Beroepengids: zonnepanelenmonteur

Geplaatst op:
Geplaatst door: Lisa Geerdink

Een zonnepanelenmonteur is een vakman die zonnepanelensystemen installeert, onderhoudt en repareert. Ze hebben elektrotechnische en werktuigbouwkundige kennis en kunnen met een grote verscheidenheid aan materialen en gereedschappen werken. Het doel van een zonnepanelenmonteur is ervoor te zorgen dat het zonnepanelensysteem efficiënt, veilig en betrouwbaar werkt.

Wat zijn de werkzaamheden van een monteur zonnepanelen?

Zonnepaneelmonteurs zijn verantwoordelijk voor het installeren, onderhouden en repareren van zonnepanelensystemen. Dit omvat het plannen en uitvoeren van de installatie, het aansluiten van het paneel op de netspanning, het testen van het systeem en het oplossen van problemen. Het is belangrijk dat de installateur over elektrische kennis beschikt en een correcte en veilige installatie kan uitvoeren. Lijkt het jou nou ook leuk om te werken als zonnepanelenmonteur? Bekijk dan vooral onze vacatures.

Welke specialisaties kan een zonnepanelenmonteur hebben?

Een zonnepanelenmonteur kan zich specialiseren in verschillende gebieden, zoals:

 • Technische installatie: focus op het fysiek installeren van zonnepanelen en het aansluiten ervan op het elektriciteitsnet;
 • Elektrische techniek: focus op het ontwerpen en installeren van elektrische systemen die nodig zijn voor het gebruik van zonnepanelen, zoals omvormers en elektrische bekabeling;
 • Duurzame energie: focus op het begrijpen en implementeren van duurzame energieoplossingen, zoals zonnepanelen, in woningen en bedrijven;
 • Projectmanagement: focus op het beheren van de projecten die te maken hebben met de installatie van zonnepanelen, inclusief de planning, uitvoering en oplevering;
 • Een monteur kan zich ook richten op het installeren van zonnepanelen op specifieke types gebouwen, zoals daken, gevels of grondinstallaties.

Wat is het loon van een zonnepanelenmonteur?

Een monteur zonnepanelen verdient in Nederland gemiddeld € 2.500 bruto per maand. Een beginnend monteur zonnepanelen verdient ongeveer € 2.000, het salaris van medewerkers met meer ervaring kan oplopen tot maximaal € 3.500 bruto per maand. Bedragen zijn gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

Welke vaardigheden moet een monteur zonnepanelen hebben?

Zonnepaneeltechnici kunnen zich op verschillende gebieden specialiseren, zoals:

 • Technische installatie: dan ligt de nadruk op de fysieke installatie van zonnepanelen en hun aansluiting op het net.
 • Elektrotechniek: je richt je op het ontwerp en de installatie van de elektrische systemen die nodig zijn om de zonnepanelen te laten werken, inclusief omvormers en elektrische bedrading.
 • Hernieuwbare energie: de focus zal liggen op het begrijpen en implementeren van duurzame energieoplossingen zoals: zonnepanelen voor woningen en bedrijven.
 • Project management: gericht op projectmanagement met betrekking tot de installatie van zonnepanelen, van planning tot constructie en oplevering.
 • Technici kunnen zich ook richten op het installeren van zonnepanelen op specifieke gebouwtypes zoals daken, gevels en grondinstallaties.

In welke omgevingen kan een zonnepanelenmonteur werken?

Een monteur zonnepanelen kan werken in een aantal verschillende omgevingen, zoals:

 • Woningbouw: installeren van zonnepanelen op daken van particuliere woningen.
 • Commerciële gebouwen: installeren van zonnepanelen op daken van bedrijfsgebouwen, zoals kantoren, winkelcentra en distributiecentra.
 • Gemeentelijke installaties: installeren van zonnepanelen op daken van overheidsgebouwen, zoals scholen, bibliotheken en sportcomplexen.
 • Landbouwgrond: installeren van zonnepanelen op boerderijen en landbouwgrond.
 • Zonne-energieparken: Werkzaam zijn bij het ontwerpen, bouwen en onderhouden van grootschalige zonne-energieparken.
 • Fabrieken: installeren van zonnepanelen op daken van productiebedrijven.

Een zonnepanelenmonteur kan ook werken bij een installatiebedrijf, een elektriciteitsbedrijf of als zelfstandige.

Welke opleiding(en) heeft een zonnepanelenmonteur nodig?

Zonnepaneeltechnici kunnen op verschillende manieren worden opgeleid, afhankelijk van de behoeften van hun specifieke rol en lokale regelgeving. Veelgebruikte cursussen zijn:

 • MBO opleiding: technische opleidingen op niveau 2 of 3, zoals elektrotechniek, installatietechniek en duurzame energie;
 • Professionele training: elektrische wetten, installatieprocedures en veiligheidstrainingen;
 • Certificering: geaccrediteerd door branchegroepen zoals Solar Energy International (SEI) en North American Board of Certified Energy Practitioners (NABCEP);
 • Werkervaring: werkervaring in een verwant beroep zoals bijvoorbeeld een elektricien of bouwvakker kan helpen bij het ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn om zonnepanelen te installeren.
 • Houd er rekening mee dat regelgeving en vergunningsvereisten voor zonnepaneleninstallaties per regio verschillen, en dat sommige landen en staten mogelijk een specifieke training voor zonnepaneleninstallateurs vereisen. Daarom raden we u aan om contact op te nemen met de relevante overheids- of brancheorganisaties voor meer informatie over de vereiste training.

Welke tools of apparatuur zal een monteur zonnepanelen nodig hebben?

Een installateur van zonnepanelen heeft doorgaans de volgende gereedschappen en apparatuur nodig om de klus te klaren.

 • Elektrisch gereedschap: bijvoorbeeld multimeter, voltmeter, zekeringtang, isolatietester.
 • Montage gereedschap: boren, beugels, drivers, waterpassen, etc.
 • Onderdelen van zonnepanelen: zonnepanelen, omvormers, bedrading, stopcontacten, beveiligingen, etc.
 • Veiligheidsapparaat: stijgbeugels, valbeveiliging, werkhandschoenen, veiligheidsbril etc.
 • Vervoer: voorbeelden hiervan zijn ladders, kruiwagens en trolleys voor het vervoeren van materialen en apparatuur naar de werklocatie. Het is belangrijk om te benadrukken dat de exacte benodigde gereedschappen en apparatuur kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke projecten en taken van de installateur van zonnepanelen. Daarom raden we u aan om de specifieke vereisten van uw werkgever of brancheorganisatie te controleren voordat u met een installatieproject begint.

Met wie werk je samen als zonnepanelenmonteur?

Als zonnepanelenmonteur werk je met verschillende mensen en belanghebbenden, afhankelijk van het specifieke project en de rol die je speelt. Enkele van de meest voorkomende samenwerkingspartners staan ​​hieronder vermeld.

 • Cliënt: werk nauw samen met de eigenaar of beheerder van het gebouw of pand waar de zonnepanelen komen te liggen.
 • Architecten en ingenieurs: ze werken samen met architecten, ingenieurs en andere ontwerpers om het juiste systeem en de juiste configuratie te bepalen voor het installeren van zonnepanelen.
 • Installatiebedrijf: om het installatieproces soepel en efficiënt te laten verlopen werken wij vaak samen met installatiebedrijven en onderaannemers.
 • Leveranciers en distributeurs: ze werken samen met leveranciers en distributeurs van materialen en componenten voor zonnepanelen zoals: zonnepaneel, omvormer, bedrading, enz.
 • Overheid en regelgevende instanties: mogelijk moet u samenwerken met overheden en regelgevende instanties om te voldoen aan de vergunnings- en inspectievereisten voor zonnepaneleninstallaties.
 • Andere monteurs en technici: vooral bij grote installatieprojecten kunnen we samenwerken met andere monteurs en technici om het installatieproces te verbeteren.

Het is belangrijk op te merken dat specifieke samenwerkingspartners kunnen variëren afhankelijk van de schaal en complexiteit van het project. Daarom raden we u aan om de vereisten van uw specifieke werkgever of project te controleren voor meer informatie over samenwerkingspartners.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!