Beroepengids: Industrieel reiniger

Geplaatst op:
Geplaatst door: Lisa Geerdink

Een industrieel reiniger is iemand die wordt ingezet om zwaar vuil en roet in industriële omgevingen te verwijderen. Het kan een chemische oplossing zijn of een mechanisch reinigingsproces met behulp van speciale apparatuur. Het kan worden gebruikt voor het reinigen van machines, vloeren, muren, afvoerleidingen en tanks in fabrieken, productieapparatuur, schepen en maritieme faciliteiten. Schonere formuleringen variëren afhankelijk van de specifieke toepassing en het te verwijderen vuil.

Welke specialisaties kan een industrieel reiniger hebben?

Afhankelijk van de toepassing en het te verwijderen vuil kunnen industriële reinigers zich op verschillende gebieden specialiseren. Hier zijn enkele voorbeelden.

 • Algemene schoonmaak: denk hierbij aan het verwijderen van vuil, stof, olie en vet van machines, vloeren, wanden, afvoeren, tanks etc.
 • Specifieke vervuiling: sommige industriële reinigingsmiddelen zijn speciaal ontworpen om specifieke verontreinigingen zoals asbest, roest, graffiti en biogroei te verwijderen;
 • Voedselverwerkende industrie: er zijn specifieke reinigers ontwikkeld voor het reinigen van machines en oppervlakken in de voedingsindustrie om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn voor contact met voedsel.
 • Milieuvriendelijke reiniging: er zijn ook milieuvriendelijke industriële reinigers, zoals biologisch afbreekbare of niet-giftige reinigers.
 • Tanks en silo’s reinigen: er zijn specifieke producten voor het reinigen van tanks en silo’s die worden gebruikt in de petrochemische, farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie.
 • Reiniging van transportmiddelen: er zijn ook producten die speciaal zijn ontworpen voor het reinigen van voertuigen zoals vrachtwagens, treinen en schepen.
 • Corrosie verwijderen: er zijn speciale producten om corrosie van metalen oppervlakken te verwijderen en metalen te beschermen tegen verdere corrosie.

Industrieel reiniger 1 1

Wat verdient een industrieel reiniger?

Wil je solliciteren op een baan als industrieel reiniger? Dan wil je natuurlijk graag een indicatie van je salaris. Een industrieel reiniger/ schoonmaker verdient in Nederland gemiddeld € 2.400 bruto per maand. Een beginnend industrieel reiniger verdient ongeveer € 2.315 en het salaris van medewerkers met meer ervaring kan oplopen tot € 3.200 bruto per maand. Bedragen zijn gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

Welke vaardigheden moet een industrieel reiniger hebben?

Er zijn veel vaardigheden nodig om industriële reinigers effectief te laten werken. De belangrijkste kwalificaties zijn:

 • Technische vaardigheden: industriële schoonmakers moeten de juiste technieken kennen voor het gebruik van de specifieke reinigingsmiddelen en apparatuur die worden gebruikt.
 • Veiligheid: industriële reinigers moeten veiligheidsprocedures en -voorschriften begrijpen en toepassen bij het reinigen van machines, oppervlakken en andere gebieden.
 • Branchekennis: industriële reinigers moeten branche specifieke behoeften begrijpen, zoals: welke specifieke verontreinigingen zijn aanwezig en hoe kunnen deze het beste worden verwijderd?
 • Probleemoplossend vermogen: industrieel schoonmakers moeten problemen kunnen oplossen die ontstaan ​​tijdens het reinigingsproces.
 • Organisatorische en planningsvaardigheden: industrieel schoonmakers moeten werkzaamheden efficiënt kunnen plannen en uitvoeren en deadlines en budgetten kunnen halen.
 • Communicatie vaardigheden: industrieel schoonmakers moeten goed kunnen communiceren met teamleden, leidinggevenden en klanten om het proces soepel te laten verlopen.
 • Zorg: industrieel schoonmakers moeten zeer zorgvuldig te werk gaan bij het reinigen van machines en oppervlakken zodat er geen schade ontstaat.
 • Flexibiliteit: industrieel schoonmakers moeten flexibel zijn en zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden en aanvullende taken.

In welke omgevingen kan een industrieel reiniger werken?

Industriële reinigers kunnen in verschillende omgevingen worden gebruikt, afhankelijk van de specifieke toepassing en de te verwijderen verontreinigingen. Hier zijn enkele voorbeelden.

 • Plant: industriële reinigers kunnen worden gebruikt in fabrieken waar machines, vloeren, wanden, rioleringen, tanks etc. gereinigd moeten worden.
 • Productie-eenheid: industriële reinigers kunnen worden gebruikt in productie-eenheden zoals olieraffinaderijen, chemische fabrieken.
 • Scheepvaart en offshore-installatie: Industriële schoonmakers werken aan marine- en offshore-installaties zoals booreilanden, schepen. Voedselverwerkende industrie:
 • Industriële reinigers kunnen in voedselverwerkende bedrijven worden gebruikt om machines en oppervlakken te reinigen.
 • Vervoer: industriële schoonmakers werken aan voertuigen zoals vrachtwagens, treinen en schepen.
 • Attractiepark: Industriële reinigers kunnen ook worden gebruikt in pretparken zoals attractieparken en waterparken.
 • Gebouw: industriële reinigers kunnen ook worden gebruikt in gebouwen zoals kantoren, winkelcentra en ziekenhuizen.
 • Openbare plaatsen: industriële reinigers kunnen worden gebruikt op openbare plaatsen zoals treinstations en luchthavens.
 • Milieusanering: er zijn ook industriële reinigers die speciaal zijn ontworpen voor milieusanering, voor industriële constructies die verontreinigd zijn met asbest of andere giftige stoffen.

Welke opleiding(en) heeft een industrieel reiniger nodig?

Een industrieel reiniger hoeft geen specifieke opleiding te hebben, maar sommige werkgevers verlangen wel enige vorm van ervaring of opleiding in de industriebranche of aanverwante velden. Het volgen van trainingen en cursussen in veiligheid, milieubescherming en schoonmaaktechnieken is aan te bevelen om de kwalificaties te verbeteren.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!