TDC Groep

Wat zijn referenties op je cv en hoe vermeld je ze?

Een aantrekkelijk en goed georganiseerde CV is cruciaal als je gaat solliciteren. Het perfecte CV bestaat uit meerdere onderdelen zoals een overzichtelijke lay-out, relevante werkervaring en interessante informatie over jezelf. Het is ons opgevallen dat het onderdeel ‘referenties’ tegenwoordig vaak vergeten wordt. In deze blog vertellen we meer over hoe jij extra punten kunt scoren door het toevoegen van referenties op je CV.

Wat is een referentie op je CV?

Een referentie op je CV is een verwijzing naar een oud-werkgever of -leidinggevende. Door te refereren naar een oud-werkgever of -leidinggevende, kan je toekomstige werkgever alvast informatie over jou krijgen over hoe je bij het vorige bedrijf hebt gefunctioneerd. Een referentie zet je altijd alleen op je CV. Op je CV zet je namelijk neer wat de contactgegevens zijn van de persoon naar wie je wilt refereren, en je zet neer wat zijn functie is en de werkrelatie tussen jullie.

Waarom is een referentie op je CV handig?

Een referentie op je CV is handig voor verschillende redenen. Zo kan het geven van een referentie je kansen op een baan vergroten. Mocht je verwijzen naar een oud-werkgever die zeer positief over je is, dan heeft dit een goede invloed op je sollicitatieproces. Een oud-werkgever kan ook de vaardigheden en competenties op je CV bevestigen waardoor je toekomstige werkgever een completer beeld over je heeft.

Hoe plaats je een referentie correct op je CV?

Mocht je referenties willen toevoegen op je CV, is het belangrijk om te weten hoe je dit het beste kan doen. Zo vermijd je dat de kwaliteit van je CV minder wordt. Je kan het best een apart kopje maken op je CV om referenties toe te voegen. Vervolgens vermeld je de volledige naam van het referaat en wat zijn functie binnen het bedrijf waar de referaat werkzaam is. Als laatst vermeld je de contactgegevens van de referaat. Let wel op dat je toestemming hebt gevraagd aan het referaat om zijn contactgegevens te delen. Mocht het mogelijk zijn, geef ook een korte toelichting over de band tussen jou en het referaat.

Waar moet je op letten bij het plaatsen van een referentie?

Mocht je de keuze hebben gemaakt om een referentie op je CV te zetten, let dan wel op de volgende punten. Zorg ervoor dat je de persoon die je als referaat wilt gebruiken, hierover ook informeert. Het wordt streng afgeraden om een persoon als referaat op te geven zonder dat hier toestemming voor is gegeven. Dit kan er ook voor zorgen dat de persoon die als referaat is opgegeven, niets positief te vertellen heeft over jou omdat hij zich niet kon voorbereiden. Zorg er dus altijd voor dat je dit bespreekt met de persoon die jij als referaat wilt gebruiken.

Referentie vinden als starter

Als starter is het lastiger om een professionele referentie te geven omdat je nog geen serieuze baan hebt gehad. Ook in deze situatie kan je het best proberen om een oude-werkgever van een bijbaantje of je oude stagebegeleider te vragen om als referaat te kunnen optreden. Je zou bijvoorbeeld ook een voorzitter kunnen vragen van een plek waar je vrijwilligerswerk hebt gedaan om als referaat op te treden.

Wat vragen ze aan een referent?

Natuurlijk is het ook belangrijk om te weten wat er gevraagd wordt aan een referent. Zo hebben wij aan onze eigen recruiters gevraagd, wat er gevraagd wordt als er gebruik gemaakt wordt van een referentie. Wij hebben hieronder even kort alle meest voorkomende vragen onder elkaar gezet.

  • Welke functie heeft de persoon vervuld?
  • Wat waren de werkzaamheden van de persoon?
  • Wat waren de verantwoordelijkheden van de persoon?
  • Hoe functioneerde de persoon in zijn algemeenheid?
  • Hoe functioneerde de persoon in de groep?
  • Functioneerde de kandidaat in een leidinggevende positie?

Regels over referenties

Ook zijn er regels voor zowel sollicitanten en werkgevers als het gaat om referenties. Zo mag een toekomstige werkgever niet zomaar een van de referaten opbellen. Hiervoor moet er altijd toestemming gevraagd worden aan de sollicitant. Andersom mag je ook niet zomaar iemand zijn contactgegevens op je CV zetten. Een potentiële werkgever die gebruikt maakt van een referentie, mag alleen informatie opvragen wat betrekking heeft tot jouw functioneren binnen een bedrijf.

Conclusie

Kortom; referenties plaatsen op je CV kan een slimme stap zijn waardoor je extra punten kunt scoren op je sollicitatie. Zo kan je toekomstige werkgever een beter beeld van jou schetsen. Echter moet je wel oppassen dat je wel toestemming vraagt aan de persoon die jij als referaat wilt opschrijven. Naast dit moet jouw potentiële werkgever ook jouw toestemming vragen om een referentie te benaderen. Al met al kan het gebruik maken van een referaat meerdere voordelen met zich meebrengen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!