Beroepengids: de projectleider

Geplaatst op:
Geplaatst door: Lisa Geerdink

Een projectleider is de persoon die verantwoordelijk is voor het leiden van een project van begin tot eind. Dit omvat het plannen, organiseren, uitvoeren en afronden van het project. De projectleider is verantwoordelijk voor het behalen van projectdoelen binnen gespecificeerde tijd-, kosten- en kwaliteitseisen. De projectleider is ook verantwoordelijk voor het leiden en coördineren van de werkzaamheden van het projectteam. De projectmanager onderhoudt contacten met belanghebbenden om de voortgang van het project te bewaken en indien nodig bij te sturen. De projectleider zorgt voor een goede samenwerking met stakeholders en betrokkenen en bewaakt de kwaliteit van het project.

Wat zijn de werkzaamheden van een projectleider?

De verantwoordelijkheden van een projectmanager verschillen per branche en per projecttype, maar over het algemeen is een projectmanager verantwoordelijk voor het plannen, coördineren en uitvoeren van een project van begin tot eind. Hieronder staan ​​enkele van de belangrijkste taken die een projectleider uitvoert.

 • Een plan maken: een projectplan met doelen, tijdlijnen, vereiste middelen en verantwoordelijkheden voor elk teamlid maken;
 • Aanpassing: coördineert de activiteiten van het projectteam, waaronder het plannen van vergaderingen, het aansturen van individuele teamleden, het oplossen van conflicten en het communiceren met belanghebbenden;
 • Stroom: zorgen dat projectactiviteiten worden uitgevoerd, bewaken van de voortgang, signaleren en risico’s beheren;
 • Beheer: Projectmanagers beheren projectbudgetten, tijdlijnen en middelen om ervoor te zorgen dat projectactiviteiten worden voltooid binnen de toegewezen middelen en tijd.
 • Rapporteren: De projectmanager rapporteert aan de klant, stakeholders en het projectteam over de voortgang van het project en doet suggesties voor verbetering.
 • Evaluatie: De projectmanager evalueert de prestaties van het projectteam en het project zelf en stelt verbeteringen voor.
 • Afsluiten: De projectmanager rondt het project af en zorgt voor de oplevering van alle definitieve documenten.

In welke omgevingen werken projectleiders?

Projectleiders werken in verschillende omgevingen, waaronder:

 • Bedrijf: Projectleiders werken vaak in het bedrijfsleven en leiden projecten voor bedrijven in verschillende sectoren, waaronder technologie, financiën, bouw, productie en detailhandel;
 • Regering: Projectleiders werken vaak op verschillende overheidsniveaus en beheren projecten gericht op de ontwikkeling van infrastructuur, sociale voorzieningen, onderwijs en meer.
 • Non-profit: Projectleiders zijn ook actief in non-profitorganisaties, waar ze projecten managen die zich richten op thema’s als milieu, ontwikkelingssamenwerking en gezondheid.
 • Aanbeveling: Projectmanagers werken ook voor adviesbureaus die projectmanagementdiensten leveren aan klanten in verschillende industrieën.
 • Technologie: Projectleiders werken ook in de technologie-industrie en leiden projecten op het gebied van softwareontwikkeling, mobiele applicaties, websites en meer.
 • Bouwen: Projectmanagers werken ook in de bouwsector en beheren bouwprojecten zoals gebouwen, wegen, bruggen en infrastructuur.

Dit zijn enkele van de vele omgevingen waarin projectmanagers werken, en er zijn er nog veel meer. Projectmanagers moeten werken in een dynamische omgeving waar veranderende omstandigheden en deadlines de norm zijn.

Welke specialisaties kan een projectleider hebben?

Je kan je specialiseren in verschillende vakgebieden, zoals IT, constructie, productie, marketing, financiën, enzovoort. Binnen een bepaald vakgebied kan een projectleider zich verder specialiseren in specifieke technologieën of methoden, zoals Agile, Scrum, of Prince2. Ook kan hij/zij zich specialiseren in de leidinggevende vaardigheden, zoals het leiden van een virtueel team, risicomanagement of veranderingsmanagement.

Wat verdient een projectleider?

Benieuwd wat je salaris zal zijn als projectleider? Als projectleider in Nederland verdien je gemiddeld € 4.000 bruto per maand. De salarissen lopen uit één van € 3.400 tot € 4.600 euro per maand. De bedragen zijn gebaseerd op een werkweek van 40 uur. 

Welke vaardigheden moet een projectleider hebben?

Een projectmanager heeft verschillende sleutelkwalificaties nodig om te slagen in de rol. Hieronder staan ​​enkele van de belangrijkste vaardigheden waarover een projectmanager moet beschikken.

 • Leiderschapsvaardigheden: Een projectmanager moet een team kunnen leiden, aansporen en motiveren om projectdoelen te bereiken;
 • Communicatie vaardigheden: Een projectmanager moet duidelijk en effectief kunnen communiceren met het projectteam, stakeholders en andere stakeholders;
 • Planning en organisatorische vaardigheden: Projectmanagers moeten in staat zijn om projectplannen te maken, te volgen en te coördineren en de benodigde middelen en personeel toe te wijzen om het project te voltooien;
 • Probleemoplossend vermogen: Projectmanagers moeten problemen kunnen oplossen die zich tijdens een project kunnen voordoen en snel beslissingen kunnen nemen om problemen op te lossen;
 • Risicomanagementvaardigheden: Projectmanagers moeten in staat zijn om risico’s die zich tijdens een project kunnen voordoen te identificeren, beoordelen en beheersen;
 • Technische vaardigheden: Een projectmanager moet de technische aspecten van een project begrijpen om met technische teamleden te kunnen communiceren en te kunnen beoordelen of het project correct wordt uitgevoerd;
 • Budgetteringsvaardigheden: Projectmanagers moeten budgetten opstellen, volgen en beheren en ervoor zorgen dat projecten binnen het budget worden voltooid.
Projectleider 1 1

Welke opleiding(en) heeft een projectleider nodig?

Een projectleider heeft vaak een opleiding in bedrijfskunde, technische bedrijfskunde, bouwkunde of een andere relevante technische of zakelijke opleiding. Veel organisaties hebben ook certificeringsprogramma’s voor projectleiders, zoals het Project Management Professional (PMP) certificaat van de Project Management Institute (PMI). Dit certificaat is erkend als wereldwijd standaard in projectmanagement en vereist een bepaald aantal uren aan projectmanagement ervaring en het voltooien van een examen.

Met wie werken projectleiders samen?

Als projectleider werk je samen met verschillende stakeholders. Enkele van de belangrijkste groepen worden hieronder vermeld.

 • Projectteamleden: Dit zijn de mensen die direct aan het project werken, zoals ontwerpers, tekenaars, ingenieurs en ontwikkelaars;
 • Klant of opdrachtgever: Dit is de partij waarop het project draait. De projectmanager is het aanspreekpunt van de klant en zorgt ervoor dat de verwachtingen van de klant worden overtroffen;
 • Levering: Dit zijn externe partijen die producten of diensten aan het project leveren. Projectmanagers moeten samenwerken met leveranciers om ervoor te zorgen dat producten of diensten op tijd en binnen budget worden geleverd.
 • Sponsoren en belanghebbenden: Dit zijn individuen of groepen die geïnteresseerd zijn in het project. Bedrijfseigenaren, managers of overheden. Projectmanagers moeten met deze belanghebbenden samenwerken om ervoor te zorgen dat het project aan hun verwachtingen voldoet.
 • Projectmanagementbureau (PMO): Dit is het deel van de organisatie dat verantwoordelijk is voor het beheer van het project. De projectmanager moet samenwerken met het PMO om ervoor te zorgen dat het project voldoet aan het beleid en de normen van de organisatie.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!