Alles wat je moet weten over oog- en gelaatsbescherming

De ogen zijn waardevolle, maar ook kwetsbare organen. Ze zijn onmisbaar bij het merendeel van onze werkzaamheden en dienen dan ook goed beschermd te worden. Er hoeft namelijk maar weinig te gebeuren of wij lopen een oogbeschadiging op door rondvliegende of weg spattende deeltjes. 

Soorten oogbescherming 

De volgende typen oog-en gezichtsbescherming zijn onder andere te onderscheiden: 

  • Veiligheidsbril
  • Ruimzichtbril 
  • Gelaatscherm 
  • Lasbril en laskap 
Veiligheidsbril 

De veiligheidsbril is de meest gebruikte soort oogbescherming en waarschijnlijk ook de bekendste. Het is een bril met een montuur vervaardigd van onbrandbaar materiaal en met glazen van gehard glas of kunststof. 

Wist je dat:  
Gehard glas zes tot zeven keer sterker is dan gewoon glas? 

De meeste veiligheidsbrillen zijn voorzien van zijkleppen die het oog beschermen tegen materiaal dat zijdelings aan komt vliegen. Het is mogelijk om een veiligheidsbril op sterkte te krijgen.  

Ruimzichtbril 

Voor speciale toepassingen, zoals bijvoorbeeld het verwerken en overschenken van vloeistoffen is het vereist dat de ogen goed worden afgeschermd door een ruimzichtbril. De ruimzichtbril is te vergelijken met een skibril en is voorzien van een elastische hoofdband. De ruimzichtbril wordt ook gebruikt bij werkzaamheden waar veel stof bij vrijkomt, zoals slijpen, hakken en boren. 

Wist je dat:  
Het voordeel van een ruimzichtbril is dat deze over een normale bril kan worden gedragen, daarnaast beschermd een ruimzichtbril beter dan een veiligheidsbril tegen spatten? 

Gelaatscherm 

Een gelaatscherm is een doorzichtige kap van polycarbonaat. Een gelaatscherm beschermt het gezicht tegen stof en gevaarlijke stoffen. Een gelaatscherm is daarnaast erg geschikt voor werkzaamheden boven het hoofd of voor slijpen in een besloten ruimte. 

Wist je dat:  
Bij het werken met een hogedrukreiniger en met zuren een gelaatscherm verplicht is?

Lasbril en laskap 

De lasbril wordt gebruikt tijdens het lassen met gas. De donkere ruit van de bril is opklapbaar en onder de ruit zit een tweede ruit van gehard glas, die bescherming biedt tegen metaalsplinters die tijdens het bikken kunnen wegvliegen. Een lasbril mag niet worden gebruikt bij elektrisch lassen.   

De laskap beschermt men tegen ultraviolette straling. Een bescherming voor het hele gezicht, omdat die straling ook de huid kan beschadigen. Moderne laskappen zijn vaak voorzien van zelf schakelende glazen. Een lichtsensor meet de lichtsterkte en past daar de doorlaatbaarheid op aan. 

Wist je dat:  
De lasbril alleen beschermt tegen licht en warmte en niet tegen ultraviolete straling? 

Onderhoud en gebruik 

Wanneer brillen worden weggelegd, dient dit altijd met de glazen naar boven te gebeuren. Indien de brillen langere tijd niet gebruikt worden, is het verstandig om het in een passende koker of etui te bewaren. Bij het schoonmaken van de brillen en kappen moet gecontroleerd worden of alle beweegbare delen nog soepel lopen. De glazen moeten met de hand worden schoongemaakt. Tot slot is het noodzakelijk om ze te drogen met een zachte doek. 

Een veiligheidsbril is versleten als er een gele verkleuring van de glazen is opgetreden, wanneer de bril minder transparant is geworden en/of als het montuur onherstelbaar beschadigd is. Neem in zo’n geval contact op met je directe contactpersoon binnen TDC Groep en vraag om een nieuwe bril. 

Wat te doen bij oogbeschadigingen? 

Mocht je toch iets in je oog krijgen, dan moet er direct actie ondernomen worden. Zeker bij metaaldeeltjes geldt dat naar mate het deeltje langer in het oog zit, de schade groter wordt. Het metaaldeeltje gaat roesten en het ook kan gaan ontsteken. 

De eerste handeling is het getroffen oog uitspoelen met een oogdouche. Daarna moet voor alle zekerheid de eerste hulp van het ziekenhuis geraadpleegt worden. Zij beschikken namelijk over de juiste middelen om splinters en dergelijke uit het oog te verwijderen. 

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Op zoek naar Lasser vacatures?

Meer interessante artikelen

Alles wat je moet weten over loondoorbetalingen betreft de feestdagen

Geplaatst op:

Alles wat je moet weten over een Quality Engineer QA/QC

Geplaatst op:

Verduurzaming & kunststof kozijnen

Geplaatst op:

Alles wat je moet weten over Revit

Geplaatst op:

Alles wat je moet weten over winterse weersomstandigheden

Geplaatst op:

Werken als nachtreceptionist in de mooiste hotels

Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!