PayOK; verzeker je bedrijf van minimale risico’s

Sinds 2018 is TDC Groep PayOK gecertificeerd. Waarom dat belangrijk is? Omdat we daarmee o.a. onze opdrachtgevers beschermen tegen financiële risico’s. Als (hoofd)opdrachtgever ben je namelijk in het kader van de Wet Aanpak Schijnconstructies verantwoordelijk en aansprakelijk voor de betaling van het juiste loon door opdrachtnemers in de keten. Je moet er dus heel zeker van zijn dat de bedrijven die werkzaam zijn in de keten, het juiste loon betalen aan hun werknemers. Door alleen zaken te doen met bedrijven die PayOK gecertificeerd zijn, verminder je de financiële risico’s als hoofdopdrachtgever aanzienlijk.

PayOK
PayOK keurmerk

Wat is PayOK?

De Stichting PayOK heeft als doel het toetsen van ondernemingen op het voldoen aan de Wet Aanpak Schijnconstructies. Omdat de (hoofd)opdrachtgever verantwoordelijk is voor de beloning in de gehele keten, geeft de toetsing door PayOK een goed inzicht in de risico’s die ze lopen. Door te eisen dat alle bedrijven in de keten PayOK gecertificeerd zijn, wordt het risico op claims betreffende onjuiste betaling geminimaliseerd.

Waarom PayOK certificering?

Als (hoofd)opdrachtgever ben je in het kader van de Wet Aanpak Schijnconstructies verantwoordelijk en aansprakelijk voor de betaling van het juiste salaris en de juiste heffingen door opdrachtnemers in de keten. Je moet er dus zeker van zijn dat de bedrijven die werkzaam zijn in de keten het juiste loon betalen aan hun werknemers. In een juridisch geschrift van toelichting op de WAS staat vermeld dat je de aansprakelijkheid kunt verlagen als je door middel van een keurmerk toezicht houdt op bedrijven in de keten. PayOK is ij uitstek het keurmerk voor dit toezicht.

Mede omdat de PayOK door middel van een statistisch verantwoorde steekproef vaststelt of de bedrijven in de keten zich houden aan de eisen die de WAS stelt. PayOK gaat daarbij verder dan de bestaande keurmerken die bijvoorbeeld toezien op betaling minimumloon en het betalen van premies en belastingen, maar niet toezien op het betalen van het juiste (cao-)loon. De door PayOK ingeschakelde inspecteurs hebben een zeer uitgebreide kennis op het gebied van cao’s, noodzakelijk voor een juiste beoordeling. PayOK neemt niet het gehele risico weg, maar vermindert de kans op aansprakelijkheid aanzienlijk. Lees hier meer over PayOK.

Dus hoeveel risico loop je nou eigenlijk bij het inlenen van personeel?

Het volledige risico ligt eigenlijk bij de opdrachtgever, zoals hierboven reeds vermeld staat. Dat wil simpelweg zeggen dat je te allen tijde op zult moeten letten op de partijen waarmee je zaken doet en of deze partijen zich wel aan hun verplichtingen houden. Werk je al langere tijd met een personele dienstverlener, maar weet je niet of de lonen wel juist betaald worden? Dan zou het zomaar kunnen dat bij een faillissement van deze partij je, als opdrachtgever, een claim krijgt inzake nog te vorderen loon en/of heffingen. Daarom is het altijd raadzaam te eisen dat iedereen in de keten een PayOK certificering heeft. TDC Horeca heeft zich laten inspecteren door Buro Cicero en voldoet aan de eisen zoals vastgelegd in de PayOK norm. Door zaken te doen met TDC Horeca minimaliseer je dus jouw risico’s.

Better safe than sorry!

Ja, het is een cliché, maar ‘better safe than sorry’, of zoals we hier in Nederland ook wel zeggen: vertrouwen is goed, maar controle is beter. Dus zorg ervoor dat ook jouw keten PayOK gecertificeerd is! Kunnen wij jij iets voor je betekenen? Laat het ons weten, we je helpen graag verder.

Meer interessante informatie over veilig zaken doen in de flexbranche

Meer weten over veilig en verantwoord ondernemen in de Flexbranche? Lees dan het artikel ‘De meerwaarde van de flexbranche’, waar we uitleggen wat de Flexbrance voor jouw bedrijf kan betekenen. En hoe belangrijk het is om zaken te doen met bedrijven die (zoals wij) zijn aangesloten bij de NBBU. Ons lidmaatschap bij dit platform waarborgt onze betrouwbaarheid en de kwaliteit van onze service.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!