Van loodgieter naar steigerbouwer: Ionut Lebu

Van loodgieter naar elektricien naar steigerbouwer..

Deze maand willen wij Ionut Lebu in het zonnetje zetten, dit heeft hij meer dan verdiend. Ionut is betrouwbaar en hij werkt ontzettend hard. Hij doet wat hij zegt en staat altijd voor zijn medemens klaar. Vanaf september 2019 is hij bij ons in dienst als steigerbouwer en hij woont en werkt vanaf eind 2016 in Nederland. Hij komt oorspronkelijk uit Roemenië maar heeft hier een heel bestaan opgebouwd. Zijn levensmotto is: kijk vooruit, niet achteruit. We interviewden Ionut kort om hem te vragen naar zijn ervaringen. We spraken elkaar in het Engels, voor het gemak is alles vertaald naar het Nederlands.

Kun je allereerst eens iets over jezelf vertellen?

“Mijn naam is Ionut Lebu. Ik ben 40 jaar oud en ik ben tien jaar getrouwd. Samen met mijn vrouw heb ik een zoontje van 11. In mijn vrije tijd luister ik graag naar muziek of spendeer ik tijd met mijn familie of vrienden. Oorspronkelijk kom ik uit Roemenië en daar heb ik gewoond tot 2016. In Roemenië ging ik naar school om loodgieter te worden en later heb ik nog een opleiding tot elektricien gevolgd.

ionut lebu steigerbouwer
Ionut Lebu, steigerbouwer bij TDC Groep

Kun je iets vertellen over je voorgaande werkervaring?

In Roemenië heb ik ongeveer drie jaar als loodgieter gewerkt en daarna werkte ik als elektricien bij een Roemeens vliegveld. Ik werkte aan elektra op het vliegveld en aan vliegtuigen zelf. In Roemenië heb ik tevens een tijdje in de steigerbouw gewerkt, maar hier ben ik mee gestopt toen mijn zoontje geboren werd. Ik wilde meer tijd met hem doorbrengen. Vlak daarna verhuisden we naar Duitsland en daar heb ik eerst een tijdje als bouwvakker gewerkt. Toen ik naar Nederland kwam ben ik weer de steigerbouw in gegaan.  

Stabiliteit en continuïteit als steigerbouwer

In het werk als elektricien merkte ik dat het vaak korte trajecten waren waar je kon werken. Je had steeds werk voor een korte tijd en dan kon het zijn dat je weer een poos zonder zat. De trajecten in de steigerbouw waren veel langer en hier kon ik steeds op aansluitende trajecten werken waardoor ik gewoon de uren kon maken die ik wilde maken. Ze hadden meer werk in de steigerbouw, dus ik hoefde tussendoor niet meer te wachten en kon continu doorwerken.

Wat ik fijn vond aan TDC is de stabiliteit en continuïteit die ze me boden. Ik begon in coronatijd en door de coronacrisis kwamen veel mensen zonder werk te zitten. Dit zou bij mij ook het geval zijn in de eerste instantie, maar ze hadden direct iets nieuws voor me gevonden bij Henisol waardoor ik helemaal niet zonder werk heb gezeten.

Wat vind je leuk en minder leuk het werk als steigerbouwer?

Nou, ik heb één keer meegemaakt dat ik naar een project gestuurd werd waar het heel erg stonk, alsof er ergens een kadaver lag. Dit maakte die paar uur die we daar hebben gewerkt wel erg zwaar en lang. Dit is eigenlijk wel het enige wat ik minder leuk vond tot nu toe, verder vind ik het werk leuk en de collega’s erg leuk. Ik ben lekker fysiek bezig, wat ik persoonlijk erg prettig vind.

Daarnaast geeft het me gewoon voldoening om iets moois neer te zetten met mijn collega’s. En last but not least, aan gezelligheid geen gebrek in mijn werk. Met de collega’s onderling wordt er altijd veel gelachen en er worden veel grapjes gemaakt. Dit maakt het werk eigenlijk automatisch al leuk en dat zorgt er ook voor dat de tijd vaak voorbij vliegt.

Vind je het werk lichamelijk niet te zwaar soms?

Om als steigerbouwer te werken moet je sowieso lichamelijk fit zijn, want het kan af en toe wel eens zwaar zijn. Dit ligt ook een beetje aan het materiaal wat er gebruikt wordt voor de steigers. Ik wil dit werk blijven doen zolang ik het lichamelijk aankan. Als dat niet meer kan dan wil ik me weer omscholen om ander werk te kunnen doen.

Binnenkort wil ik ook een cursus Nederlands gaan volgen. Ik denk dat ik er veel voordeel uit kan halen als ik straks goed Nederlands kan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!