Werken in de steigerbouw, hoe is dat nou?

Hoe is het om te werken in de steigerbouw? Daar weet Bert Veltman (53) alles van; met zijn 24 jaar ervaring in de steigerbouw is hij een oude rot in het vak en kent hij alle ins- en outs. Van die 24 jaar werkt hij nu zo’n 10 jaar voor TDC en momenteel is hij voorman steigerbouw bij Altrad Services Benelux. Benieuwd naar zijn ervaringen? Lees van vooral verder.

Hoe kwam je erbij om de steigerbouw in te gaan?

“Een vriend van mij zat in de steigerbouw. Ik was een beetje zat van het werk wat ik op dat moment deed. Die vriend vroeg of ik niet als steigerbouwer aan de slag wilde gaan. Ik had geen idee wat dat moest voorstellen, maar ik dacht; ik ben mijn huidige baan zat en ik ga het gewoon proberen. Toen ben ik op een zaterdagmiddag een keer met hem meegegaan. Dit vond ik hartstikke leuk en van daaruit heb ik de keuze gemaakt om het gewoon te gaan doen. Ik doe het nu al heel lang, momenteel ben ik voorman.”

Steigerbouwer
Bert Veltman

Wat doet een voorman steigerbouw?

Een voorman heeft de leiding over het team waarmee hij werkt. De voorman is verantwoordelijk voor de urenverwerking van de jongens, het regelen van de vergunningen, het invullen van de bonnen en het correct en tijdig opleveren van de steigers.

De voorman neemt de steigers op, ofwel: hij kijkt waar de steiger moet komen, wat er aan moet gebeuren, hoe groot de steiger moet zijn en hoeveel materiaal daarvoor nodig is. Dit communiceert de voorman met de constructeur steigerbouw en deze maakt een tekening van de steiger.

Daarbij is het zijn verantwoordelijkheid dat de steigers worden gebouwd volgens de kwaliteitsnormen. Als voorman zijnde onderhoud je tevens de communicatie tussen opdrachtgever en uitvoering

Hoe ziet een typische werkdag er uit?

“Meestal sta ik op rond een uur of 5/half 6 en dan ga ik naar de plek waar ik moet zijn. Soms heb je meerdere klusjes op een dag op verschillende plekken maar het kan ook zijn dat je langere tijd op dezelfde plek zit. Dan kom je daar aan en 9 van de 10 keer moet je een vergunning regelen voordat je je werk start. Als je dat gedaan hebt ga je met de jongens in overleg hoe je je werk start en wat de planning is.

Vervolgens ga je aan het werk en als je je werk gedaan hebt moet je voor elke klus die je gedaan hebt een bon invullen en laten tekenen bij degene die jou de opdracht heeft gegeven. Zo gaat de hele dag door tot de dag voorbij is.”

Wat vind je leuk en wat vind je minder leuk aan dit werk?

“De leuke kanten zijn dat je op veel verschillende plekken komt en elke klus uniek is. Er zijn wel eens klusjes waarbij sommige dingen wel een beetje hetzelfde zijn maar meestal is elke klus een uitdaging op zich. Dat houdt het leuk. Wat ik ook wel leuk vind is dat we met veel mensen uit andere landen werken. Dat varieert tussen de 4 en 6 verschillende nationaliteiten waar je mee werkt. Deze diversiteit vind ik ook heel leuk.

De minder leuke kanten zijn dat je soms wel lange dagen maakt omdat je vaak wel minimaal een uur moet rijden naar je werkplek toe. Verder zijn er niet veel minpunten. De werkomgeving en de collega’s zijn altijd goed.

Wat verdien je als steigerbouwer/voorman steigerbouw?

Je vraagt je waarschijnlijk af; Wat verdient een steigerbouwer? Nederlandse steigerbouwers verdienen gemiddeld €2.255 per maand. De salarissen variëren van € 1.920 (laag) tot € 2.800 (hoog). Bij TDC Industrie zijn de ‘lage salarissen’ niet aan de orde. Onze steigerbouwers verdienen altijd tussen de € 2.240 (laag) en € 2.992 (hoog) conform CAO kleinmetaal.

Als voorman steigerbouw geef je leiding aan een team en dit vereist een andere opleiding en ervaring dan die van een steigerbouwer. Dit houdt in dat je in een hogere functiegroep valt en dat daar een hoger salaris aan verbonden zit. Als voorman steigerbouw verdien je bij TDC minimaal € 2.920 bruto per maand en maximaal € 3.364 op basis van een 40-urige werkweek afhankelijk van ervaring en functiejaren. Als uitvoerder steigerbouw zit je nog één functiegroep hoger dan de voorman en kan je salaris oplopen tot € 3.700,-.

Steigerbouwer
Steigerbouwers aan het werk

Heb je nog tips voor iemand die dit werk ook zou willen doen?

“Je moet in ieder geval niet bang zijn om zwaar werk te doen en hard te werken. Het is een veelzijdig beroep waarbij je op verschillende plekken komt en waar je veel mensen leert kennen. Maar als je dit werk gaat doen moet je wel willen werken. Het is wel even heel wat anders dan een kantoorbaan omdat het fysiek zwaar kan zijn, daar moet je wel tegen kunnen. Omdat je veel op hoogte werkt, kun je beter niet in de steigerbouw gaan werken als je hoogtevrees hebt.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!