Werken bij… Keerthi Shanmuganathan – Procesoperator in opleiding via Bewust BBL

Even voorstellen…

Graag stellen we je voor aan één van onze technische BBL studenten; Keerthi Shanmuganathan. Keerthi is 28 en werkt sinds 2,5 als procesoperator (in opleiding) bij zijn leerwerplek Elect High-Tech Electronics in Weerselo. Hij heeft het daar goed naar zijn zin en is slechts een paar hoofdstukken verwijderd van zijn diploma. Omdat we als opleider natuurlijk benieuwd zijn naar zijn ervaringen gingen we met hem in gesprek.

Hoe heb je eigenlijk de keuze voor deze opleiding/ richting gemaakt? 

“Gek genoeg doe ik nu weer wat ik het liefste doe; bezig zijn met mijn fascinatie voor techniek. Als klein kind was ik al geïnteresseerd in electronica. Alle apparaten bij mijn ouders thuis werden het slachtoffer van mijn nieuwsgierigheid. Ik kon hele dagen spenderen aan het monteren en demonteren van de autoradio, computers en audioversterkers. Diezelfde fascinatie voelde ik weer toen ik begon te werken met een ‘Pick en place’ machine. De complexiteit en de mogelijkheden van die machine vond ik zo ontzettend gaaf. Ik wist direct ‘hier wil ik wat mee doen!’ Inmiddels zijn we 2,5 jaar verder en ben ik, als het een beetje meezit, over een paar maanden klaar met mijn studie en officieel procesoperator.”

Kun je ons vertellen wat een procesoperator precies doet?

“Nou in het kort: zorgen dat de machines lopen, en dat het productieproces zo snel mogelijk door kan gaan er als er een error plaatsvindt. De aanpassingen die je daarbij maakt, horen ook tot mijn verantwoordelijkheden. De machines zijn vooral digitaal en draaien op linux. Mijn werk bestaat daarom voor een gedeelte uit mechanisch en digitaal werk. Dus je moet zowel aanleg hebben om te werken met software én voor het werken met je handen!”

keerthigan
Kheerti Shanmuganathan – Procesoperator in opleiding bij Elect High-Tech Electronics
En wat doe je als leerling procesoperator precies bij Elect? 

“Bij Elect High-Tech Electronics produceren ze verschillende soorten electronische printplaten. Daar hebben ze meerdere machines voor. Bij de eerste worden de printplaten gestenciled met een soldeerpasta door en grote printer. Daarna worden de printplaten bestuckt met de MYCRONIC pick & place. Na het bestucken worden de printplaten gesoldeerd in de Reflow-oven. De laatste is een AOI (automatische optische inspectie) machine die alles nakijkt. Toen ik hier mijn leerwerktraject startte, begon ik met de voorbereiding voor de machines. Dat is heel precies en specifiek werk, daar moet je dus wel goed in zijn. Gelukkig is dat juist wat ik heel erg leuk vind. Daarna mocht ik met de machines zelf aan de slag. Inmiddels beheers ik een aantal machines op onze afdeling. De enig restrerende machine op de afdeling is onze SAKI 3D AOI, daar kan ik nu nog niet mee werken. Maar dat zou ik het liefst ook zo snel mogelijk leren!”

Hoe ben je eigenlijk bij deze studie en leerwerkplek terecht gekomen?

“Via mijn jobcoach Daniel Davina kwam ik terecht bij de TDC Groep. Tijdens het oriëntatietraject bij Davina kwam al snel naar voren dat ik iets in de electrotechniek wilde doen. En bij de TDC groep kreeg ik gelukkig ook de kans voor. Mijn eerste baan in de electrotechniek was bij Hortec. Maar omdat ik me graag verder wilde ontwikkelen, wilde ik liever een werkplek waar ik ook een opleiding kon volgen. BewustBBL is voor me gaan rondkijken en regelde mijn huidige leerwerkplek bij Elect in Weerselo”

Kunnen we concluderen dat je het naar je zin hebt? 

“Ja, absouluut. Bij Elect zit ik helemaal op mijn plek. Er hangt hier een fijne werksfeer, de zaken zijn goed georganiseerd. En belangrijk; er is hier genoeg rust en structuur om je werk goed te kunnen doen. Die rust en structuur neem ik mee naar huis en dat is (ook voor mijn vriendin) heel prettig ha ha ha. Je krijgt hier genoeg kansen om nieuwe dingen te leren. En het doet mij goed om te merken dat ik ze snel oppak, ook door mijn affiniteit met techniek. De laatste 2,5 jaar bij Elect heeft mijn zelfvertrouwen dan ook een enorme boost gegeven.”

Waar zie jij jezelf over vijf jaar? Wat zou je verder nog willen leren in je vak? 

“Voor nu is het mijn doel om officieel procesoperater te worden en zoveel mogelijk binnen Elect te leren. Ik ben sowieso iemand die kijkt naar de kansen die er zijn. En die worden mij bij Elect gelukkig genoeg geboden. Door de coronaperiode hebben de lessen vaak stil gelegen, waardoor mijn studie wat vertraging heeft opgelopen. Ik kan dan ook niet wachten om mijn opleiding af te ronden en officeel als procesoperator aan de slag te gaan. Dus voor de komende jaren is dat mijn doel. En dan zie ik wel weer verder. Als me iets bevalt ga ik ervoor. Maar electronica blijft altijd mijn passie. Het ligt me van nature goed en ik heb er interesse in. Dat zal niet snel anders worden!”

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van BewustBBL? Bel of mail ons, dan we gaan graag met je in gesprek. Check voor meer info ook de site van BewustBBL.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Alles over de open sollicitatie

Geplaatst op:

6 leuke activiteiten voor tijdens de bouwvak in Nederland

Geplaatst op:

Hoe maak ik mijn bedrijf aantrekkelijk voor (nieuw) personeel?

Geplaatst op:

PayOK; verzeker je bedrijf van minimale risico’s

Geplaatst op:

Doorzaam en TDC Groep; samen voor duurzame inzetbaarheid

Geplaatst op:

Even voorstellen: Rik Wolsink, accountmanager bij TDC Groep

Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!