Beroepengids: de automonteur

Geplaatst op:
Geplaatst door: Lisa Geerdink

Automonteurs zijn professionals die verantwoordelijk zijn voor het onderhouden, repareren en diagnosticeren van problemen met voertuigen. Ze werken meestal in garages en werkplaatsen en kunnen een breed scala aan voertuigen aan, van auto’s tot vrachtwagens tot bussen. Automonteurs hebben uitgebreide kennis van hoe voertuigen werken en hoe ze problemen kunnen identificeren en oplossen. Hij of zij zal geavanceerde diagnostische apparatuur en hulpmiddelen gebruiken om problemen met het voertuig op te lossen en de prestaties te verbeteren.

Bovendien moeten automonteurs vaak met klanten communiceren om problemen te identificeren en te bespreken welke reparaties of onderhoud nodig zijn. Technologie in de auto-industrie verandert voortdurend, dus automonteurs moeten flexibel en proactief zijn.

Wat doe je als automonteur?

De werkzaamheden kunnen variëren afhankelijk van de specifieke werkomgeving, maar over het algemeen zijn de volgende taken typisch voor deze rol:

 • Onderhouden van voertuigen: dit kan variëren van eenvoudige onderhoudswerkzaamheden zoals het vervangen van olie, filters, banden en remmen tot meer complexe werkzaamheden zoals het vervangen van motoren, versnellingsbakken of stuurinrichtingen.
 • Repareren van voertuigen: je repareert vaak problemen met voertuigen, zoals motorproblemen, elektrische problemen, problemen met de ophanging of problemen met het koelsysteem.
 • Diagnosticeren van problemen: vaak wordt er geavanceerde diagnostische apparatuur gebruikt om problemen in voertuigen op te sporen, zoals foutcodes uitlezen, elektrische systemen testen, of het uitvoeren van een uitgebreide inspectie van de auto.
 • Gebruik maken van gereedschap en machines: ze gebruiken vaak een breed scala van gereedschappen en machines, zoals hefbomen, gereedschapskoffers, bandenwisselaars, bandenbalansen, en computergestuurde diagnostische apparatuur.
 • Overleg met klanten: je moet vaak met klanten communiceren om problemen te identificeren, om te bespreken welke reparaties of onderhoudswerkzaamheden nodig zijn en om de kosten van de reparatie te bespreken.
 • Onderhoud werkplaats: in deze functie ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van de winkel waar ze werken. Denk hierbij aan het schoonmaken van de winkel, het opruimen van gereedschap en het bestellen van gereedschap en onderdelen.
Automonteur

In welke omgevingen werk je als automonteur?

Er zijn verschillende omgevingen waarin een automonteur kan werken.

 • Garage en werkplaats: dit is waar de meeste automonteurs werken. Hier kunt u uw auto repareren, onderhouden en diagnosticeren.
 • Commercieel voertuig: sommige automonteurs zijn gespecialiseerd in bedrijfsvoertuigen zoals vrachtwagens, bussen en bulldozers.
 • Verkooppunten: automonteurs werken voor dealers die specifieke merken verkopen en onderhouden.
 • Overheidswerkplaats: sommige automonteurs werken voor de overheid en onderhouden overheidsvoertuigen zoals politie, brandweer en ambulances.
 • Plant: automonteurs werken voor fabrikanten, meestal in fabrieken of R&D-afdelingen.
 • Plaats: sommigen werken in het veld. Het helpt bedrijven en parkeerterreinen bij het oplossen van voertuigproblemen.

Welke competenties heeft een automonteur?

Automonteurs hebben een aantal specifieke vaardigheden nodig om hun werk goed te kunnen doen, waaronder:

 • Technisch inzicht: je moet in deze functie goed begrijpen hoe voertuigen mechanisch en elektrisch werken. Heb je wel technisch inzicht maar wil je niet werken als automonteur, bekijk dan ook even onze andere vacatures in de techniek.
 • Probleemoplossend vermogen: je moet voertuigproblemen kunnen diagnosticeren en oplossen.
 • Ambacht: je moet bekend zijn met de gereedschappen en machines om reparaties en onderhoud uit te voeren.
 • Commerciële vaardigheden: je moet klanten kunnen adviseren over voertuigproblemen en kunnen adviseren over reparatie- en onderhoudskosten.
 • Certificering: tevens moet je in dit werk vaak worden gecertificeerd om aan een bepaald merk of type voertuig te werken.
 • Veiligheid: je moet bij het uitvoeren van je werk rekening houden met de veiligheid van jezelf en die van collega’s en klanten.
 • Communicatie vaardigheden: je moet duidelijk kunnen communiceren met klanten, collega’s en andere professionals.
 • Computer vaardigheden: in dit werk moet je ook bekend zijn met computerprogramma’s en software die wordt gebruikt om diagnoses te stellen, met fabrikanten te communiceren of onderdelen te bestellen.

Wat is het salaris van een automonteur?

Als je interesse hebt in dit vak, is het natuurlijk ook interessant om te weten wat je salaris zal zijn. Een automonteur verdient in Nederland gemiddeld € 3.000 bruto per maand. Salarissen variëren van € 2.520 (laag) tot € 3.605 (hoog). Begin je net met werken? Dan bedraagt je startsalaris ergens tussen de € 1.600 en € 2.300 bruto per maand.

Welke vaardigheden moet een automonteur hebben?

Autotechnici hebben een aantal specifieke vaardigheden nodig om hun werk goed te kunnen doen, waaronder:

 • Technisch inzicht: ze moeten goed begrijpen hoe voertuigen mechanisch en elektrisch werken. Dit betekent dat u technische tekeningen moet kunnen lezen, elektrische schema’s moet begrijpen en specifieke gereedschappen en apparatuur moet kunnen bedienen.
 • Probleemoplossend vermogen: ze moeten voertuigproblemen kunnen diagnosticeren en oplossen. Dit betekent dat u over de technische kennis moet beschikken om snel de oorzaak van problemen te analyseren, te identificeren en op te lossen.
 • Ambacht: ze moeten bekend zijn met de gereedschappen en machines om reparaties en onderhoud uit te voeren. Dat betekent dat ze nauwkeurig moeten kunnen werken en problemen snel en efficiënt kunnen oplossen.
 • Commerciële vaardigheden: ze moeten klanten kunnen adviseren over voertuigproblemen en kunnen adviseren over reparatie- en onderhoudskosten. Dit betekent dat je een goede communicator moet zijn en een professionele houding moet hebben.
 • Certificering: Automonteurs moeten vaak worden gecertificeerd om aan een bepaald merk of type voertuig te werken. Dit betekent dat je een specifieke opleiding moet volgen en regelmatig cursussen moet volgen.
 • Veiligheid: ze moeten bij het uitvoeren van hun werk rekening houden met de veiligheid van zichzelf en hun collega’s en klanten. Dit betekent dat u de veiligheidsregels kent en de juiste gereedschappen en apparatuur gebruikt.
 • Communicatie vaardigheden: ze moeten duidelijk kunnen communiceren met klanten, collega’s en andere professionals. Dat betekent dat ze goed kunnen luisteren, vragen kunnen stellen en helder en professioneel kunnen rapporteren.
 • Computer vaardigheden: tot slot moeten automonteurs bekend zijn met de computerprogramma’s en software die ze gebruiken.

Welke opleiding(en) heb je nodig als automonteur?

Er zijn verschillende manieren om automonteur te worden, maar de meest gebruikelijke routes zijn opleiding en werkervaring. Houd er rekening mee dat trainings- en certificeringsvereisten per land/regio kunnen verschillen. We raden je aan om te informeren naar de eisen die gelden in de regio waar je als automonteur wilt werken.

 • MBO opleiding: een van de meest populaire manieren om automonteur te worden is het volgen van een Mbo-opleiding voor automonteur. Dit zijn vaak hands-on cursussen gericht op het verwerven van de technische vaardigheden en kennis die nodig zijn voor de baan.
 • Beroepsopleiding: er zijn ook beroepsopleidingen voor automonteurs. Dit zijn vaak opleidingen waarmee je je kunt focussen op een specifiek vakgebied binnen de auto-onderhoudsbranche.
 • Leergeschiedenis: sommige bedrijven bieden duale opleidingen aan waarbij mensen naast hun werk een stage lopen. Dit is een geweldige manier om ervaring op te doen terwijl je je opleiding voortzet.
 • Certificering: automonteurs moeten vaak worden gecertificeerd om aan een bepaald merk of type voertuig te werken. Dit betekent dat je een specifieke opleiding moet volgen en regelmatig bijscholingen moet volgen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!