TDC Groep

Werken via een uitzendbureau; de belangrijkste voor- en nadelen

Het beeld van werken via een uitzendbureau is niet al te best. Er zijn veel (onjuiste) vooroordelen over het werken via een uitzendbureau. We gaan in dit artikel een paar voor- en nadelen van werken via/met een uitzendbureau op een rijtje zetten voor zowel werkgever als werknemer.

Voordelen voor werkzoekenden/particulieren

De grootste pluspunten zijn dat je zelf kunt kiezen hoe lang, waar en wanneer je wilt werken. We ondersteunen je bij het opstellen van je sollicitatiebrief en de voorbereiding op het sollicitatiegesprek. Bovendien krijg je de gelegenheid om diverse functies uit te testen. Je ontvangt een salaris, verfijnt je vaardigheden en breidt je sociale netwerk uit met nieuwe contacten.

Flexibiliteit

Laten we beginnen met de werkende of werkzoekende bevolking. Als je bij een uitzendbureau solliciteert, zul je zien dat het gemiddelde uitzendbureau een breed aanbod aan vacatures heeft op verschillende plekken. Dit komt omdat een uitzendbureau een heel netwerk heeft waar ze mee samenwerken. Je ziet fulltime vacatures, parttime vacatures en geheel flexibel werk. De keuze is reuze. Daarnaast ben je lang niet altijd gebonden aan een opzegtermijn. De flexibiliteit die je hierin vindt, is moeilijk te vinden op een andere manier.

Tijdelijk werk of werken voor langere tijd, het kan allemaal

Vaak heb je tevens een keuze voor tijdelijk werk, terwijl je bij de meeste uitzendbureaus ook gewoon lang kunt blijven als je je werk goed doet en je lang zou willen blijven. Het is maar net wat je zelf wilt en wat het desbetreffende uitzendbureau op dat moment zoekt. Als we even spreken voor TDC Groep, dan kunnen we zeggen dat we ondertussen meer mensen aan het werk hebben met een vast dienstverband dan met een tijdelijk dienstverband. Als je je werk goed doet en je je netjes en gewenst gedraagt, dan kun je gegarandeerd blijven zo lang als je wilt.

Uitzendbureau

Ondersteuning sollicitatieproces

Daarnaast kun je, als je solliciteert via een uitzendbureau, rekenen op de nodige (en meer) ondersteuning bij het sollicitatieproces. Je kunt hulp krijgen bij het voorbereiden van je sollicitatiegesprekken, het verbeteren en/of optimaliseren van je CV en het geven van tips op je sollicitaties te verbeteren.

Oriënteren op verschillende vlakken

Last but definitely not least, je hebt mogelijkheden om je te oriënteren op verschillende vlakken, bij verschillende bedrijven en industrieën. Uitzendwerk kan betekenen dat je de kans krijgt (mocht je dit willen) om ervaring op te doen bij verschillende werkgevers en in verschillende functies.

Nadelen voor werkzoekenden/particulieren

Er is natuurlijk ook een andere kant van de medaille. Er zitten ook nadelen aan het werken voor een uitzendbureau. Toch zijn heel veel van de bekende ‘nadelen’ simpelweg fabeltjes of kloppen ze tegenwoordig niet meer, waar dat vroeger misschien wel zo was.

Het betaald slechter en je krijgt geen ruimte voor persoonlijke ontwikkeling?

Voorbeelden van dit soort fabels zijn dat je standaard minder betaald zou krijgen als uitzendkracht, dat je geen vakantiedagen en/of toeslagen krijgt, je geen ruimte of mogelijkheden krijgt om jezelf te ontwikkelen en dat je er alleen maar werk voor kortere tijd hebt.

Arbeidsvoorwaarden

Dit is absoluut niet waar, als uitzendkracht heb jij vrijwel dezelfde arbeidsvoorwaarden als jouw collega’s die rechtstreeks voor de opdrachtgever werken in eenzelfde of gelijkwaardige functie.

Alleen tijdelijk werk?

Ook dit ‘vooroordeel’ kunnen we ontkrachten. Uitzendkrachten werken gemiddeld 30 uur per week en als het gewenst is kun je bijna altijd wel voor langere tijd aan de slag. Het kan wel zijn dat dit bij verschillende bedrijven zal zijn, maar als jij duidelijk aangeeft dat je dat niet wil, dan kun je gewoon op je plekje blijven zitten. Mocht dit niet het geval zijn, dan wordt dat van tevoren duidelijk aangegeven en kun je zelf de keuze maken of je de baan wel/niet accepteert. Voor een uitzendbureau is het ook gunstiger al jij voor langere tijd aan het werk blijft. Je kunt tevens gewoon een opleiding volgen naast je werk en het uitzendbureau zal je persoonlijke ontwikkeling alleen maar toejuichen en ondersteunen, vooral als ze je het liefst voor langere tijd willen hebben.

Voordelen voor opdrachtgevers

Heb je zelf een bedrijf of zit je in het management van een bedrijf, dan is er ook een groot voordeel te halen uit het inhuren van personeel. Deze hebben we hieronder op een rijtje gezet:

Eenvoudig en snel op- en afschalen

Nog een ander groot voordeel is dat je altijd snel kunt op- en afschalen. Heb je een grote order, een nieuw project of staat er een drukke periode voor de deur? Een uitzendbureau zoals TDC Groep, zorgt vlot voor extra en kwalitatief personeel. Als een project niet doorgaat of als je om een andere reden (tijdelijk) minder personeel nodig hebt, kun je gemakkelijk je team verkleinen.

We kunnen je deze flexibiliteit bieden vanwege ons uitgebreide bestand met kandidaten en klanten in sectoren zoals bouw, techniek, productie en logistiek. We kunnen niet alleen snel kandidaten leveren, maar als je minder mensen nodig hebt, kunnen we ook kandidaten bij andere klanten plaatsen. Onze specialiteit is ook poolmanagement.

Je betaalt alleen de gewerkte uren

Vaak vormen loonkosten een van de grootste uitgaven voor een bedrijf. Met behulp van een uitzendbureau kun je deze kosten flexibel maken. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken als een medewerker ziek wordt. Aangezien de medewerker in dienst is bij het uitzendbureau, verzorgt het uitzendbureau de salarisbetaling. Je ontvangt enkel een factuur voor de gewerkte uren van de medewerker. Dit betekent dat je geen kosten hebt tijdens vakanties, verlof, ziekte en feestdagen.

Het uitzendbureau regelt een heel groot deel van je administratie

Zodra je personeel inhuurt via een uitzendbureau, wordt het uitzendbureau de officiële werkgever van de uitzendkracht. Hierdoor nemen zij de verantwoordelijkheid voor de salarisadministratie op zich en zorgen ze voor de nodige afdrachten van sociale premies en belastingen. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het uitzendbureau aangesloten is bij organisaties zoals de Stichting Normering Arbeid en de ABU of NBBU. Dit garandeert dat de juiste premies en belastingen correct worden afgehandeld. Bij TDC Groep zijn we aangesloten bij de NBBU en zijn we SNA en PayOK gecertificeerd omdat we grote waarde hechten aan het juist uitbetalen van lonen. We betalen de lonen uit conform CAO opdrachtgever en er is geen inlenersaansprakelijkheid voor de opdrachtgever.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!