10 strategieën en tips voor het aantrekken en behouden van goed personeel

Geplaatst op:
Geplaatst door: Lisa Geerdink

Het aantrekken van personeel is een uitdaging waar veel bedrijven, waaronder wijzelf, mee te maken hebben. De concurrentie is hevig en het vinden van gekwalificeerd personeel kan lastig zijn. Om succesvol te zijn in het aantrekken van talent, is het belangrijk om effectieve strategieën te hanteren en de juiste aanpak te volgen. Hieronder delen we graag wat wij doen om personeel aan te trekken.

Tips om personeel aan te trekken

We delen graag enkele waardevolle strategieën en tips om (hoogopgeleid) personeel aan te trekken. Van het opbouwen van een sterk werkgeversmerk tot het benutten van online kanalen en het investeren in relaties; deze aanpak zal je helpen om de interesse te wekken van (hoogopgeleide) professionals en jouw bedrijf als aantrekkelijke werkgever te positioneren. Laten we dieper ingaan op deze strategieën en ontdekken hoe je het beste talent kunt aantrekken en behouden, hieronder geven we je 10 potentiële strategieën:  

  1. Employer branding: Bouw een sterk werkgeversmerk op door de unieke aspecten van jouw bedrijf te benadrukken. Communiceer de bedrijfscultuur, waarden, succesverhalen en ontwikkelingsmogelijkheden om potentiële kandidaten aan te trekken. Zoek vooraf uit wat jouw doelgroep belangrijk vindt in een baan en kijk of jouw bedrijf voldoende kan bieden aan potentiële kandidaten.
  2. Online aanwezigheid: Investeer in een professionele website en zorg voor een actieve aanwezigheid op relevante sociale mediaplatforms. Plaats regelmatig updates, informatieve blogs, projecten, vacatures en testimonials om interesse te wekken bij hoogopgeleide professionals.
  3. Vacaturespecialisatie: Schrijf duidelijke en aantrekkelijke vacatureteksten die de functievereisten, verantwoordelijkheden en voordelen benadrukken. Gebruik ook specifieke trefwoorden die hoogopgeleide professionals in de branche waar jij ze zoekt aanspreken. Wees open en transparant in je vacatureteksten; zo weet de kandidaat wat jij te bieden hebt en zal hij alleen reageren als hij/zij denkt dat het een goede match is. Dit bespaart je uiteindelijk een heleboel tijd.
  4. Netwerken en partnerships: Bouw relaties op met relevante beroepsorganisaties, onderwijsinstellingen en brancheverenigingen. Neem deel aan evenementen, conferenties en beurzen om potentiële kandidaten te ontmoeten en relaties op te bouwen.
  5. Proactieve werving: Ga actief op zoek naar gekwalificeerde kandidaten door middel van headhunting, het doorzoeken van online professionele netwerken en het raadplegen van externe wervingsbureaus zoals TDC Groep 😉
  6. Stage- en leerlingprogramma’s: Bied stageplaatsen en leerlingprogramma’s aan om jong talent aan te trekken en hen te helpen hun vaardigheden te ontwikkelen. Dit kan resulteren in waardevolle medewerkers op lange termijn.
  7. Employer benefits: Overweeg aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en secundaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden, zoals flexibele werktijden, opleidingsmogelijkheden, loopbaanontwikkeling en een goede work-life balance.
  8. Referentieprogramma’s: Moedig jouw bestaande medewerkers aan om kandidaten aan te bevelen en beloon hen bij succesvolle aanwervingen. Dit kan helpen om getalenteerde professionals aan te trekken door middel van mond-tot-mondreclame.
  9. Online aanwezigheid van werknemers: Moedig jouw medewerkers aan om hun professionele ervaringen binnen jouw bedrijf te delen op platforms zoals LinkedIn. Dit vergroot de zichtbaarheid van jouw bedrijf en kan interesse wekken bij potentiële kandidaten.
  10. Continue ontwikkeling en groei: Bied mogelijkheden voor professionele ontwikkeling, training en doorgroeimogelijkheden aan. Hoogopgeleide professionals in de bouwsector zijn vaak op zoek naar uitdagingen en kansen om hun vaardigheden verder te ontwikkelen.

Het implementeren van deze strategieën kan helpen om hoogopgeleid personeel aan te trekken in de bouwsector. Als je bovenstaande tips opvolgt, is het van belang om hier consistent in te zijn om het daadwerkelijk tot een succes te maken.

Goed personeel behouden

Naast het aantrekken van goed personeel, is het behouden van het goede personeel dat je al hebt nog belangrijker! Zij hebben tevens al de nodige ervaring en zijn een belangrijk onderdeel van je bedrijf geworden. Hieronder leggen we uit wat je kunt doen om je personeel tevreden en zo loyaal te houden.

  • Competitieve salarissen en voordelen: Zorg ervoor dat je salarissen en arbeidsvoorwaarden marktconform zijn. Dit omvat zaken als een competitief basissalaris, bonussen, pensioenregelingen, ziektekostenverzekering en andere extra voordelen die aantrekkelijk zijn voor werknemers.
  • Loopbaanontwikkeling en groeimogelijkheden: Bied werknemers kansen voor loopbaanontwikkeling en groei binnen je bedrijf. Dit kan onder meer trainingen, workshops, mentorprogramma’s en doorgroeimogelijkheden omvatten. Werknemers willen graag het gevoel hebben dat ze zich kunnen ontwikkelen en vooruit kunnen komen in hun carrière.
  • Een positieve werkcultuur bevorderen: Ons motto is: “Happy employees lead to happy customers”, en dat is niet voor niets! Een medewerker zal alleen excelleren in een positieve werkomgeving waar hij zich op z’n plek voelt. Creëer deze positieve en ondersteunende werkomgeving waar werknemers zich gewaardeerd en betrokken voelen. Dit kan worden bereikt door teambuildingactiviteiten, erkenning van prestaties, open communicatie en het bevorderen van een goede werk-privébalans.
  • Flexibele werkregelingen: Overweeg flexibele werkregelingen, zoals flexibele werkuren of de mogelijkheid om af en toe vanuit huis te werken. Dit kan helpen om een goede balans tussen werk en privéleven te bevorderen en kan aantrekkelijk zijn voor werknemers.
  • Luister naar feedback: Moedig werknemers aan om feedback te geven en luister actief naar hun suggesties en zorgen. Door werknemersinspraak serieus te nemen en waar mogelijk verbeteringen aan te brengen, voelen werknemers zich gehoord en gewaardeerd.
  • Werk-privébalans ondersteunen: Bied ondersteuning aan werknemers om een gezonde balans tussen werk en privéleven te behouden. Dit kan flexibele verlofopties, welzijnsprogramma’s en stressmanagementinitiatieven omvatten.
  • Erkenning en beloningen: Zorg ervoor dat werknemers regelmatig erkenning en waardering ontvangen voor hun inzet en prestaties. Dit kan variëren van formele erkenning zoals prijzen, een cadeau of bonussen tot informele erkenning zoals bedankjes en complimenten.
  • Betrekking tot de bedrijfsmissie: Maak werknemers bewust van de missie en waarden van het bedrijf en laat zien hoe hun werk bijdraagt aan het grotere geheel. Wanneer werknemers het gevoel hebben dat ze een zinvolle bijdrage leveren, zijn ze vaak meer gemotiveerd en verbonden met het bedrijf.

Het behouden van goed personeel vereist een voortdurende inzet en aandacht voor hun behoeften en welzijn. Door te investeren in je werknemers en hen te behandelen als waardevolle teamleden, vergroot je de kans dat ze loyaal blijven aan je bedrijf en gemotiveerd zijn om te blijven.

We hopen dat we je met dit artikel genoeg tips of handvaten hebben meegegeven om personeel aan te trekken en te behouden. Veel succes!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!