Wat is valbeveiliging

Doe jij werk waarbij valbeveiliging actueel is? Bijvoorbeeld het leggen van prefab plaatvloeren? Dan is het belangrijk dat je weet hoe je een veilige werksituatie kunt creëren met valbeveiliging, oftewel harnas, vloerenklem en ankerlijn. In dit artikel geven we je daarvoor de belangrijkste aandachtspunten. 

Wanneer is valbeveiliging verplicht

Bij werk waarbij je op 2,5 meter hoogte of meer werkt, is het ‘tegengaan van valgevaar’ officieel verplicht. In eerste instantie door de werkplek veilig te maken met collectieve valbeveiliging (zie ook veilig werken op een steiger) zoals leuning- hek- en steigerwerk. En daarnaast is het belangrijk dat jij als persoon zelf beschermd bent tegen valgevaar door te werken met een harnasgordel. Deze gordel is bevestigd aan een ankerlijn en vloerklem en zorgt voor de benodigde extra beveiliging. Let op of de klem geschikt is voor de juiste (merk) vloerplaat, i.v.m. de grijphoogte en de breedte van de klem. Lees meer over wetgeving voor valbeveiliging.

Hoe werkt valbeveiliging

Hieronder lees je waar je op moet letten tijdens het in gebruik nemen van je valbeveiliging.

1. Het plaatsen van het ankerpunt 

De plaats van de klem op de plaat moet zodanig gekozen worden dat wanneer de persoon valt, hij altijd vrij van de ‘grond’ blijft. Maak indien nodig de lijn korter. Plaats de ankerklem zodanig dat de handgreep zich zover mogelijk van het legfront bevindt. 

  • Pas op dat je niet met een voet in de handgreep blijft haken!! 
  • Controleer altijd of de gezette kanten van de bekken goed in de sponning aangrijpen en of het ankerpunt (klem) zichzelf vasttrekt, na iedere verplaatsing.  
  • Controleer ook goed of de ankerlijn zich vrij kan bewegen. Tijdens het verplaatsen van het ankerpunt moet je ervoor zorgen dat jij (of je collega’s) geen gevaar loopt te vallen. 

2. Veilig gebruik van de harnasgordel 

Trek het harnas op een veilige plaats aan. Zorg dat de riemen op de juiste manier zijn bevestigd en aangedraaid. Het harnas hoort goed te zitten/ goed te passen en mag niet worden gebruikt als deze niet past. 

3. Veilig gebruik schokdemper en ankerlijn 

Voor ieder gebruik MOET je controleren of de ankerlijn heel is en/of de buitenste huls van de schokdemper in goede staat verkeert. Er mag geen weefselband uit de huls steken. Blijkt tijdens de controle het materiaal niet aan bovengenoemde te voldoen? Dan mag de valbeveiliging niet worden gebruikt. Deze dient dan opnieuw gerepareerd en gekeurd te worden door een deskundige. Let bij het plaatsen van de klem op de totale lengte (van klem tot harnasgordel). Bevestig de sluiting, het ankerpunt, etc. volgens de gebruiksinstructies van de leverancier. Controleer altijd vooraf of de vergrendelingen goed werken. 

 Aandachtspunten voor- en tijdens het gebruik

  • Zijn de vloerplaten geschikt voor de breedte van de klem? 
  • Past de grijpplaat goed in de groef? 
  • Houdt de veer de klem nog onder spanning in de groef? 
  • Voldoet de toestand van de beveiliging voor gebruik (geen beschadiging of scheuring in banden en ankerlijn)?  
  • Trek bij elk gebruik aan de ankerlijn om te testen of deze vastzit bij elk gebruik. 

Hoe vaak moet je valbeveiliging laten keuren? 

Het is belangrijk dat valbeveiliging op tijd gekeurd wordt. Minimaal iedere twaalf maanden of na een val moeten alle pbm’s gekeurd worden door een competent persoon volgens de instructies van de fabrikant.  

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!