Beroepengids: machinaal houtbewerker

Geplaatst op:
Geplaatst door: Lisa Geerdink

Machinale houtbewerkers zijn ambachtslieden die gespecialiseerd zijn in het bewerken van hout met verschillende soorten machines. Het werk van een mechanische houtbewerker omvat meestal het maken van houtproducten zoals kozijnen, deuren, trappen, meubels en andere op maat gemaakte houten onderdelen.

Machinale houtbewerkers gebruiken een verscheidenheid aan machines zoals cirkelzagen, schaafmachines, routers en boren om hout in de gewenste vormen en maten te zagen en te vormen. Het is vaak nodig om nauwkeurige metingen uit te voeren en technische tekeningen te lezen om ervoor te zorgen dat de vervaardigde onderdelen aan de vereiste specificaties voldoen.

In sommige gevallen zijn machinale houtbewerkers betrokken bij het ontwerp van houtproducten en de selectie van geschikt hout en materialen. We moeten ook op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de houtbewerkingsindustrie om op de hoogte te blijven van de nieuwste technologie en kennis.

Over het algemeen vereist het beroep van houtbewerkingsmachine een combinatie van technische vaardigheden, zoals het lezen van tekeningen en het nauwkeurig bedienen van machines en creatieve vaardigheden, zoals het ontwerpen van houtproducten.

Wat zijn de werkzaamheden van een machinaal houtbewerker?

De werkzaamheden zijn:

 • Hout schaven: schaven is het bewerken van hout om het oppervlak glad en vlak te maken. De timmerman gebruikt hiervoor een schaafmachine.
 • Frezen: frezen is het proces van het zagen van hout met een freesmachine. Hierdoor kun je verschillende vormen en groeven in het hout maken.
 • Boren: een houtbewerkingsmachine heeft een boor om gaten in hout te maken. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn om houten delen met elkaar te verbinden.
 • Hout zagen: Het polijsten van hout is belangrijk om het oppervlak glad en uniform te maken. Dit gebeurt met een molen.
 • Houtraffinage: Nadat het hout behandeld is, kan het afgewerkt worden door bijvoorbeeld oliën of lakken.
 • Machine-onderhoud: Machinisten zijn ook verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparatie van machines en gereedschappen.
 • Technische tekeningen lezen: Mechanische schrijnwerkers moeten technische tekeningen en instructies kunnen lezen en begrijpen.

Het exacte werk kan verschillen per werkgever, locatie en specifieke baan.

Welke specialisaties kan een machinaal houtbewerker hebben?

Machinale houtbewerkers kunnen zich specialiseren in verschillende gebieden van de houtbewerkingsindustrie.

 • Meubelstructuur: je kunt je specialiseren in het maken van meubels zoals stoelen, tafels, kasten en bedden.
 • Houten kozijnen en deuren: je kunt je specialiseren in het maken van houten (of kunststof) kozijnen en deuren voor huizen en gebouwen.
 • Trappen: je kunt je tevens specialiseren in het bouwen van binnen- en buitentrappen.
 • Parket: je kunt je specialiseren in parketvloeren, waar hout wordt verwerkt tot planken van verschillende afmetingen en vormen.
 • CNC-verwerking: in dit vak kun je je tevens specialiseren in het programmeren en bedienen van computergestuurde houtbewerkingsmachines.
 • Restauratie: in dit vak kun je je tot slot specialiseren in het restaureren van oude of antieke houten voorwerpen en meubels.

De keuze voor een specialisatie hangt af van de interesses en vaardigheden van de machinale houtbewerker en de eisen van de arbeidsmarkt. Bij het kiezen van een specialisatie is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende eisen en vereisten van individuele studiegebieden.

Wat verdient een machinaal houtbewerker?

Een machinaal houtbewerker verdient in Nederland gemiddeld € 2.550 bruto per maand. Een beginnend machinaal houtbewerker verdient ongeveer € 1.700, het salaris van medewerkers met meer ervaring kan oplopen tot € 3.400 bruto per maand. Bedragen zijn gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

Welke vaardigheden moet je hebben?

In dit vak heb je verschillende vaardigheden nodig om je werk goed te doen. Hier zijn enkele belangrijke vaardigheden.

 • Technische vaardigheden: machinale houtbewerkers moeten de technische vaardigheden hebben om machines en gereedschappen correct te bedienen en in te stellen.
 • Nauwkeurigheid: als machinale houtbewerker is nauwkeurig werken van cruciaal belang om fouten te voorkomen en de kwaliteit van uw houtwerk te waarborgen.
 • Probleemoplossend vermogen: Machinale houtbewerkers moeten problemen kunnen identificeren en oplossen die zich kunnen voordoen tijdens houtbewerkingswerkzaamheden.
 • Veiligheid: werken met machines en gereedschappen brengt risico’s met zich mee. Daarom moeten houtbewerkingsmachines de veiligheidsprocedures kennen en volgen.
 • Communicatie vaardigheden: het is belangrijk dat je goed kunt communiceren met collega’s, klanten en leveranciers.
 • Nieuwsgierigheid: de houtindustrie evolueert en verandert snel. Daarom moeten machinale houtbewerkers bereid zijn om te leren en zich aan te passen aan nieuwe technieken en methoden.
 • Samenwerking: timmerlieden werken vaak in teams. Daarom is het belangrijk dat hij of zij goed kan samenwerken met anderen en taken kan coördineren.
 • Creativiteit: machinale houtbewerkers moeten soms creatieve oplossingen vinden om een ​​bepaalde klus te klaren of een probleem op te lossen.

De exacte vereiste vaardigheden kunnen per functie en werkgever verschillen.

In welke omgevingen kan een machinaal houtbewerker werken?

In dit vak kun je verschillende omgevingen werken, waaronder:

 • Werkplaats: De meeste machinale houtbewerkers werken in werkplaatsen waar houtbewerkingsmachines en gereedschappen beschikbaar zijn voor het vormgeven en vormgeven van hout.
 • Fabrieken: Sommige machinale houtbewerkers werken in fabrieken die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van houten onderdelen die worden gebruikt bij de vervaardiging van meubels, deuren, kozijnen en andere houten producten.
 • Bouwplaats: Machinale houtbewerkers kunnen op bouwplaatsen werken en zijn verantwoordelijk voor het installeren van houten onderdelen zoals ramen, deuren, trappen en wandpanelen.
 • Restauratie werkplaats: Sommige machinale houtbewerkers werken in restauratiewerkplaatsen om oude of beschadigde houten voorwerpen en meubels te repareren.

 Het is belangrijk om te onthouden dat de specifieke taak van een machinale houtbewerker kan variëren, afhankelijk van het soort werk dat hij of zij doet en de werkgever waarvoor hij of zij werkt.

Welke opleiding(en) heeft een machinaal houtbewerker nodig?           

Om als machinale houtbewerker aan de slag te gaan, is meestal wat houtbewerkingstraining vereist. Er zijn verschillende programma’s en cursussen, van korte cursussen tot meerjarige cursussen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • MBO opleiding Machinaal houtbewerker: Deze training duurt doorgaans twee tot drie jaar en leert studenten de basisprincipes van het bedienen van houtbewerkingsmachines en gereedschappen.
 • MBO Opleiding Meubelmaker/(Scheeps)Interieurmonteur: Deze opleiding duurt doorgaans 3-4 jaar en biedt studenten de vaardigheden die nodig zijn om op maat gemaakte meubels en (scheeps)interieurs te maken.
 • Cursus houtbewerking: Deze cursus duurt enkele weken tot enkele maanden en stelt studenten in staat om de basisbediening van houtbewerkingsmachines en gereedschappen te leren.
 • Beroepsopleiding machinist: Deze training duurt doorgaans enkele weken tot enkele maanden en biedt studenten de vaardigheden die ze nodig hebben om specifieke taken uit te voeren, zoals bediening van CNC-machines.

Naast een formele opleiding kun je ook starten via een stage of leerbaan. Veel bedrijven bieden stages of stageplaatsen aan om minder ervaren arbeiders op te leiden tot machinale houtbewerkers. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om aanvullende certificeringen te behalen op het gebied van veiligheid en machinale techniek.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!