Omscholing van gastheer tot meewerkend voorman: Het inspirerende pad van Herman in de steigerbouw

Geplaatst op:
Geplaatst door: Lisa Geerdink

In de dynamische wereld van loopbaanveranderingen komt het zelden voor dat iemand een drastische omscholing doorgaat vanuit de horeca naar de bouwsector. Toch is dit precies het traject dat Herman Haan heeft afgelegd. “Ik wist eigenlijk niet wat ik wou doen en toen ben ik in de horeca beland en toen heb ik de tweejarige opleiding voor gastheer gedaan op het mbo,” vertelt Herman. Zijn verhaal weerspiegelt de kracht van omscholing en de moed om een nieuw avontuur aan te gaan.

Een onverwachte start in de horeca

Na het afronden van de middelbare school koos Herman voor de opleiding Integrale Veiligheid, een eerste stap in de richting van een carrière bij de krijgsmacht. Maar zoals het vaak gaat, leidde het leven hem een andere kant op. Hij belandde in de horeca en volgde de tweejarige opleiding tot gastheer aan het mbo. “Het leek me gewoon erg leuk werk. Dat vind ik nog steeds wel hoor, het is ook leuk werk,” deelt Herman. Zijn pad bracht hem langs verschillende restaurants en lunchrooms, waaronder één met een prestigieuze Michelinster. Deze periode in de horeca bood hem waardevolle ervaringen in klantinteractie en communicatie.

De overstap naar de steigerbouw

De drang naar verandering bracht Herman naar de steigerbouw. De onregelmatige werktijden in de horeca motiveerden hem om een ander pad te verkennen. Via een kameraad genaamd Hein Kooi werd hij gewezen op de mogelijkheden in de steigerbouw. “Hein Kooi heeft al een hele tijd voor jullie gewerkt, en hij is een kameraad van mij. Hij vroeg of de steigerbouw niets voor mij was. Toen twijfelde ik nog heel erg maar heb ik het wel geprobeerd. Ik dacht, we gaan het gewoon proberen, en zo gezegd, zo gedaan,” herinnert Herman zich. Hij maakte de sprong en begon als sjouwer. Deze overstap betekende niet alleen een verandering van omgeving, maar ook een transformatie van werktempo, fysieke intensiteit en verantwoordelijkheden.

De uitdagingen en triomfen

De overgang van een gastheer in de horeca naar een steigerbouwer was een uitdaging op zich. Herman begon zijn carrière in de steigerbouw zoals iedere beginner; als sjouwer en bouwde geleidelijk aan zijn vaardigheden op. Zijn vastberadenheid en het vermogen om logisch na te denken droegen bij aan zijn snelle vooruitgang. “Je begint natuurlijk als sjouwer en dat beviel me wel goed. Ik zit er nog steeds bij, dus het bevalt me nog steeds wel goed,” legt Herman uit. Hij behaalde verschillende cursussen en klom op tot meewerkend voorman. Het contact met klanten dat hij eerder in de horeca had ontwikkeld, diende hem goed in zijn nieuwe rol.

Werken in de steigerbouw = hard werken

Herman vertelt over het werk in de steigerbouw: “Je bent natuurlijk lekker fysiek bezig, het verdient niet slecht, je komt op veel locaties.” Echter is het werken in de steigerbouw niet weggelegd voor de mietjes onder ons: “Het is wel een zwaar beroep, je hebt er dagen bij dat het gewoon lekker rustig of normaal gaat, maar je hebt ook dagen dat het werktempo ineens veel hoger ligt. Als je hier niet tegen kunt, dan moet je niet in de steigerbouw gaan. Als je snel opgeeft of niet van veel beweging houdt. Dan kun je beter achter de lopende band gaan staan of achter de kassa gaan zitten.”

omscholing

De waarde van omscholing en groeimogelijkheden

Herman’s verhaal illustreert de waarde van omscholing en het aanpakken van nieuwe uitdagingen. Zijn ervaringen als gastheer gaven hem communicatievaardigheden en een klantgerichte mentaliteit die naadloos overgingen naar zijn rol in de steigerbouw.  Op de vraag of hij nog ervaringen die hij opgedaan had in de Hospitality sector meenam naar de steigerbouw, antwoordde hij: “Jazeker, het contact met de klant natuurlijk. Vooral in het restaurant met de Michelinster, daar loop je in pak met stropdas, en dan moet je ook wel communicatief vaardig zijn. Aan dat stukje heb ik zeker wel wat gehad,” benadrukt Herman. Zijn succesvolle overgang van sjouwer naar meewerkend voorman benadrukt ook de mogelijkheden tot groei binnen de branche.

Toekomstperspectieven

Met toekomstige doelen om door te groeien naar hogere functies binnen de steigerbouw, blijft Herman gefocust op zijn ontwikkeling. Hij erkent dat deze stappen intern kunnen worden gezet, zonder noodzakelijkerwijs formele cursussen te volgen. “Mijn doel is wel om nog verder door te stromen, om steeds een stapje hogerop te komen. Je hebt hierna nog de uitvoerder en projectleider. Dat zie ik wel zitten,” deelt Herman. Zijn verhaal herinnert ons eraan dat carrières geen rechte lijnen zijn, maar eerder avontuurlijke reizen die leiden naar onverwachte bestemmingen.

Het belang van goede relaties

Hoewel Herman niet langer bij TDC Groep werkt, herinnert hij zich zijn tijd daar positief. Hij prees de ondersteunende aanpak en benadrukte de persoonlijke interesse en erkende de waarde van een goed contact, zelfs nadat hij was overgenomen door Altrad.

“Mijn ervaringen met TDC zijn altijd heel goed geweest. Ik heb het eerste gesprek gehad met Matthieu, en later met Ivo. Mijn ervaring is altijd heel goed geweest. Hij voegde in het interview nog toe:  “Misschien wel handig om er even bij te zeggen; dat mensen wel weten dat ze bij TDC Groep, bij een uitzendbureau zitten die wel echt voor de mensen klaar staat. Ik ben eigenlijk al jaren bij TDC weg omdat ik ben overgenomen door Altrad, maar ik krijg elk jaar nog een berichtje van Matthieu als ik jarig ben.” Zijn ervaring bij TDC Groep onderstreept het belang van sterke relaties tussen werkgever en werknemer, zelfs nadat de wegen zijn gescheiden.

Een nieuw hoofdstuk in de steigerbouw

Hermans pad van gastheer tot meewerkend voorman in de steigerbouw is een inspirerend verhaal van persoonlijke groei, omscholing en vastberadenheid. Zijn ervaringen in de horeca legden de basis voor zijn succes in een totaal andere branche, en zijn doorzettingsvermogen maakte het mogelijk om in de steigerbouw te gedijen. Zijn verhaal herinnert ons eraan dat carrières geen rechte lijnen zijn, maar eerder avontuurlijke reizen die leiden naar onverwachte bestemmingen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!