Beroepengids: de loodgieter

Geplaatst op:
Geplaatst door: Lisa Geerdink

Een loodgieter is een professional die leidingen, sanitair, verwarmings- en koelsystemen, afvoersystemen en andere water- en gasgerelateerde systemen installeert, repareert en onderhoudt. Loodgieters kunnen zowel in de particuliere als in de commerciële sector werken.

Traditioneel werkte een loodgieter met lood, maar tegenwoordig werken ze meestal met een verscheidenheid aan materialen, waaronder plastic, koper, staal en PVC-buizen. Ook loodgieters kunnen betrokken zijn bij het aanleggen en onderhouden van duurzame energiesystemen zoals zonnepanelen en warmtepompen.

Loodgietersklussen kunnen fysiek veeleisend zijn en vereisen doorgaans een combinatie van technische kennis, probleemoplossende vaardigheden en handvaardigheid. 

Wat zijn de werkzaamheden van een loodgieter?

De banen verschillen per specialiteit en type werkgever. Over het algemeen omvat het werk het installeren, onderhouden en repareren van systemen met betrekking tot water- en gasleidingen, sanitair en verwarmings- en koelsystemen. Specifieke taken zijn onder andere:

 • Installatie van waterleidingen en rioleringen in woningen en bedrijfsgebouwen;
 • Installatie van sanitaire voorzieningen zoals toiletten, wastafels en douches;
 • Installatie van verwarmings- en koelsystemen zoals cv-ketels, radiatoren, airconditioners en warmtepompen;
 • Reparatie van beschadigde of lekkende leidingen en apparatuur;
 • Het opruimen van verstopte afvoeren en rioleringen;
 • Werkingscontrole en onderhoud van systemen en apparatuur;
 • Advies over het beste systeem en apparatuur voor een bepaalde toepassing;
 • Loodgieter banen vereisen doorgaans technische kennis, praktische vaardigheden en het vermogen om problemen snel en efficiënt op te lossen. 

Welke specialisaties kan een loodgieter hebben?

Loodgieters hebben verschillende specialiteiten, zoals:

 • Traditionele loodgieter: Dit type richt zich op het installeren van sanitair, waterleidingen en rioleringen in nieuwe woon- en bedrijfsgebouwen.
 • Onderhoud installateur: Dit type houdt zich voornamelijk bezig met routinematig onderhoud van eerder geïnstalleerde systemen en apparatuur. Denk hierbij aan het controleren van leidingen, het vervangen van defecte onderdelen en het reinigen van het systeem.
 • Service en reparatie installateur: Dit type richt zich op het repareren van beschadigde of lekkende leidingen, verstopte afvoeren en rioleringen en het vervangen van onderdelen in sanitair-, verwarmings- en koelsystemen.
 • Verwarmingsmonteur: Dit type is gespecialiseerd in het installeren, onderhouden en repareren van verwarmings- en koelsystemen zoals boilers, radiatoren, airconditioners en warmtepompen.
 •  Gasfitter: Dit type is gespecialiseerd in het aanleggen en onderhouden van gasleidingen, gastoestellen en het opsporen van gaslekken.

Het werk hangt af van hun specialiteit. Sommige installateurs hebben expertise in meerdere specialiteiten.

Wat is het salaris van een loodgieter?

Het salaris wat een loodgieter verdient ligt ergens tussen de (minimaal) € 1.700,- en (maximaal) € 3.700,-. Het startsalaris ligt meestal tussen de € 1.731 en € 2.444 bruto per maand. Daarnaast gelden er soms overwerktoeslagen van 25% opslag in de eerste twee uur tot 50% daarna.

Welke vaardigheden moet een loodgieter hebben?

In dit vak heb je een combinatie van technische en zachte vaardigheden nodig om effectief te kunnen werken. De belangrijkste kwalificaties zijn:

 • Technische vaardigheden: je moet een grondige kennis hebben van sanitair, gas, water en verwarmingssystemen. Je moet weten hoe u leidingen repareert en installeert, verstopte afvoeren repareert, waterdrukregelaars afstelt, verschillende soorten kleppen en fittingen gebruikt.
 • Probleemoplossende vaardigheden: Je moet problemen snel en effectief kunnen oplossen. Je moet in staat zijn de oorzaak van het probleem te achterhalen, een plan te ontwikkelen om het probleem op te lossen en de nodige reparaties uit te voeren.
 • Communicatieve vaardigheden: In dit vak moet je effectief kunnen communiceren met klanten om hun behoeften te begrijpen en hen te informeren over de uit te voeren werkzaamheden. Daarnaast moet je technische informatie op een begrijpelijke manier aan uw klanten kunnen uitleggen.
 • Klantgerichtheid: Het is belangrijk klantgericht te zijn en bereid te zijn om problemen op te lossen en klanttevredenheid te waarborgen. Wees vriendelijk en professioneel in de omgang met klanten en behandel klachten respectvol.
 • Fysieke vaardigheid: Loodgieters moeten zware apparatuur kunnen optillen en bedienen, vaak in kleine ruimtes. Ook moeten ze zorgvuldig en veilig kunnen werken om zichzelf en anderen te beschermen.
 • Organisatorische vaardigheden: In dit werk is het tevens belangrijk georganiseerd zijn en je werk goed kunnen plannen en beheren. Je moet ook in staat zijn om je werkruimte schoon en georganiseerd te houden.

In welke omgevingen kan een loodgieter werken?

Loodgieters kunnen in verschillende omgevingen werken, afhankelijk van hun specialiteit en werkgever. Hier zijn enkele voorbeelden van omgevingen waarin een loodgieter zou kunnen werken:

 • Behuizing: loodgieters kunnen in huizen en appartementen werken die verantwoordelijk zijn voor het installeren, repareren en onderhouden van sanitair, verwarming, water- en gasleidingen.
 • Bedrijfsgebouw: je moet kunnen werken in commerciële en industriële gebouwen zoals kantoorgebouwen, hotels, restaurants en fabrieken. U bent mogelijk verantwoordelijk voor het installeren en onderhouden van grote HVAC-systemen, water- en gasleidingen en sanitair.
 • Bouwplaats: je kan op een bouwplaats werken waar hij betrokken is bij het installeren van nieuwe systemen en leidingen. Mogelijk ben je ook verantwoordelijk voor het repareren en onderhouden van bestaande systemen.
 • Overheidsgebouwen: in dit vak werk je ook in overheidsgebouwen zoals scholen, ziekenhuizen en gevangenissen en zijn verantwoordelijk voor het installeren en onderhouden van sanitair en verwarmingssystemen.
 • Onderhouds- en reparatiewerkplaats: je kunt ook komen te werken op onderhouds- en reparatiewerkplaatsen werken aan het repareren en onderhouden van systemen en leidingen die elders worden verzonden.

Over het algemeen kunnen loodgieters in veel verschillende gebieden werken, van privéwoningen tot grote commerciële en industriële gebouwen, afhankelijk van hun specialiteit en werkgever.

Welke opleiding(en) heeft een loodgieter nodig?          

Specifieke trainingsvereisten voor loodgieters kunnen per locatie en per werkgever verschillen. Over het algemeen hebben loodgieters echter minimaal een middelbare schooldiploma nodig en volgen ze vaak aanvullende training en certificering. Hieronder vindt u enkele van de gebruikelijke loodgietersopleidingen en certificeringen.

 • Rang: Voor een opleiding tot installateur is vaak ten minste een toelatingsexamen voor een universiteit of gelijkwaardig vereist.
 • Opleiding loodgieter: mensen die dit vak willen beoefenen volgen vaak een formele loodgietersopleiding, variërend van korte stageplaatsen tot meerjarige leerlingplaatsen. Deze cursussen omvatten doorgaans praktische en theoretische instructies in sanitair, verwarming, gas, water, enz.
 • Certificering: wil je loodgieter worden, dan kun je gecertificeerd worden om hun vaardigheden te demonstreren en hun kansen op werk te vergroten. Voorbeelden van accreditaties zijn die van de National Inspection Testing and Certification Corporation (NITC) en de International Association of Plumbing and Mechanical Officials (IAPMO). Licentie Installateurs hebben mogelijk ook een licentie nodig om in hun regio te werken. Licentievereisten kunnen variëren, afhankelijk van de locatie en het soort werk dat wordt uitgevoerd.
 • Aanvullende cursus: Wil je je vaardigheden verbeteren, dan kun je aanvullende trainingen volgen om hun vaardigheden en kennis op peil te houden en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en technologieën in de branche. Als zodanig hebben ze doorgaans een combinatie van formeel onderwijs, certificering en praktijkervaring nodig om hun vaardigheden te ontwikkelen en aan te scherpen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!