TDC Groep

Alles over werken zonder diploma

Er zijn verschillende banen waarbij je geen diploma nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld werk zijn in de horeca, de retailsector, de land- en tuinbouw of als zelfstandige. In sommige gevallen kan werkervaring of specifieke vaardigheden wel vereist zijn voor deze banen, dus het is belangrijk om te kijken naar wat voor soort eisen er gesteld worden voor de baan die je zoekt.

Zoek hulp en tips, en vind wat bij jou past!

Er zijn ook programma’s en initiatieven die gericht zijn op het helpen van mensen die willen werken zonder diploma. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van opleidingen en trainingen om specifieke vaardigheden te leren, of door het verstrekken van begeleiding bij het zoeken naar werk.

Er zijn zowel voordelen als nadelen aan het werken zonder diploma. Een voordeel kan bijvoorbeeld zijn dat je sneller aan de slag kunt gaan, omdat je niet hoeft te wachten totdat je een bepaald papiertje hebt behaald. Een nadeel kan zijn dat je misschien minder kans hebt op bepaalde banen of dat je minder kunt verdienen dan wanneer je wel een diploma hebt. Het is belangrijk om deze factoren mee te nemen in je overwegingen als je wilt werken zonder diploma.

Voor welke banen heb je niet noodzakelijk een diploma nodig?

Er zijn veel banen waarvoor je geen specifiek papiertje nodig hebt, afhankelijk van je vaardigheden en ervaring. Sommige voorbeelden van banen die je zonder diploma kunt doen, zijn:

 • Schoonmaker;
 • Tuinier;
 • (Nacht-)receptionist in een hotel;
 • Bediening in de horeca;
 • Verkoper in een winkel;
 • Productiemedewerker in een fabriek;
 • Koerier;
 • Maaltijden bezorgen;
 • Fotograaf;
 • Artiest;
 • Schrijver;
 • Webdesigner;
 • ICT-technicus.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel je geen specifiek diploma nodig hebt voor deze banen, het toch wel kan helpen als je ervaring hebt of specifieke vaardigheden hebt opgebouwd die gerelateerd zijn aan de baan. Vaak wordt er in een vacature wel aangegeven wat er nodig is voor deze baan en kun je het niet hebben van een diploma compenseren met werkervaring. Het verkrijgen van professionele certificeringen of het volgen van opleidingen helpt je natuurlijk wel om je carrièrekansen te vergroten.

Tips om carrière te maken zonder diploma

 1. Zoek banen waarvoor je geen specifiek diploma nodig hebt. Zoals we eerder al hebben vermeld, zijn er veel banen waarvoor je geen specifiek diploma nodig hebt. Zoek naar banen waarbij je vaardigheden en ervaring belangrijker zijn dan een diploma.
 2. Bouw relevante vaardigheden op. Als je geen specifiek papier hebt dat relevant is voor de baan die je wilt, kun je vaardigheden opbouwen door middel van opleidingen, workshops of zelfstudie. Zoek naar manieren om je te onderscheiden en om te laten zien dat je gekwalificeerd bent voor de baan.
 3. Zoek naar manieren om je ervaring op te bouwen. Ervaring is een belangrijk onderdeel van het maken van carrière, zelfs als je geen diploma hebt. Zoek naar manieren om ervaring op te doen, zoals vrijwilligerswerk, stages of deeltijd banen.
 4. Netwerk en maak contacten. Het opbouwen van een netwerk van contacten kan je helpen om te horen over kansen waarvoor je anders niet zou hebben geweten. Zoek naar manieren om in contact te komen met mensen in de industrie waarin je wilt werken en vraag om advies of om te worden voorgesteld aan anderen.
 5. Wees geduldig en blijf proberen. Het kan soms moeilijk zijn om carrière te maken zonder een diploma, maar het is zeker niet onmogelijk. Blijf proberen en zoek naar manieren om je te onderscheiden en om te laten zien dat je gekwalificeerd bent voor de banen waarvoor je solliciteert. Geduld en doorzettingsvermogen kunnen uiteindelijk worden beloond.

Hoe ga om met het ‘niet hebben van een diploma’ in een sollicitatiegesprek?

 1. Leg uit waarom je geen diploma hebt. Als je geen diploma hebt, is het belangrijk om een goed verhaal te hebben waarom dit het geval is. Misschien heb je nooit de kans gehad om een diploma te behalen of misschien heb je andere prioriteiten gehad. Leg dit uit op een professionele manier en laat zien dat je toch gekwalificeerd bent voor de baan.
 2. Benadruk wat je hebt geleerd. Het is belangrijk om te laten zien wat je allemaal hebt geleerd. Benadruk de opleidingen of trainingen die je hebt gevolgd en laat zien hoe deze relevant zijn voor de baan waarvoor je solliciteert.
 3. Voorkom dat het een probleem wordt. Het is net belangrijk om ervoor te zorgen dat dit niet het enige is waarover je praat tijdens het sollicitatiegesprek. Laat zien dat je gekwalificeerd bent voor de baan op andere manieren en focus op je positieve eigenschappen en vaardigheden.
 4. Maak duidelijk dat je bereid bent om te leren. Als je geen papiertje hebt, is het belangrijk om te laten zien dat je bereid bent om te leren en te groeien. Laat zien dat je enthousiast bent om nieuwe vaardigheden te leren en dat je gemotiveerd bent om te slagen in de baan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!