Alles wat je moet weten over Revit

Revit is een softwarepakket, ontwikkeld door Autodesk. Officieel heet het softwarepakket dan ook Autodesk Revit. Het is opgericht in 1997 door Charles River Software en later omgedoopt tot Revit Technology Corporation. In 2002 heeft Autodesk het softwarepakket overgenomen. 

Multidisciplinaire softwarepakket 

Autodesk Revit is een multidisciplinair softwarepakket waarbij het de gebruiker in staat stelt om de structuur en componenten van een object in 3D te ontwerpen. Verder maakt Autodesk Revit het mogelijk om details toe te voegen aan 2D elementen en biedt het toegang tot bouwinformatie uit het databestand van het model. Het is tevens mogelijk om informatie in 4D over een gebouw te modelleren. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door diverse gereedschappen. Hierdoor is het overigens mogelijk om de levenscyclus van een gebouw te plannen en te volgen; van concept tot eindresultaat. 

Autodesk Revit omvat de volgende categorieën waarin ontwerpen worden gemaakt. 

  • Systeemfamilies; hier worden muren, vloeren, daken en plafonds gebouwd binnen een project 
  • Belastbare componenten componenten zijn gebouwd met primitieven (extrusies en sweeps) afzonderlijk van het project en voor gebruik in een project worden geladen 
  • In-place families; die in situ binnen een project worden gebouwd met dezelfde gereedschappen als belastbare componenten; 

Zodra men Autodesk Revit onder knie heeft, kunnen veel objecten worden ontworpen in het softwarepakket. Een Autodesk Revit modelleur kan bijvoorbeeld realistische en nauwkeurige families maken, van meubels tot verlichtingsarmaturen. Deze worden gemaakt als parametrische modellen met afmetingen en eigenschappen van het object.  

Bouwkundige ontwerpen 

Binnen Autodesk Revit is het mogelijk om bouwkundige ontwerpen te maken. Het tekenen van plattegronden door bijvoorbeeld slimme elementen toe te voegen, zoals deuren, wanden en ramen. Zodra men klaar is met het basisontwerp van een bouwkundig ontwerp, kunnen er documentaties worden toegevoegd. Hierbij valt te denken aan verhogingen, doorsneden, schema’s, 3D weergaven en fotorealistische renderings (een digitale afbeelding die met behulp van een computer wordt gegenereerd uit een 3D model.) Fotorealistische renderings worden ontworpen door de functie visualisatie binnen Autodesk Revit. Het vervaardigen van 3D realistische ontwerpen en stereopanorama’s zorgen ervoor dat er een VR ervaring valt te creëren

Tevens is het mogelijk om analyses uit te voeren binnen Autodesk Revit. Door gebruik te maken van deze functie, is het mogelijk om vroegtijdig bouwprocessen te optimaliseren. Bijvoorbeeld kostenramingen uitvoeren en het bewaken van veranderingen ten behoeve van het prestatieniveau.

Doordat Autodesk Revit een multidisciplinair softwarepakket is, bestaat de mogelijkheid om modelgegevens uit wisselen met verschillende betrokken partijen. Door deze functie kunnen meerdere betrokken partijen efficiënt samenwerken. Dit optimaliseert het proces en verkleint de faalkosten aanzienlijk. Dit proces wordt binnen de bouwwereld omschreven als het BIM-proces.

MEP techniek 

MEP staat voor Mechanical Electrical Plumbing; oftewel werktuigbouw, elektrotechniek en sanitairtechniek. Door de MEP techniek te gebruiken in Autodesk Revit wordt het mogelijk gemaakt om eerdergenoemde installaties op hoog detailniveau uit te werken. Hierdoor kan er een compleet bouwkundig informatiemodel worden verwezenlijkt, inclusief architectonische- en bouwcomponenten. 

Werktuigbouwkundige installaties zijn van belang voor het ruimtelijke klimaat van een gebouw. Hierbij valt te denken aan verwarmingsinstallaties, koelinstallaties, luchtbehandeling en ventilatie. Door de bijzondere hoeveelheid aan mogelijkheden in de praktijk én in Autodesk Revit, is het realiseerbaar om bouwkundige projecten zorgvuldig af te stemmen met deze elementen.  

Elektrotechnische installatie worden gebruikt om alle componenten in een gebouw te voorzien van elektrotechnisch vermogen. Op deze manier kunnen alle betrokken partijen, waaronder elektrotechnische ingenieurs en aannemers een duidelijk inzicht krijgen in hetgeen gebouwd gaat worden. 

Sanitairtechniek wordt ook wel installatietechniek genoemd. In het bouwontwerp van installatiewerkzaamheden komen alle facetten ter sprake van bijvoorbeeld drinkwaterfaciliteiten en rioleringen. Het verzorgen van goede sanitairtechniek in gebouwen zorgt voor een hygiënisch klimaat in gebouwen en uiteraard schoon drinkwater. Sanitairtechniek wordt onder andere ontworpen voor keuken-, pantry- en toiletinstallaties.

Constructie 

Door gebruik te maken van Autodesk Revit tijdens een constructie, optimaliseer je de inrichting van de bouwlocatie voor een hogere productiviteit. Wanneer het voorbereidende werk afgerond is, kan het werk beginnen. De kwaliteit van een project hangt af van het proces van wat eraan voorafging. Hierdoor is er een aanzienlijk lager risico op fouten (faalkosten) tijdens het bouwproces. Met Autodesk Revit wordt informatie gecoördineerd voor een efficiëntere workflow. Zodat er goed en duidelijk gecommuniceerd wordt van kantoor naar de bouwlocatie, evenals optimale kwaliteitsbewaking en -controle.

Wie maakt er zoal gebruik van Autodesk Revit? 

Autodesk Revit wordt in vele gevallen gebruikt door architecten, aannemers, bouw- en installatiebedrijven. Personen die er veelal mee werken zijn architecten, modelleurs, werkvoorbereiders en projectleiders.

Hoe word je Revit modelleur? 

Om Revit modelleur te worden zijn er veel mogelijkheden. Er worden verschillende cursussen door verschillende partijen aangeboden. Naast deze opleidingen is het noodzakelijk veel praktijkervaring op te doen en de theorie van Bouwkunde goed te beheersen.

Wanneer je een goede basis wilt aanleggen is het verstandig om in het beginsel minimaal een afgeronde MBO Niveau 4 diploma Bouwkunde te hebben. Met dit diploma kun je starten als jr. CAD-tekenaar.

Wanneer je in het bezit bent van een HBO Bouwkunde, kan je aan de slag als zelfstandig Revit modelleur of werkvoorbereider. 

Wat verdiend een Revit modelleur? 

Een Revit modelleur verdiend heeft een goed salaris. Het salaris van een junior Revit modelleur verschilt uiteraard per organisatie, maar zit tussen de 2200 en 2600 Euro per maand. Bij meer ervaring en (project) verantwoordelijkheden kan dit oplopen tot een salaris van 4500 euro per maand. Een Revit modelleur die wordt verloond in de UTA Bouwnijverheid CAO heeft goede secundaire arbeidsvoorwaarden waaronder het recht op 25 vakantiedagen en 15 ATV dagen.

Wat zijn de kansen voor een Revit modelleur in de arbeidsmarkt én in de toekomst? 

Door verduurzaming van bouwprojecten en het huidige tekort aan bouw– en technisch personeel is er op dit moment veel vraag naar Revit modelleurs. Naar verwachting zal dit voor de komende jaren aanhouden. Wil je meer weten over de kansen van een Revit modelleur in de arbeidsmarkt én voor de toekomst? Neem contact met ons op en/of solliciteer naar één van onze beschikbare functies. Bij TDC Engineering zit je altijd goed en kan je écht gaan bouwen aan jouw toekomst.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Op zoek naar BIM Modelleur vacatures?

Meer interessante artikelen

Alles wat je moet weten over loondoorbetalingen betreft de feestdagen

Geplaatst op:

Alles wat je moet weten over een Quality Engineer QA/QC

Geplaatst op:

Verduurzaming & kunststof kozijnen

Geplaatst op:

Alles wat je moet weten over winterse weersomstandigheden

Geplaatst op:

Alles wat je moet weten over oog- en gelaatsbescherming

Geplaatst op:

Werken als nachtreceptionist in de mooiste hotels

Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!