Werken bij…Daan van der Struik – eerste monteur in opleiding bij ForFarmers

Graag stellen we je voor aan één van onze technische BBL-studenten; Daan van der Struik, eerste monteur service en onderhoud in opleiding. Daan is 29 en werkt sinds zomer 2021 bij ForFarmers in Delden. Hij heeft het daar ontzettend goed naar zijn zin. Waarom? Omdat hij naar eigen zeggen “eindelijk een baan heeft gevonden waar hij niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk wordt uitgedaagd”. Wij als ‘introducerende partij’ zijn natuurlijk benieuwd naar zijn ervaringen en gingen  met hem in gesprek. 

Van de sales naar mechanisch monteur… hoe dat zo?

“Ja, dat klinkt apart hè. Maar ik heb een achtergrond in de sales en uit dat werk haalde ik gewoon niet genoeg voldoening. De hele dag op kantoor zitten bleek absoluut niets voor mij.  Ook het product (software) waarmee ik moest werken, was voor mij niet tastbaar genoeg.  

Kortom, het was tijd voor wat anders. Ik ben daarom tijdelijk in de meubeltransport branche aan de slag gegaan. En het fysieke aspect daarvan vond ik geweldig. Voor het eerst in mijn leven kwam ik iedere dag moe, maar voldaan thuis. Dat was een hele openbaring voor me! Ik ben daar uiteindelijk drie jaar gebleven, totdat ik me realiseerde dat ik toch ook mentaal wat meer uitgedaagd wilde worden. Dus ben ik op onderzoek uitgegaan en kwam ik bij de TDC Groep terecht.” 

Maar hoe ben je zo bij deze technische opleiding uitgekomen?

“Zoals ik al zei, wilde ik iets fysieks blijven doen, maar wilde ik daarbij ook mentaal uitgedaagd worden. Door mijn gesprekken met Bart van de TDC Groep kwamen we al snel uit bij technische functies. En in het bijzonder mechatronica. Toen ik bij ForFarmers kon beginnen als leerling-monteur werd het werktuigbouwkunde. Net even iets anders, maar daar ben ik achteraf eigenlijk heel blij mee. Want met deze opleiding ontwikkel ik me veel beter in de mechanische kant van het vak. En afgesproken is dat ik hierna ook de opleiding elektronica mag gaan volgen. Al met al ben ik dan heel breed opgeleid en het beste onderlegd voor het werk dat ik ga doen. En daar gaat het mij natuurlijk om!” 

20211028 075606 1
uitzicht vanuit één van de fabrieken van ForFarmers

Wat doe je precies als leerling-monteur bij ForFarmers?

“Ik ben aangenomen voor het inspectieteam in oprichting voor Noord-Nederland. Dit team inspecteert alle machines in de fabrieken in Noord-Nederland. Dat doen we om te voorkomen dat machines onverwacht tijdens het productieproces uitvallen. Tijdens inspecties worden de machines daarvoor stilgelegd en nagekeken. Dat gebeurt dus in samenwerking met de lokale technische dienst. Maar dat team moet nog vorm krijgen, dus voorlopig ben ik ergens anders binnen ForFarmers aan het werk.”

Genoeg mogelijkheden in de techniek, waarom ForFarmers?

“Nou dat komt eigenlijk door het ‘agrarische aspect’. Ik ben zelf gedeeltelijk opgegroeid op het platteland. Dus toen Bart met het idee kwam om eens een dagje mee te lopen bij ForFarmers voelde dat direct goed. Na die dag was ik helemaal enthousiast. En helemaal in combinatie met de doorgroei- en opleidingsmogelijkheden.”

Oke, dus je doet op ’t moment iets anders bij ForFarmers?

“Ja klopt, op het moment loop ik mee bij de technische dienst van Delden. Hier leer ik het dagelijks onderhoud van machines, zoals het oplossen van storingen en het uitvoeren van kleine reparaties. Ik heb gemerkt dat dit de beste manier is om de machines te leren kennen. We zijn soms met één machine een hele dag bezig. Dan moet bijvoorbeeld de hele motor uit elkaar gehaald worden om iets te repareren. Daar leer ik ontzettend veel van! Bij een inspectieronde ga je veel minder de diepte in. Want je kijkt dan meer naar onderdelen die standaard onderhevig zijn aan slijtage.” 

mechanical engineer 1
mechanical engineers working

Wat heeft de TDC Groep hierin voor je betekend? En waarom de TDC Groep en niet een andere personele dienstverlener

“Toen ik op onderzoek uitging heb ik me bij een aantal bedrijven ingeschreven waaronder de TDC Groep. Bij de andere bedrijven ervaarde ik zo weinig betrokkenheid dat ik snel afhaakte. Dat was bij de TDC Groep heel anders. Vooral de houding van Bart Coopman. Hij was heel betrokken en heeft goed meegedacht en me goed begeleid bij de zoektocht naar een passende opleiding en baan. Ook bij de bemiddeling van het contract bij ForFarmers en wat de mogelijkheden voor mij waren, heeft ie veel voor me gedaan. Toen ik al was begonnen met werken bleef hij in contact en hij is zelfs nog langsgekomen om te kijken hoe het mij beviel. Dus ook als het hier niet door was gegaan, dan was ik zeker bij de TDC Groep gebleven.”

Hoe zien de komende (studie)jaren er voor je uit?

“De komende jaren ben ik met een mooi woord ‘leerling fijnmechanisch monteur service en onderhoud’. Ik volg daarvoor de BBL- opleiding werktuigbouwkunde en begin op niveau 3. De opleiding duurt in principe drie jaar, maar je kunt ’m in eigen tempo volgen. Dus ik hoop sneller klaar te zijn. Als ik klaar ben, ben ik eerste monteur en dan ga ik ook direct aan de slag met mijn studie elektronica. En in de hele verre toekomst misschien toch nog iets doen met mijn business achtergrond in een managementfunctie? Maar dat is een hele verre toekomst. De komende jaren ga ik in ieder geval gewoon nog (letterlijk) ‘kruipend door het stof’ voor mijn werk. Maar dat vind ik juist zo gaaf!”

Ook niet onbelangrijk, heb je het naar je zin?

“Absoluut. Ik kan zeggen dat ik iedere dag met plezier naar mijn werk ga. Er hangt hier een fijne werksfeer. En ik werk in een leuk en gemêleerd team van oudere en jongere monteurs. Iedereen voegt met zijn eigen achtergrond iets unieks toe en dat werkt heel goed samen. En iedere dag soep bij de lunch is ook niet onbelangrijk ;-).” 

Delden lucht kade DJI 0058a small 2
luchtfoto ForFarmers Delden

Heb je nog een tip voor schoolverlaters of voor iedereen die een switch wil maken naar de techniek?

“Jazeker. Ik heb bij ForFarmers een meeloopdag gedaan en dat vind ik echt een aanrader. Je krijgt zo direct een goed beeld van het sfeertje waar je in terechtkomt. Er komt op zo’n dag qua informatie misschien veel op je af en dat kan wat overweldigend zijn. Maar voor mij is het wel het allerbeste geweest.”

Ook graag technisch talent bij je aan het werk via BewustBBL?

Ben je op zoek naar nieuw (technisch) talent voor je bedrijf? Of wil je weten hoe wij je kunnen helpen om een gecertificeerd leerwerkbedrijf te worden? Bel of mail ons dan we gaan graag met je in gesprek. Check voor meer informatie ook de site van BewustBBL. Of ben je benieuwd naar de ervaringen van andere leerlingen? Lees dan het interview met Henk Bolk onze eerste HBO (BBL) trainee bij Altrad Hertel.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Geplaatst op:
Geplaatst op:
Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!