Beroepengids: Alles over de glaszetter

Geplaatst op:
Geplaatst door: Lisa Geerdink

Een beroep dat vaak vergeten wordt in de bouw is de functie glaszetter. Ondanks het feit dat dit een onmisbare functie is binnen de bouwsector. Deze persoon is gespecialiseerd in het plaatsen, repareren en onderhouden van alle glasconstructies. In dit vak werk je met meerdere soorten glas. Zo werk je bijvoorbeeld met dubbel glas en enkel glas. Echter zijn er nog veel meer soorten te onderscheiden, zoals isolatieglas, veiligheidsglas en decoratief glas. Een glaszetter is niet alleen verantwoordelijk voor het plaatsen van glazen ramen maar ook voor eventuele reparaties en onderhoud.

Wat doet een glaszetter?

In deze functie heb je verschillende taken en verantwoordelijkheden. Hieronder zijn de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden op een rijtje gezet:

 • Ervoor zorgen dat het glas op de juiste manier wordt gemeten, gesneden en gemonteerd;
 • Reparaties uitvoeren op beschadigd glas zoals het vullen van gaten in ramen en het vervangen van te beschadigde ramen;
 • Deskundig advies geven aan klanten over zaken als welke glas het best geschikt is en het beantwoorden van vragen van klanten en dergelijke;
 • Glaszetters nemen veiligheidsmaatregelen om letsel en schade te voorkomen;
 • In sommige gevallen fungeren glaszetters als ontwerpers en installateurs van decoratief glas;
 • Glaszetters spelen een cruciale rol bij het verduurzamen van huizen. Zo installeren ze isolatieglas (ofwel dubbel glas) om zo het huis energie efficiënter te maken.

Zoals je kunt zien is dit een brede functie waar veel verantwoordelijkheden en taken bij komen kijken.

Wat verdient een glaszetter?

Het salaris van een glaszetter heeft een minimum van € 2.000,- per maand en een maximum van € 3.500,- per maand. Uiteindelijk komt dit uit op een gemiddeld loon van € 2.750,- per maand. Deze bedragen zijn gebaseerd op een 40-urige werkweek. Vaak komt er bij een baan als glaszetter ook bij kijken dat er regelmatig overuren wordt gemaakt. Deze overuren worden natuurlijk ook uitbetaald.

Wat kost een glaszetter jou?

Wat zijn de tarieven van een glaszetter als je deze inhuurt als ZZP’er bijvoorbeeld? De tarieven variëren doorgaans tussen de 35 en 45 euro per uur. Als alternatief kunt u een glaszetter per vierkante meter glaswerk betalen, waarbij de kosten doorgaans liggen tussen € 40,- en € 70,- euro per vierkante meter.

Welke vaardigheden heeft een glaszetter nodig?

In deze functie heb je dus meerdere verantwoordelijkheden. Naast de verantwoordelijkheden heeft de ideale kandidaat ook een aantal vaardigheden die hij moet kunnen beheersen om zijn functie zo goed mogelijk uit te voeren.

 • Veilig werken: je moet goed weten hoe hij/zij veilig moet werken, glaszetters bevinden zich soms op redelijke hoogtes en dus is het belangrijk dat ze weten hoe dit zo veilig mogelijk te werk gaat.
 • Focus houden: het houden van focus is een belangrijke vaardigheid in deze functie. Zo is het plaatsen van glas een echt precisiewerkje en is het dus handig dat je goed je focus kan houden en dit niet verliest.
 • Goed zijn met klanten: in deze functie heb je dagelijks contact met klanten. Dit contact verschilt van advies tot aan voeren van normale gesprekken. Het is dus belangrijk dat je goed met mensen overweg kunt.
 • Fysiek fit zijn: je bent dagelijks bezig met zware werkzaamheden zoals het tillen van ramen. Hierdoor is het belangrijk dat je fysiek fit is en deze werkzaamheden niet als ‘te zwaar’ ervaart.
 • Isolatie-expertise: Kennis van energie-efficiënte beglazingssystemen en het vermogen om ze correct te installeren om de isolatie van gebouwen te verbeteren.

Welke opleiding heeft een glaszetter nodig?

Om dit werkt te kunnen doen heb je normaal gesproken een mbo-niveau 2/3 nodig, echter zijn er ook werkgevers die dit niet eisen. Deze werkgevers willen wel een goede motivatie en een aanpakkers mentaliteit zien.

Naast een schooldiploma is het ook handig dat je een aantal andere certificaten op orde hebt. Zoals een VCA-certificaat. Voor de rest is het ook een pluspunt als jij een rijbewijs hebt en beschikt over je eigen vervoer.

Glaszetter

Waarom is een glaszetter belangrijk?

De functie is van cruciaal belang vanwege de fundamentele rol die glas speelt in moderne architectuur en bouw. Glas zorgt voor natuurlijke verlichting, visuele verbinding met buitenruimtes en draagt bij aan de esthetiek van gebouwen. Glaszetters zijn verantwoordelijk voor het veilig installeren van diverse glassoorten, waaronder isolerend en veiligheidsglas, wat de energie-efficiëntie verbetert en de veiligheid verhoogt. Al met al kun je zeggen dat de functie van glaszetter een belangrijke functie is.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een glaszetter?

Zoals bij elke carrière pad, heb je bij dit pad ook genoeg doorgroeimogelijkheden. Zo kan een glaszetter doorgroeien tot een autoruitschademonteur, deze monteurs vervangen ruiten van motorvoertuigen en behandelen andere vormen van schade.

Verder kan je ook doorgroeien als glazenier, een glazenier houdt zich bezig om met glas de mooiste voorwerpen te maken.

Dus…

Deze functie is misschien niet de meest bekende functie in de bouw maar het is zeker wel een belangrijke functie binnen de bouwsector. Dit werk vereist ook een aantal vaardigheden zoals het goed zijn met klanten en het houden van de focus. Het is kort gezegd een zeer interessante functie te noemen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!