Gebruiksoppervlakte, gereed voor 1 januari 2021. Heeft u het al geregeld?

TDC Tekenkamer bepaalt deze voor u conform de NEN 2580, vaak in combinatie met een woningplattegrond ten behoeve van uw huurders of ter controle van uw accountant. Inmiddels hebben wij voor een groot aantal woningcorporaties de gebruiksoppervlakte volgens de NEN 2580 berekend. Wij tekenen deze in de digitale woningplattegronden, en maken een Excel lijst voor de accountant. Daarnaast bepalen wij voor het commerciële vastgoed ook het verhuurbaar en bruto vloeroppervlakte. Naast woningcorporaties doen wij dit ook veel voor gemeenten.

In het kader van de nieuwe waardebepaling conform de Woningwet 2015 moeten woningcorporaties hun vastgoed op basis van marktwaarde waarderen. Hiervoor dienen corporaties een aantal objectgegevens te verzamelen. Denk aan GBO, VVO en BVO op basis van NEN 2580. Het “Handboek modelmatig waarderen marktwaarde” geeft corporaties tot 1 januari 2021 de tijd om de gebruiksoppervlakten te bepalen.

In 2015 zijn er een aantal regels veranderd omtrent het berekenen van de maximale huur van een VHE (Verhuureenheid). Voor een aantal van deze regels wordt gebruik gemaakt van de gebruiksoppervlakte van een VHE, als onderdeel van het bepalen van de maximale huurprijs. Indien de gebruiksoppervlakte van een VHE gebruikt wordt om de maximale huurprijs te berekenen, is het belangrijk dat deze oppervlakte op een uniforme manier wordt bepaald.

In veel gevallen wordt er gebruik gemaakt van allerlei databases om te bepalen wat de oppervlakte is van een VHE. Bij veel van deze databases, waaronder de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG), is niet bekend hoe de oppervlakte van een VHE precies is berekend. Indien niet bekend is hoe een oppervlakte berekend is, kan dus ook niet met zekerheid worden gezegd dat de oppervlakte op een eerlijke en transparante wijze bepaald is.

De WOZ-afdeling van de gemeente kent een soortgelijke verplichting. Zij dienen ervoor te zorgen dat uiterlijk 1 januari 2021 alle woningen beschikken over gebruiksoppervlakte conform NEN2580.

TDC Tekenkamer wil u graag van dienst zijn. Voor vragen of voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met Matthieu Korf, telefoonnummer 06 29 08 19 45 of 085 00 237 00. U kunt ons ook per mail bereiken via tekenkamer@tdcgroep.nl.

 

Reacties zijn gesloten.