar (2022) hebben we het maken van onze kerstpakketten uitbesteed aan stichting Heel Bijzonder.

kerstpakket heel bijzonder 1
Kerstpakket samengesteld door ‘Heel Bijzonder’ in het kader van MVO

Heel bijzonder

Heel bijzonder is een lunchroom/winkel in Enschede waar medewerkers werken met ieder hun eigen ‘heel bijzondere’ verhaal. Ze hebben afstand tot de arbeidsmarkt en halen heel veel plezier uit hun werk bij ‘Heel bijzonder’.

De mensen die werken bij Heel bijzonder maken het zo bijzonder. De medewerkers van Heel bijzonder hebben allemaal een verhaal. Ze hebben allemaal om verschillende redenen een afstand tot de arbeidsmarkt. Je kunt hierbij denken aan een beperking, psychische klachten en/of lichamelijke klachten. Daarnaast werken er ook coaches die ondersteuning bieden en altijd klaar staan om vragen te beantwoorden en om meer te vertellen over “heel bijzonder”.

kerstpakket doelgroep gemaakt 1
Kerstpakketten in de maak.

Stichting Jobcoaching Nederland

Wij werken al 12 jaar samen met stichting Jobcoaching Nederland.

Stichting Jobcoaching Nederland werkt volgens het vijf P-principe: 

  • Plezier: plezier in je werk is de motivatie tot succes;
  • Persoonlijke aandacht: door te luisteren naar werknemer en werkgever worden aandachtsgebieden gehoord;
  • Praktische begeleiding: toepassing handige en bruikbare coachings- en hulpmiddelen om te werken aan verbeter- en ontwikkelingspunten;
  • Prestatiebereik: werken naar maximale haalbaarheid en tevredenheid;
  • Participatie: deelgenoot zijn in de arbeidsmarkt.

Doorzaam

Wij hebben al geruime tijd een samenwerking met Doorzaam en dat is niet voor niets. We hebben namelijk één ding gemeen: we willen de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten stimuleren. Doorzaam is een organisatie die gelooft dat iedere uitzendkracht vitaal, vaardig, veilig en met plezier zijn/haar werk kan doen en blijven doen. Iedereen wilt leuk en goed werk doen. Daarbij zijn zekerheid, een volwaardig inkomen en voldoende toekomstperspectief zeer belangrijk. Daarom biedt Doorzaam verschillende opties voor uitzendkrachten om het optimale uit zichzelf te halen.

De harde leerschool

In 2017 werden wij (TDC Groep) partner van de harde leerschool; een stichting die (jong)volwassenen van 18 jaar en ouder een nieuwe kans biedt om actief en positief deel te nemen aan de maatschappij. Met de programma’s die de harde leerschool aanbiedt proberen ze deelnemers te motiveren nieuwe stappen te zetten richting een opleiding of baan. Rugby wordt ingezet om richting een blijvende gedragsverandering te gaan en om ‘beschadigde’ mensen weer een andere kijk op het leven te geven. Hierbij zijn zelfvertrouwen, zelfinzicht en zelfredzaamheid sleutelwoorden.

De harde leerschool
De harde leerschool

Schulte Energie & Techniek

Met Schulte Energie & Techniek in Denekamp hebben wij door de jaren heen een fijne samenwerking gehad. Dit mooie en moderne Twentse bedrijf, gerund door vader (Wim) en zoon (Tim) Schulte, is booming in energietechnologie. Het bedrijf groeit niet alleen snel, maar doet er ook alles aan om de koploper te zijn betreffende oplossingen rondom het klimaatprobleem. Met een 100% klimaat neutrale bedrijfsvoering geven ze niet alleen het goede voorbeeld, ze zijn ook echte pioniers op het gebied van energietechnologie.

Onze bijdrage? Wij doen ons best om ze te matchen met de juiste kandidaten die het vak van zonnepanelenmonteur willen leren. Daarnaast zijn we trots om aan te kondigen dat Schulte in juni 2023 zonnepanelen heeft geïnstalleerd op ons bedrijfspand. Met deze ontwikkeling in het kader van duurzaamheid verminderen we niet alleen onze ecologische voetafdruk, maar dragen we ook actief bij aan een schonere en groenere toekomst.?

Zonnepanelen
Zonnepanelen op het dak van ons bedrijfspand in Enschede

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!