Burn-out: wat is het en wat kun je er aan doen?

Steeds meer mensen in Nederland krijgen te maken met burn-out klachten. Een burn-out krijg je voornamelijk door stress op de werkvloer. Uit een onderzoek van TNO blijk dat in 2022 één op de vier werknemers tussen de 18 en 34 jaar aangeeft burn-out klachten te ervaren. In deze blog leggen wij uit hoe je dit vroegtijdig herkent en wat je kunt doen om het te vermijden.

Wat is een burn-out?

Een burn-out is een toestand waarin je emotioneel uitgeput bent. In deze toestand heb je geen energie en motivatie meer om je werk te verrichten. Je bent in principe overspannen. Er zit wel een verschil tussen overspannen zijn en een burn-out hebben. Overspannen zijn komt door een korte termijn oorzaak. Een burn-out houdt in dat je een lange tijd over je grenzen heen bent gegaan.  Iedereen in Nederland kan dit krijgen.

Hoe krijg je een burn-out

Een burn-out krijgen heeft meerdere oorzaken. Je krijgt het bijvoorbeeld door langdurige spanning. Dit kan komen door werkstress en perfectionisme bijvoorbeeld. Ben je perfectionistisch? Dan moet je meer moeite doen om jouw standaarden na te leven. Je eigen hoge eisen kunnen je op een gegeven moment opbreken.

Werkstress is ook een belangrijke factor. Als je een lange periode hebt waarin je constant werkdruk en werkstress krijgt, is de kans groter dat je er last van kan krijgen. Vaak is het niet af te leiden aan 1 oorzaak maar aan een combinatie van oorzaken. Het kan ook komen door fysieke inspanning zoals overmatig sporten en je spieren/lichaam te veel te belasten hierdoor.

burn-out

Wat zijn de klachten?

Een burn-out brengt meerdere klachten met zich mee. Je kunt je zowel lichamelijk als emotioneel uitgeput voelen. Dit houdt in dat je constant een uitgeput gevoel hebt. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak al een langere periode moeite met slapen. Dit houdt in dat je lastig in slaap kan vallen of dat je vaak wakker wordt tijdens het slapen. Nog een symptoom is prikkelbaar zijn in je gedrag, snel boos worden of geïrriteerd worden door de kleinste dingen.

Een veel voorkomende klacht is dat mensen het gevoel krijgen machteloos te zijn.  Ze krijgen het gevoel dat ze alle zaken/problemen in hun leven niet meer aankunnen en de controle over hun leven langzaam aan het krijtraken zijn. Herken je jezelf hierin? Neem dan contact op met je huis-/bedrijfsarts of doe een burn-out test online.

Hoe kun je een burn-out voorkomen?

Een burn-out krijg je niet zomaar, of als het even een weekje tegenzit. Het gebeurt door een lange stressperiode van ongeveer 6 maanden. Ervaar jij een lange periode dezelfde klachten? Denk aan klachten met betrekking tot een uitgeput gevoel, moeite met slapen of zeer prikkelbaar gedrag. Neem dan maatregelen om hier iets aan te doen. Het is normaal dat je je best wilt doen op werk en hierdoor een stressvol gevoel probeert te onderdrukken. Bij een burn-out is het net alsof je lichaam zelf aan de rem trekt.

Hoe lang duurt een burn-out?

Een fenomeen als deze is niet met één simpele behandeling te herstellen. Bij het herstellen van een lichte burn-out zeggen experts al dat het herstel enkele maanden zou duren. Als je een complete burn-out hebt waarin je lichaam compleet aan de rem trekt, kan je rekening houden met een herstel periode van meerdere maanden tot langer dan een jaar. Het is dus belangrijk dat je de klachten op tijd herkent en maatregelen neemt.

Wat kun je doen bij een burn-out?

De maatregelen die je kan nemen zijn verschillend. Mocht je veel stress en spanning ervaren door werksituaties, dan adviseren wij je om hulp te zoeken bij de HR afdeling op je werk of bij een bedrijfsarts. Deze personen hebben vaak inzicht op hoe de werkdruk en werksituatie is op je afdeling en kunnen je helpen het te voorkomen.

Werknemers die een hoge werkdruk en werkstress ervaren zullen rust moeten nemen om het lichaam weer te laten herstellen. Vaak wordt er gedacht dat werkgevers hier tegen zijn. Dit is niet waar. Een werkgever geeft veel om jouw gezondheid. Vaak heeft een werkgever niet door dat er dingen spelen die slecht zijn voor jouw gezondheid. Je zou bijvoorbeeld ook in gesprek kunnen gaan met je leidinggevende om te praten over de werkdruk die je ervaart en wat de gevolgen zijn voor je gezondheid.

Conclusie

Een burn-out komt door een lange periode van spanning of stress. Deze spanning komt vaak van de werkomgeving waarin een persoon functioneert. Het herstellen is een langdurige periode waarin er veel gerust wordt. Voorkomen is beter dan genezen, dus merk je dat je symptomen ervaart, doe er dan zo snel mogelijk iets mee. Vaak zijn er binnen een bedrijf personen die aanspreekbaar zijn omtrent je gezondheid en werkdruk. Maak hier dus gebruik van als je klachten ervaart die hiervoor genoemd zijn en voorkom dat je lichaam aan de rem trekt.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!