TDC Groep

Beroepengids: Elektromonteur

Wat is een elektromonteur?

Een elektromonteur is iemand die verantwoordelijk is voor het installeren, repareren en onderhouden van elektrische apparatuur en apparaten. Dit kan bijvoorbeeld in een woon-, bedrijfs- of industriële omgeving zijn. Elektriciens werken vaak samen met andere professionals, zoals ingenieurs, met behulp van gespecialiseerde gereedschappen en testapparatuur.

Wat zijn de werkzaamheden van een elektromonteur?

Elektromonteurs zijn verantwoordelijk voor het ontwerp, de installatie, het onderhoud en de reparatie van elektrische apparatuur en apparaten. Hieronder staan ​​enkele van de specifieke taken die een elektricien kan uitvoeren.

 • Installatie van elektrische bedrading in gebouwen, inclusief installatie van stopcontacten, schakelaars en verlichting;
 • Installatie en onderhoud van elektrische systemen voor verwarming, ventilatie en airconditioning;
 • Installatie en reparatie van elektromotoren, transformatoren en andere elektrische apparatuur;
 • Installatie en onderhoud van elektrische beveiligings- en alarmsystemen;
 • Diagnostische tests uitvoeren om problemen met het elektrische systeem te identificeren en op te lossen;
 • Lezen en interpreteren van technische tekeningen en bedradingsschema’s om te zorgen voor een juiste installatie en reparatie van elektrische systemen;
 • Advies voor de aanschaf van elektrische apparaten.
elektromonteurr
Elektromonteur aan het werk

In welke omgevingen werken elektromonteurs?

Elektriciens kunnen in verschillende omgevingen werken, afhankelijk van hun specialiteit en het bedrijf waarvoor ze werken. Hier zijn enkele voorbeelden van omgevingen waarin een elektricien kan werken:

Commercieel gebouw

Elektriciens kunnen betrokken zijn bij het ontwerp, de installatie en het onderhoud van elektrische systemen in commerciële gebouwen zoals kantoren, winkels, hotels en ziekenhuizen.

Industrie gebouw

Elektriciens kunnen betrokken zijn bij het ontwerp, de installatie en het onderhoud van elektrische systemen in industriële gebouwen zoals fabrieken, scheepswerven en mijnen.

Behuizing

Elektromonteurs kunnen worden betrokken bij de installatie en het onderhoud van elektrische systemen in huizen en appartementen.

Publieke ruimtes

Elektromonteurs kunnen betrokken zijn bij het ontwerp, de installatie en het onderhoud van elektrische installaties in de openbare ruimte, zoals parkeerplaatsen, stations, tunnels en bruggen.

Afdeling Mobiliteit

Elektriciens kunnen bijdragen aan de elektrificatie van transportsystemen zoals treinen, trams, metro’s en bussen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden en de werkomgeving voor een elektricien zal variëren, afhankelijk van de specialiteiten en industrieën waarin het bedrijf actief is.

Welke competenties heeft een elektricien?

Een elektricien heeft de volgende competenties:

 1. Technische vaardigheden: een elektricien moet technisch onderlegd zijn en in staat zijn om elektrische systemen en uitrusting te installeren, onderhouden en repareren;
 2. Veiligheid: Een elektromonteur moet veiligheid altijd voorop stellen en zich bewust zijn van de elektrische veiligheidsvoorschriften;
 3. Aandacht voor detail: Een elektricien moet zorgvuldig werken en aandachtig zijn voor details om ervoor te zorgen dat elektrische systemen correct geïnstalleerd en onderhouden worden;
 4. Probleemoplossend vermogen: Een elektricien moet in staat zijn om problemen snel en efficiënt op te lossen en om creatief te denken bij het oplossen van problemen;
 5. Communicatievaardigheden: Een elektricien moet in staat zijn om effectief te communiceren met klanten, collega’s en andere betrokken partijen om projecten te coördineren en problemen op te lossen;
 6. Flexibiliteit: Een elektricien moet flexibel zijn en in staat zijn om zich aan te passen aan veranderende situaties en omgaan met onverwachte problemen;
 7. Zelfstandigheid: Een elektricien moet in staat zijn om zelfstandig te werken en projecten aan te pakken zonder veel supervisie.

Welke specialisaties kunnen elektromonteurs hebben

Elektromonteurs zijn gespecialiseerd in veel verschillende gebieden, maar de meest voorkomende zijn:

Gebouw installatie

Elektromonteurs die gespecialiseerd zijn in gebouwinstallaties zijn verantwoordelijk voor het installeren en onderhouden van elektrische systemen in gebouwen, zoals verlichting, schakelborden en elektrische apparatuur voor verwarming en airconditioning.

Industriële installatie

Elektrotechnici die gespecialiseerd zijn in industriële installaties werken doorgaans in industrieën zoals de chemische, voedingsmiddelen- en metaalindustrie. Verantwoordelijk voor het installeren en onderhouden van elektrische systemen die specifiek zijn voor deze omgevingen, inclusief machines, procescontroles en veiligheidssystemen.

Energiesysteem

Zo is een elektricien gericht op energiesystemen verantwoordelijk voor het plaatsen van zonnepanelen, windturbines en andere vormen van duurzame energie.

Onderwater

Een elektromonteur die gespecialiseerd is in onderzeese installaties is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het installeren en onderhouden van onderzeese elektrische systemen, zoals olie- en gasplatforms. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Elektriciens kunnen zich ook op andere gebieden specialiseren, zoals data- en communicatieapparatuur of verkeers- en verlichtingstechniek.

Wat is het salaris van een elektromonteur?

Maar wat verdient een elektromonteur nou precies? Dan wil je natuurlijk ook graag weten wat je gaat verdienen. Het gemiddelde salaris van een elektromonteur ligt tussen de € 2.400 en € 2.800. Als starter verdien je rond de € 1.800 en het maximale bruto maandloon is ongeveer € 3.300. De bedragen zijn gebaseerd op een 40-urige werkweek. De hoeveelheid van het salaris van een elektromonteur met veel ervaring of die in een specifieke sector werkt, zoals de industrie kan hoger zijn.

Welke competenties moet een elektromonteur hebben?

Er zijn verschillende vaardigheden die belangrijk zijn voor een elektricien. De belangrijkste vaardigheden die van een elektricien worden verwacht, zijn:

Technische vaardigheden

Je moet goede kennis en vaardigheden hebben op elektrisch en elektronisch gebied.

Probleemoplossend vermogen

Elektromonteurs moeten snel en efficiënt problemen kunnen oplossen en knelpunten in elektrische systemen kunnen identificeren.

Aandacht voor detail

Een gekwalificeerde elektricien moet waakzaam zijn en in staat zijn om storingen in elektrische systemen te herkennen en te verhelpen.

Samenwerken

Elektromonteurs moeten samenwerken met andere monteurs, ingenieurs en architecten om projecten te voltooien.

Veiligheid

Een gekwalificeerde elektromonteur moet de veiligheidsrisico’s van zijn werk kennen, begrijpen, implementeren en toepassen

Elektrische voorschriften en normen

Kennis van elektrische codes, wetten en normen is vereist om veiligheid en naleving te waarborgen.

Aanpassingsvermogen en bereidheid om te leren

Technologie in de elektronica-industrie verandert snel, dus elektromonteurs moeten zich aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen en ijverig leren om vooruitgang te boeken.

Wat is het verschil tussen elektromonteurs en elektrotechnici?

Zowel elektromonteurs als elektriciens zijn betrokken bij de installatie, het onderhoud en de reparatie van elektrische systemen, maar kunnen verschillende specifieke rollen en verantwoordelijkheden hebben.

Elektromonteurs voeren vaak praktische taken uit, zoals het installeren van elektrische installaties, het aansluiten van apparaten en het uitvoeren van reparaties. Ze werken vaak in de bouw en de industrie en hun werk varieert van het bouwen van nieuwe faciliteiten tot het onderhouden van bestaande faciliteiten.

Elektrotechnici richten zich daarentegen vaak op de theorie en het ontwerp van elektrische systemen. Ze zijn vaak verantwoordelijk voor het ontwerpen, testen, ontwikkelen en commercialiseren van elektrische systemen. Elektrotechnici werken vaak in kantoren, laboratoria of bedrijfsomgevingen. We zijn ook betrokken bij het onderhoud en de verbetering van elektrische systemen op het gebied van efficiëntie, prestaties en veiligheid.

In sommige gevallen zijn er overeenkomsten en overlappen beide rollen. Het belangrijkste verschil is dat elektromonteurs zich vooral bezighouden met de praktische uitvoering van elektrotechnisch werk, terwijl elektrotechnici zich vooral bezighouden met de theoretische aspecten van elektrotechniek.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!