TDC Groep

Alles over hybride werken

Hybride werken is een manier van werken waarbij je regelmatig werkt vanuit een kantoor, maar ook vanuit een andere locatie, zoals thuis of onderweg. Het biedt werknemers meer flexibiliteit en vrijheid om te kiezen waar en wanneer ze willen werken, wat kan leiden tot een betere balans tussen werk en privé. Hybride werken is een steeds populairdere manier van werken, vooral sinds de uitbraak van het coronavirus en de noodzaak om thuis te werken. Hybride werken is niet alleen bedoeld om jou als medewerker te helpen, maar ook om de organisatie te ondersteunen bij het aanbieden van flexibele werkoplossingen en het verbeteren van de productiviteit en het werkplezier.

Hybride werken
Hybride werken of volledig op kantoor werken?

Voordelen van hybride werken

Hybride werken biedt verschillende voordelen, zowel voor werknemers als voor de organisatie. Eén van de belangrijkste voordelen voor werknemers is dat het hen meer flexibiliteit en vrijheid geeft om te kiezen waar en wanneer ze willen werken. Dit kan leiden tot een betere balans tussen werk en privé en een hoge er werktevredenheid. Andere voordelen voor werknemers zijn:

 • Minder reistijd en kosten;
 • Meer controle over hun werkomgeving en -tijden;
 • Meer mogelijkheid om hun werk te combineren met persoonlijke verplichtingen en prioriteiten.

Voor de organisatie kan het leiden tot:

 • Verhoogde productiviteit en efficiëntie;
 • Lagere kosten voor kantoorruimte en faciliteiten;
 • Verbeterde werknemerstevredenheid en -retentie;
 • Meer flexibiliteit om te reageren op veranderende omstandigheden en behoeften.

Stappenplan om te beginnen met hybride werken

Als je wilt beginnen met hybride werken, zijn er een aantal stappen die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat het succesvol en soepel verloopt. Dit stappenplan kan je helpen om te beginnen met hybride werken:

 1. Bespreek met je werkgever of hybride werken een mogelijkheid is. Dit is belangrijk om te doen voordat je verdere stappen onderneemt.
 2. Overleg met je team en collega’s over de mogelijkheid om hybride te werken. Dit kan helpen om te bepalen wat werkt voor jou en voor het team en om eventuele zorgen of vragen te bespreken.
 3. Maak afspraken over wanneer en hoe vaak je hybride gaat werken. Dit kan afhankelijk zijn van de behoeften van het werk en de wensen van de werknemer.
 4. Zorg ervoor dat je de juiste uitrusting en tools hebt om vanuit een andere locatie te werken. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een goede internetverbinding en een laptop of computer nodig hebt om te kunnen werken vanuit thuis of onderweg.
 5. Bespreek met je werkgever hoe je gaat communiceren en samenwerken met je team als je hybride werkt. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat je goed bereikbaar bent en dat je team op de hoogte is van wat je aan het doen bent.
 6. Maak afspraken over hoe je werk en privé zult scheiden als je hybride werkt. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat je goed kunt ontspannen en afstand kunt nemen van het werk als je thuis of onderweg bent.
 7. Begin langzaam en voer hybride werken geleidelijk in. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat je het goed aankunt en dat je team en werkgever erop kunnen vertrouwen dat je je werk goed blijft doen.

56% van werkend Nederland wil hybride werken

Heb ik het recht om hybride te werken?

Of je recht hebt om hybride te werken hangt af van verschillende factoren, zoals je werkgever, je werkomstandigheden en de wettelijke vereisten in jouw land of regio. Het is daarom belangrijk om te overleggen met je werkgever en om te controleren wat de wettelijke vereisten zijn voordat je begint met hybride werken. Als je werkgever niet akkoord gaat met hybride werken, of als het niet past binnen de wettelijke vereisten, dan heb je mogelijk geen recht om hybride te werken.

Is hybride werken geschikt voor mij?

Of hybride werken geschikt is voor jou hangt af van je persoonlijke omstandigheden en behoeften. Als je graag flexibiliteit en vrijheid hebt om te kiezen waar en wanneer je werkt, dan kan hybride werken een goede optie zijn. Als je bijvoorbeeld graag thuis werkt, of als je het moeilijk vindt om reistijd te combineren met je werk, dan kan hybride werken een oplossing bieden.

Het is ook belangrijk om te overwegen of hybride werken past binnen je werkomgeving en -verplichtingen. Als je bijvoorbeeld een baan hebt waarbij je veel moet samenwerken met collega’s of afspraken moet maken met klanten, dan kan het moeilijk zijn om hybride te werken. Werk je als nachtreceptionist in een hotel, dan kun je de receptie natuurlijk niet onbewaakt achterlaten en de administratie vanuit huis doen ;). In dat geval kan het beter zijn om te blijven werken vanuit het kantoor of om andere oplossingen te zoeken.

Als je overweegt om te beginnen met hybride werken, is het belangrijk om te overleggen met je werkgever en om te controleren wat de wettelijke vereisten zijn in jouw land of regio. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt en dat je goed kunt blijven werken.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!