Alles wat je moet weten over winterse weersomstandigheden

De winterse weersomstandigheden zitten er weer aan te komen. Zoals altijd brengt de winter weer de leuke activiteiten met zich mee, zoals het schaatsen, wandelen in de sneeuw en misschien wel langlaufen of skiën. Echter brengt de winter ook veel ongemakken.

De ongemakken beginnen vaak al met de rit naar je bestemming; beijzelde wegen, sneeuw en slecht zicht. Zorg dat je vervoersmiddel technisch in goede conditie is, je (winter)banden met het juiste profiel hebt en zorg voor schone ruiten. Zorg dat je veilig onderweg gaat en je zorgt er tevens voor dat je geen boete krijgt voor te weinig zicht. Het is namelijk niet toegestaan om te rijden zonder dat je je ruiten ijsvrij hebt gemaakt. 

Schoonmaken en schoonhouden van de werkplek

Op de plaats van bestemming moeten de wegen en toegangen tot de werkplek vrijgemaakt en vrijgehouden worden van sneeuw en ijs. Hetzelfde geldt ook voor je eigen werkplek, waaronder bijvoorbeeld ladders, trappen en misschien zelfs een (rol)steiger.

Indien het mogelijk is moet een werkplek vooraf worden afgeschermd om sneeuw en dergelijke te voorkomen. Dit werkt tevens prettiger, omdat tocht, nat en kou op deze manier worden vermindert.

Enkele aandachtspunten 

  • Denk eraan dat door het dragen van dikkere kleding je bewegingen worden belemmerd; 
  • Verricht zoveel mogelijk binnen je werkzaamheden; 
  • Draag vocht absorberende onderkleding; 

    Zorg voor een zo volledig mogelijk huidbedekking door gebruik te maken van:
  • Lichaamsbekleding; 
  • Muts; 
  • Capuchon; 
  • Handschoenen; 
  • Laarzen. 
  • Pas eventueel de werktijden aan (meerdere korte pauzes) 
  • Zorg voor verwarmde rustruimten en de aanwezigheid van warme drank; 
  • Personen moeten oppervlakkige bevriezingen kunnen herkennen en verzorgen. 
Koude blootstelling aan handen

Voor de bescherming van handen moeten goede passende (thermo)handschoenen of wanten gebruikt worden. De keuze tussen handschoenen of wanten wordt bepaald door het werk wat uitgevoerd moet worden. Er mogen geen oppervlakten worden aangeraakt met een temperatuur lager dan 20 graden.

Zorg er daarom voor dat: 

  • Metalen gereedschappen zijn voorzien van isolatie; 
  • Handvatten voorzien zijn van verwarmingselementen. 
Koude blootstelling aan voeten

Voor de bescherming van de voeten moeten de verplichte veiligheidsschoenen, veiligheidslaarzen of klompen in combinatie met dikke, wollen sokken worden gedragen. Trek natte sokken zo snel mogelijk uit en vervang ze door droge sokken aan te trekken.

TDC Groep streeft ernaar al haar medewerkers te voorzien van persoonlijke beschermingsmiddelen die winterbestendig zijn. Twijfel je toch over de verkregen middelen, laat het je contactpersoon zo snel mogelijk weten. Heb je in de gaten of het vermoeden dat je collega werkt met onvoldoende beschermende middelen? Bespreek dit met je collega en licht eventueel de opdrachtgever in!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!