Uitdagingen en kansen; de reis van timmerman Pim in de wereld van houtbewerking

We gingen in gesprek met Pim Oppers, hij werkt sinds iets meer dan een jaar voor ons als renovatietimmerman. Wat dit verhaal interessant maakt, is dat hij eigenlijk nooit een officiële timmermansopleiding heeft gevolgd, en dit kan de nodige uitdagingen maar ook zeker kansen met zich meebrengen. Pim vertelt hier open over en neemt ons graag mee op zijn onverwachte avontuur in de wereld van houtbewerking.

Timmerman worden zonder opleiding?!

“Ik heb nooit een opleiding als timmerman gevolgd, voor mij is dit een compleet nieuwe ervaring! De opleiding tot meubelmaker die ik drie jaar heb gevolgd heeft natuurlijk wel raakvlakken had met wat ik nu doe, maar het is ook weer heel anders.” vertelt onze Pim met een glimlach. “Ik vind het fijn om veel buiten te zijn en er zit erg veel variatie in het werk, elke dag ben ik ergens anders mee bezig. Dit bevalt me super goed, want als ik elke keer hetzelfde zou moeten doen, zou ik me snel gaan vervelen en dat zal zowel de kwaliteit van m’n geleverde werk als die van mijn geestelijke gesteldheid niet veel goeds doen.”

Per toeval in het vak gerold

Hoe kwam hij dan in de wereld van de timmerlieden terecht? Het was eigenlijk puur toeval. “Ik had een tijd bij een kozijnenfabrikant gewerkt, maar dat was niet ideaal vanwege de lange reistijd,” legt hij uit. “Ongeveer twee maanden voordat ik besloot te stoppen bij die baan heb ik me bij TDC aangemeld via Instagram. Op dezelfde dag dat ik besloot te stoppen, kreeg ik een bericht van TDC Groep dat ze nog op zoek waren naar timmermannen voor Friso. Het voelde als een perfecte match en ik ben die week erop direct begonnen.”

timmerman
Pim Oppers

Uitdagende projecten van een timmerman

We keken naar enkele van de uitdagende projecten waar Pim zijn vaardigheden heeft laten zien en in heeft ontwikkeld. “We doen veel isoleerwerk en vervangen ramen in het kader van verduurzaming,” vertelt hij trots. “Voor mij was dit compleet nieuw en ergens ook wel spannend. Ik had totaal geen bouwkundige expertise, dus ik moest regelmatig wat extra vragen stellen om alles goed te begrijpen. Maar ik ben blij met deze nieuwe ervaringen.”

Een ander opmerkelijk project waar hij aan heeft gewerkt, was het vervangen van een complete vloer bij iemand thuis. “Je kunt je er misschien iets bij voorstellen,” zegt hij lachend. “Je komt ’s ochtends binnen en de woonkamer is bijna compleet ingericht. Maar tegen de middag zit je op een zandvloer! Het was een bijzondere uitdaging om ervoor te zorgen dat alles stevig en recht was, vooral omdat de muur ook slecht en scheef was. Maar ik ben er trots op dat ik goed werk heb geleverd.”

Hoe ga je om met tegenslagen in je werk?

“Ik ben van mezelf niet echt een gestresst persoon en ik maak me niet snel druk als er iets misgaat,” benadrukt hij. “Fouten horen erbij als je iets wilt leren. Ik heb nog geen tegenslag gehad waarbij ik echt in paniek raakte. We hebben bij Friso wel eens met fouten te maken gehad die flink wat geld hebben gekost. Maar dit was dan bij grote projecten waarbij de fout vaak niet bij ons als team of mij lag. Dan was het vaak bij de fabrikant al misgegaan. Dat is dan misschien wel vervelend, want je kunt je vooraf gemaakte planning niet meer volgen. Maar ik heb daar zelf niet heel veel last van.”

Welke eigenschappen heeft een goede timmerman?

Wat maakt Pim (en elke andere timmerman) nu geschikt voor dit werk? Naast zijn technische vaardigheden, is zijn rustige en relaxte houding een waardevolle eigenschap. “Daarnaast is het belangrijk om sociaal te zijn, want je komt echt bij iedereen. Bij alle etniciteiten en alle doelgroepen, een goede babbel hebben, werkt zeker in je voordeel.

Daarnaast moet je natuurlijk een beetje een timmermansoog hebben. Je moet niet vier keer opnieuw moeten meten. Je moet niet de mentaliteit hebben dat je pas klaar wil zijn net voordat het écht af moet zijn. Je moet de mentaliteit hebben altijd een tandje bij te willen zetten om zo al een uur eerder klaar te zijn. Zodat je na die tijd nog tijd hebt om foutjes te verbeteren of gewoon goed op te ruimen.”

De vliegende keep

Hij voegt nog een belangrijk puntje toe: “Ik zie mezelf als een vliegende keep, altijd klaar om in te springen waar nodig. Mijn uiteindelijke doel is een eigen meubelmakerij te openen, dat is eigenlijk ook waar ik voor gestudeerd heb. Door middel van dit werk wil ik sparen en een startkapitaal opbouwen. Hoe lang dat gaat duren is natuurlijk nog de vraag. Ik ben van plan om het bedrijf eerst hobbymatig te beginnen en zo te kijken hoe het loopt. Ondanks dit einddoel, ben ik ontzettend blij dat ik deze kans heb gekregen om als timmerman te werken. Het heeft me nieuwe vaardigheden en ervaringen gebracht die ik anders nooit had opgedaan.”

Het verhaal van deze eigenzinnige timmerman bewijst dat een onverwachte wending in je carrière soms juist deuren kan openen naar nieuwe mogelijkheden en groei.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!