TDC Groep

Beroepengids: de nachtwaker

Een belangrijke functie binnen de zorg is de functie van nachtwaker. In deze blog vertellen we meer over wat deze functie inhoudt. Een nachtwaker houdt zich bezig met het toezicht houden binnen een zorg accommodatie. Binnen deze functie ben je dagelijks bezig met het ondersteunen van de zorgmedewerkers op een zorg accommodatie en het beveiligen van het pand. Benieuwd naar wat deze functie nog meer inhoudt? Lees snel verder.

Wat doe je als nachtwaker?

Deze functie heeft verschillende werkzaamheden. Uiteindelijk komt het op neer dat de nachtwaker ervoor zorgt dat het in de nacht veilig en rustig blijft. Zie hieronder alle specifieke werkzaamheden die tijdens een nachtdienst uitgevoerd moet worden.

 • Het toezicht houden op een accommodatie;
 • Het ondersteunen van zorgmedewerkers;
 • Het uitvoeren van bewakingsrondes;
 • Het in de gaten houden van bewakingscamera’s;
 • Het ontvangen van bezoekers en gasten;
 • Het veilig handelen tijdens onverwachte gebeurtenissen;
 • Het uitvoeren van veiligheid procedures.

Welke competenties moet je hebben?

Deze functie draagt een grote verantwoordelijkheid met zich mee tijdens het werken. Om deze reden moet een nachtwaker ook over een aantal competenties beschikken. Hieronder staan de belangrijkste competenties die je moet hebben voor deze functie:

 • Gastvrije houding: een goede nachtwaker moet een gastvrije houding kunnen tonen aan bezoekers die langskomen. Je bent immers verantwoordelijk voor het ontvangen van gasten.
 • Stressbestendigheid: een nachtwaker kan in stressvolle situaties komen, hierom is het belangrijk dat de nachtwaker ook in stressvolle situaties zijn hoofd koel kan houden.
 • Zelfstandig zijn: een nachtwaker werkt vaak alleen, hierom is het handig dat je prima zelfstandig kan functioneren.
 • Sterk in je schoenen staan: mocht er een situatie voordoen waarin een nachtwaker moet optreden, dan is het goed dat je sterk in je schoenen staat.
 • Sociaal zijn: als nachtwaker heb je veel contact met onder andere mede-collega’s en klanten. Het is dan ook goed om sociaal te zijn.
 • Zorgvuldig zijn: als nachtwaker ben je ook verantwoordelijk voor verschillende beveiliging processen. Het is dan ook goed dat je hier zorgvuldig mee om kan.
 • Punctueel zijn: in deze functie  is het belangrijk dat je ook op de kleinste details let. Het is dan ook handig als je punctueel bent.

Hoeveel verdient deze functie?

Het salaris is afhankelijk aan een aantal factoren zoals de ervaring, het bedrijf en de omgeving van het bedrijf. Over het algemeen varieert het salaris van 1.500,- euro per maand tot 2.500,- euro per maand.

Welke opleiding heb je nodig voor nachtwaker?

Voor deze functie heb je geen specifieke opleiding voor. Meestal heb je voor deze functie een MBO-diploma als beveiliger nodig, echter vraagt niet elke werkgever dit. TDC Groep vraagt niet om een relevante vooropleiding. Dit is ideaal voor als je nog een student bent. Kijk eens op onze site of wij nog vacature voor de functie nachtwaker open hebben staan.

Wat is belangrijk in de functie van nachtwaker?

Met deze functie heb je bepaalde verantwoordelijkheden. Het waarborgen van de veiligheid is er één van. Een nachtwaker moet er ook voor zorgen dat belangrijke procedures nauwkeurig verlopen. Dit zijn natuurlijk geen makkelijke taken.

Om in deze functie zo goed mogelijk te functioneren is het belangrijk dat je aan een aantal zaken voldoet. Zo is het belangrijk dat je zorgvuldig te werk kan gaan omdat je de verantwoordelijkheid draagt dat bepaalde procedures foutloos moeten verlopen.

Een sociale en gastvrije houding is ook een belangrijke factor voor deze functie. Zo heb je ook de taak om bezoekers te ontvangen en zorgmedewerkers te ondersteunen. Voor deze taken is het belangrijk dat je een goed praatje kan maken met anderen.

Voor deze functie is het ook belangrijk dat je sterk in je schoenen staan. Tijdens een nachtdienst kan er een situatie ontstaan waarin je zou moeten optreden. Dit komt gelukkig niet vaak voor maar mocht het toch voorkomen dan is het goed dat je sterk in je schoenen staat.


In wat voor omgeving werk je?

Over het algemeen kan je op verschillende locaties staan. Van een hotel tot aan een parkeergarage. Mocht je echter via TDC aan de slag willen als nachtwaker? Dan is het goed dat je weet dat TDC Groep alleen nachtwakers zoekt voor zorginstellingen. Werk je liever in hotels dan kan je ook als nachtreceptionist aan de slag via ons.

Kortom..

De functie van nachtwaker is dus een veelzijdige functie. Naast dat je verantwoordelijk bent voor de veiligheid, ben je ook verantwoordelijk voor het ontvangen van gasten en voor het ondersteunen van zorgmedewerkers. Bij TDC Groep hebben wij ook vacatures openstaan voor deze functie. Wat wij anders doen is dat je bij ons geen beveiliging diploma nodig hebt. Kijk snel tussen onze vacatures. Benieuwd naar het verhaal van iemand die dit werk doet naast zijn studie? Klik dan hier.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!