How to: doelen stellen én realiseren in 2024

Met de start van het nieuwe jaar ontstaan er talloze goede voornemens, nieuwe ambities en doelen die je in dit jaar wilt verwezenlijken. Echter blijft het vaak bij voornemens en blijken de gestelde doelen in de praktijk lastig te behalen. Hoe zorg je ervoor dat je jouw doelen voor 2024 daadwerkelijk bereikt? Hier delen we enkele tips om je op weg te helpen.

Het stellen van je doelen

Het startpunt is natuurlijk het formuleren van duidelijke doelstellingen. Dit kan lastiger zijn dan je denkt. Het vereist helderheid, ambitie en haalbaarheid. Belangrijk is om eerst te ontdekken wat jou drijft. Waarom heb je voor dit werk gekozen? Waar ligt jouw passie en wat wil je bereiken? Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met werkplezier, waar wij een aantal tips voor hebben, maar de doelstellingen hoeven niet per se werk gerelateerd te zijn; het is juist goed om een mix van persoonlijke, zakelijke en andere soort doelen te stellen. Deze doelen kunnen elkaar versterken en geven richting aan je leven.

  • Schrijf je doelstellingen op, omcirkel de drie belangrijkste en begin daar mee;
  • Formuleer doelstellingen die aanzetten tot actie en positieve verandering;
  • Maak doelstellingen die haalbaar zijn binnen een jaar; deel grotere doelstellingen op in behapbare subdoelen;
  • Focus op wat je wilt bereiken, niet op wat je wilt vermijden; omschrijf doelstellingen positief.

Maak je doelen vervolgens SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Dit zijn 5 stappen die zorgen voor concrete, ambitieuze doelstellingen die je ook echt kan bereiken.

  1. Maak je doel specifiek.
  2. Zorg dat je doel te meten is.
  3. Maak je doel acceptabel.
  4. Zorg dat je doel realistisch is om uit te voeren.
  5. Koppel een start- en een einddatum aan je leerdoel.

Hoe behaal je deze doelen nou?

Als je je doelen hebt opgesteld, is het nu de zaak om ze daadwerkelijk te behalen. De sleutelcomponenten hierbij zijn toewijding, het richten op je doel en een tijdsplan.

Toewijding

Geef je doelen de aandacht die ze verdienen door ze op te schrijven of visueel te maken. Maak een lijst, zoek passende foto’s of creëer een moodboard. Hang dit op een plek waar je het dagelijks ziet, zodat je hersenen dit als het ware vastleggen en blijven onthouden. Deze methode wordt vaak gebruikt door topatleten.

Richten

Een doelstelling geeft richting, maar de dagelijkse acties zijn cruciaal voor verandering. Kijk daarom naar het proces, niet alleen op het einddoel. We zijn gewoontedieren, dus veranderingen in kleine stapjes aanleren is effectiever. Plan vaste momenten in voor de nieuwe doelstellingen en richt je op deze specifieke momenten.

Tijdsplan

Maak een realistisch tijdsplan voor je doelstellingen. Hierin plan je niet alleen wanneer je het doel wilt bereiken, maar ook de tussenstappen van hoe dit zal gaan en taken die nodig zijn. Beloon jezelf bij het behalen van een stap of het voltooien van een deze taken. Deze beloningen motiveren je om door te gaan naar de volgende stap. Een gestructureerd tijdsplan en beloningssysteem maken het behalen van doelstellingen realistisch en stimulerend.

Kortom, met toewijding, aandachtigheid en een goed tijdsplan zijn jouw doelstellingen voor het nieuwe jaar binnen handbereik. Het opstellen en bereiken van doelstellingen is niet alleen een nieuwjaarsresolutie, maar een stapsgewijze reis naar persoonlijke groei en succes.

Voorbeelden van een doelstelling

Lukt het je niet om doelstellingen op papier te krijgen? Dan zijn hier wat voorbeelden ter inspiratie.
Kies bijvoorbeeld voor:

Speel daarnaast ook eens met A.I. zoals het welbekende ChatGPT. Daar kan je willekeurige aspiraties door laten voorstellen. Of je kan het meer over jezelf vertellen zodat de ideeën beter bij je passen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!