Beroepengids: de opperman

Geplaatst op:
Geplaatst door: Lisa Geerdink

Een opperman is iemand die in de bouwsector werkt door te helpen bouwmaterialen en gereedschappen naar bouwplaatsen te dragen. Het is zijn of haar taak om werknemers zoals metselaars en stratenmakers te helpen zich op hun werk te concentreren zonder constant heen en weer te hoeven gaan om materialen en gereedschap te halen.

De taken van de opperman omvatten het laden en lossen van vrachtwagens, het klaarmaken van materialen en gereedschappen voor gebruik, het schoonmaken van locaties, het mengen van mortel en beton en het helpen bij het leggen van stenen, tegels of straatstenen.

Kortom, de opperman speelt een sleutelrol bij het efficiënt uitvoeren van bouwwerkzaamheden door ervoor te zorgen dat alle benodigde materialen en gereedschappen op het juiste moment op de juiste plaats beschikbaar zijn. 

Wat zijn de werkzaamheden van een opperman?

Een opperman heeft verschillende taken en verantwoordelijkheden in het veld, waaronder:

 • Aanbrengen van bouwmaterialen zoals steen, tegels, klinkers, zand en cement op het werk;
 • Assisteren van ambachtslieden zoals metselaars, stratenmakers en timmerlieden bij hun werk;
 • Laden en lossen van vrachtwagens beladen met bouwmaterialen en gereedschappen;
 • Leveren van materialen en gereedschappen op het werk voor professioneel gebruik;
 • De werkplek georganiseerd houden en zorgen voor een veilige en schone omgeving;
 • Het mengen van mortel en beton voor gebruik in bouwprojecten;
 • Meehelpen met het leggen van bakstenen, tegels en straatstenen;
 • Uitvoeren van eenvoudige reparaties en onderhoudswerkzaamheden aan gereedschappen en apparatuur;
 • Ondersteunen van kraanmachinisten bij het verplaatsen van materialen op bouwplaatsen;
 • De veiligheidsvoorschriften doornemen op de bouwplaats in acht en draag de vereiste persoonlijke beschermingsmiddelen.

Welke specialisaties kan een opperman hebben?

Over het algemeen zijn opperman-posities bedoeld om algemene ondersteuning te bieden aan bouwvakkers op locatie zonder dat specifieke expertise nodig is. Sommige specialisaties kunnen echter vereist zijn, afhankelijk van het type bouwproject waarbij een opperman betrokken is. Hier zijn enkele voorbeelden van specialisaties een opperman kan hebben:

 • Chef wegenbouwer: Een supervisor die gespecialiseerd is in bestrating en helpt bij de aanleg en reparatie van trottoirs en wegdekken.
 • Meester metselaar: hij/zij richt zich op het helpen bouwen van muren, schoorstenen en andere metselwerkprojecten.
 • Specifieke baas vrouw/man: die zich richt op het mengen van beton en helpt bij het storten en verspreiden ervan op de bouwplaats.
 • Meester dakdekker: Een supervisor gericht op het assisteren bij dakbedekking en installatie en reparatie van dakbedekking.
 • Sloopmanager vrouw/man: hij/zij zich op het helpen bij het slopen van gebouwen en het opruimen van puin en puin.

Wat verdient een opperman?

Een opperman in Nederland verdient gemiddeld € 2.100 bruto per maand. Als beginnend opperman verdien je ongeveer € 1.800 per maand, meer ervaren werkkrachten verdienen in deze functie maximaal € 2.500,-. Bedragen zijn gebaseerd op een 40-urige werkweek.

Welke vaardigheden moet je hebben als opperman?

Je hebt vaardigheden nodig om je werk goed te doen. Enkele belangrijke vaardigheden die een opperman nodig heeft, zijn:

 • Kracht en uithoudingsvermogen: De taak omvat vaak het tillen en dragen van zware bouwmaterialen en gereedschappen. Daarom moet de chef fysiek sterk en in goede fysieke conditie zijn.
 • Samenwerking: je werkt vaak samen met andere bouwvakkers zoals metselaars, straatmakers en timmerlieden. Daarom zijn goede communicatieve vaardigheden en het vermogen om samen te werken essentieel.
 • Veiligheidsbewustzijn: Bouwplaatsen zijn gevaarlijk en er kunnen onverwachte dingen gebeuren. Daarom moet je je altijd bewust zijn van veiligheidsrisico’s en de juiste veiligheidsprocedures volgen.
 • Technisch inzicht: Je moet begrijpen hoe verschillende bouwmaterialen en gereedschappen werken en hoe ze correct te gebruiken.
 • Organisatorische kracht: Je moet materialen en gereedschappen op een georganiseerde en efficiënte manier kunnen opslaan en vervoeren.
 • Flexibiliteit: Bouwprojecten kunnen onverwachte veranderingen en uitdagingen met zich meebrengen. Daarom moet je flexibel zijn en je kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden.
 • Probleemoplossend vermogen: je moet creatief zijn om problemen op de bouwplaats op te lossen en oplossingen te vinden.

Kortom, in deze functie heb je een combinatie van fysieke, technische en interpersoonlijke vaardigheden nodig om je werk goed te kunnen doen.

In welke omgevingen kun je werken als opperman?

Een opperman kan in verschillende omgevingen werken, meestal bouwplaatsen waar verschillende bouwprojecten plaatsvinden. Hier zijn enkele voorbeelden van omgevingen waarin een opperman kan werken.

 • Behuizing: je kunt betrokken worden bij het bouwen van nieuwe woningen zoals appartementen, eengezinswoningen en vakantiehuizen.
 • Commercieel gebouw: je kunt betrokken bij commerciële bouwprojecten zoals kantoorgebouwen, winkelcentra en industriële gebouwen.
 • Infrastructuur: je kunt werken aan infrastructuurgerichte bouwprojecten. Het aanleggen van wegen, bruggen, viaducten en tunnels.
 • Landschapsarchitectuur: je kunt betrokken zijn bij de aanleg van tuinen, parken en andere landschapsprojecten.
 • Renovatie- en restauratieprojecten: je kunt tevens betrokken zijn bij renovatie- en restauratieprojecten die bestaande gebouwen en constructies renoveren of restaureren.

Kortom, in deze functie kun op veel verschillende soorten bouwplaatsen werken, van residentiële projecten tot commerciële projecten, infrastructuurprojecten tot restauratieprojecten. 

Welke opleiding(en) heeft een opperman nodig?          

Een opperman is een ongeschoolde arbeider die werkt op een bouwplaats en verantwoordelijk is voor het assisteren van metselaars, stratenmakers en andere bouwvakkers bij hun werkzaamheden. Over het algemeen is er geen specifieke opleiding vereist om opperman te worden.

Echter, enige kennis van de bouwsector kan nuttig zijn. Het is ook belangrijk om te weten hoe je veilig en efficiënt werkt op een bouwplaats. Daarom bieden sommige opleidingsinstituten in Nederland cursussen aan die zich richten op veilig werken op hoogte, werken met hijs- en hefwerktuigen, werken met machines en gereedschappen, en andere relevante vaardigheden.

Met wie werk je samen als opperman?

Als opperman werk je meestal samen met andere bouwvakkers, zoals metselaars, stratenmakers, timmerlieden, en dakdekkers. Je bent verantwoordelijk voor het assisteren van deze vakmensen bij hun werkzaamheden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je stenen of bouwmaterialen aanreikt, metselspecie maakt, of het werkgebied schoonhoudt.

Daarnaast werk je mogelijk ook samen met kraanmachinisten, vrachtwagenchauffeurs en andere bouwvakkers die verantwoordelijk zijn voor het leveren van bouwmaterialen op de werkplaats. Je moet ook vaak samenwerken met andere oppermannen en algemene arbeiders om taken uit te voeren die vereist zijn op de bouwplaats.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!