Robotisering van de arbeidsmarkt

Robotisering is een veel voorkomend begrip in dit millennium. Wat is robotisering en wat zijn de gevolgen hiervan voor de arbeidsmarkt?  

Wat is robotisering? 

Door de toename van slimme hulpmiddelen in de techniek, is het mogelijk om veel meer taken over te laten nemen door robots. Er zijn drie soorten robots, namelijk: robots, cobots en cloud robots.  

Robots zijn industriële hulpmiddelen die in veel gevallen enkel gericht is op één taak. Cobots, een robot die samenwerkt met medewerkers, omdat dit volledig geprogrammeerd kan worden door de complexere taken. Cloud robots zijn een software gestuurde robots. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld cloudopslag, AI, big data en servers.  

Wat zijn de voordelen van robotisering? 

Door gebruik te maken van robots kan een organisatie effectiever en efficiënter produceren. Er zijn zelfs robots die controlewerkzaamheden uitvoeren, waardoor werkdruk van medewerkers wordt verlaagd. Het gevolg hiervan is dat er meer controle over de productie uitgevoerd kan worden. Daarnaast is het voordeel dat robots in feite nooit uitgezet hoeven te worden, tenzij er onderhoud plaats moet vinden. Het inzetten van robots leidt tevens tot vermindering van zware arbeid, dit kan wellicht ten goede komen voor de gemiddelde levensverwachting.  

Wat zijn de nadelen van robotisering? 

Er wordt al jaren verteld dat er banen gaan verdwijnen door robotisering. Dit klopt enigszins. Daar staat echter tegenover dat er ook nieuwe banen bij komen. 75 miljoen banen zullen worden vervangen voor 133 miljoen nieuwe banen. Het is echter wél een nadeel dat een deel van de beroepsbevolking zich verplicht moet omscholen, aangezien hun banen wél verdwijnen. Een kleine greep uit de groep verdwijnende beroepen zijn kassamedewerkers, assurantieadviseurs, kleermakers, houthakkers en meteropnemers.  

Toekomstperspectieven voor de arbeidsmarkt in de sectoren bouw en techniek 

Bouwprojecten kunnen worden verduurzaamd, door efficiënter te produceren en meer te recyclen. Hierdoor zullen er grote kwaliteitsverbeteringen gaan plaatsvinden in de bouwsector. Vanaf volgend jaar dienen bijvoorbeeld alle nieuwbouwwoningen in Nederland energieneutraal te zijn, in 2030 zullen alle gebouwen gemiddeld een energielabel A moeten hebben en in 2050 zullen alle bestaande gebouwen in Nederland energieneutraal moeten zijn. Circulaire economie is een econimisch en industrieel systeem waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem. Deze methode zorgt ervoor dat afval wordt geminimaliseerd en de herbruikbaarheid van onderdelen en producten wordt gemaximaliseerd.  

Er zijn middelen nodig om bovenstaande verduurzamingsmethoden te bewerkstelligen, echter zijn er onduidelijkheden met betrekking tot de investeringen en arbeidscapaciteiten. In de nabije toekomst zal er meer duidelijkheid tot stand komen. Veel projecten gaan van start ten aanzien van verduurzaming van bouwprojecten, waardoor er banen zullen verdwijnen en nieuwe banen worden gecreëerd.  

TDC Groep loopt voorop in deze ontwikkelingen en ziet een prachtige toekomst voor het onderwijs en werkend Nederland. Zoek jij een baan in de bouw of techniek? Wil jij een gratis opleiding volgen, zodat jij klaar bent voor de toekomst en robotisering? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. 

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!