Belangrijke do’s en don’ts bij een sollicitatiegesprek

Ga je binnenkort op sollicitatiegesprek? Dan wil je natuurlijk op je best overkomen. Want je kunt maar één keer ‘een goede eerste indruk’ maken. Dus even wat extra je best doen is in dit geval zeker de moeite waard. Check daarom onze belangrijke do’s en don’ts bij een sollicitatiegesprek.

Do’s

✔️ Bereid je goed voor en kom op tijd

Het is een open deur, maar zorg dat je op tijd komt. Minimaal 10 minuten. Je staat anders écht 5-0 achter met de eerste indruk die je maakt. Bereid je daarom goed voor en zorg dat je precies weet waar je moet zijn. Ga je met de auto of het openbaar vervoer? Check dan files, opstoppingen, vertragingen en houd hier ruim rekening mee.

✔️ Verdiep je in de functie én het bedrijf

Verdiep je voor het gesprek goed in de functie én in het bedrijf. Wat houdt de functie in, wat doet het bedrijf precies. Je wilt namelijk niet tijdens het gesprek met je mond vol tanden staan. Een goede voorbereiding kost misschien even tijd, maar zorgt er wel voor dat je geïnteresseerd en professioneel over komt. Nog een voordeel is dat je comfortabeler en zelfverzekerder in het gesprek staat.  

junior reis sx1x4lXBrqc unsplash

✔️ Besteed aandacht aan je uiterlijke verzorging 

Slecht zittende kleding, onfrisse (naar rook ruikende) adem of vet haar? Daar scoor je geen pluspunten mee bij je nieuwe werkgever. Het lijkt een open deur, maar besteed zorgvuldig aandacht aan je uiterlijk. Zorg voor schone, nette en goed zittende kleding (maar ga ook weer niet in driedelig pak), een frisse adem, verzorgd haar etc. Het is een kleine moeite, maar ontzettend belangrijk. Tip: neem wat toiletspulletjes mee voor een laatste touch up.

✔️ Soft skills zijn ook belangrijk 

Een werkgever wil graag wil graag een goed beeld van jouw persoonlijkheid krijgen. Het is handig als je daar van te voren dus over nadenkt. Ben je verzorgend of ben je ondernemend? Maak je onderdeel uit van de tenniscommissie, hou je van koken? Bedenk welke talenten en eigenschappen hiervan goed van pas kunnen komen. Wees eerlijk, maar sta even goed stil bij wat je het beste wel- of niet kunt toelichten. 

✔️ Wees professioneel maar blijf jezelf 

Natuurlijk wil je bij je nieuwe werkgever een goede indruk maken. Maar je kunt daardoor misschien de neiging hebben extreem je best te doen en/ of sociaal wenselijke antwoorden te geven. Niet doen. Wees professioneel, maar blijf vooral jezelf.  Het heeft geen zin om je anders voor te doen dan je bent. Dat komt niet alleen niet onecht over, maar jouw gesprekspartner kan zo ook niet goed inschatten of je wel of niet bij het bedrijf of het team past. Sla ook weer niet door, ga niet te familiair doen, persoonlijke vragen stellen.

Don’ts

❌ Don’t ever be rude!

Onbeleefd en of ongeïnteresseerd zijn staan als absolute ‘no-go’ bovenaan de lijst. Wat we daar precies mee bedoelen? Bijvoorbeeld arrogant zijn of hard to get spelen. Geen oogcontact maken of je telefoon kijken tijdens het gesprek. Sowieso niet netjes, maar tijdens een sollicitatiegesprek een absolute afrader. Luister dus aandachtig, maak oogcontact en laat je gesprekspartner uitpraten.

andrew le g2jGCik7MAs unsplash

❌ Bluffen en/of liegen over je skills

Bluf nooit over je werkervaring. Het lijkt misschien aantrekkelijk omdat je dan dichter bij die felbegeerde baan komt. Maar je brengt jezelf uiteindelijk alleen maar in de problemen. Wees in plaats daarvan gewoon eerlijk, en zeg bijvoorbeeld dat je graag de kans krijgt om het te leren. 

❌ Passiviteit

Passiviteit in een sollicitatiegesprek is ook een échte no go. Je gesprekspartner wil merken dat je geïnteresseerd bent in de functie, dus laat dat ook zien. Vind je het lastig om vragen te stellen of klap je dicht op het ‘moment suprême’. Schrijf dan van te voren een aantal vragen op. 

Hieronder hebben we er een aantal op een rijtje gezet.

  • Kun je vertellen hoe een typische werkdag eruit ziet? 
  • Kun je meer vertellen over het team waarin ik ga werken? 
  • Wat zou in deze functie mijn eerste opdracht zijn? 
  • Waar zou ik de komende maanden in deze functie het meest mee bezig zijn? 
  • Zijn er ook taken/ werkzaamheden die bij deze functie horen die niet vacature genoemd worden? 

❌ Negatief zijn over je vorige baan of werkgever

Laat je nooit negatief uit over je vorige werkgever of baan. Je komt daarmee onprofessioneel en onbetrouwbaar over. Daarbij creëer je ook direct het beeld dat je niet goed met lastige situaties om kunt gaan. En dat is jammer want je wilt ze juist laten zien wat voor super professional jij bent. Vind je het lastig om positief te zijn over je vorige werksituatie? Probeer dan in ieder neutraal te zijn met je respons. 

❌ Hoeveel ga ik verdienen?

Vraag nooit naar je salaris tijdens het éérste gesprek. Dit gesprek is namelijk vooral bedoeld om jouw kwaliteiten en persoonlijkheid beter te leren kennen. Probeer dus je nieuwsgierigheid nog even in bedwang te houden. Vragen over salaris, vakantiedagen of andere secundaire arbeidsvoorwaarden kun je stellen in het tweede gesprek. Word je hierna weer uitgenodigd, dan krijg je tijdens dat gesprek uitgebreid de kans voor.

Succes! Check ook onze content over hoe je in 5 stappen de perfecte sollicitatiebrief schrijft.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!