Als vrouw werken in een mannenwereld: Hoe is dat?

Ondanks het feit dat er steeds meer beroepen door zowel mannen- als vrouwen uitgeoefend worden, zijn er ook nog voldoende beroepen waarbij je als vrouw in een mannenwereld terecht komt. De steigerbouw is hier een goed voorbeeld van. We spraken één van onze medewerkers, Eilish Westerman. Zij is steigerbouwer en heeft geen vrouwelijke collega’s. Eilish woont samen met haar man en zoontje in het rustige Bedum. Eilish zwemt tegen de stroom in en leeft samen met haar gezin nèt even iets anders dan we als maatschappij ‘gewend’ zijn. Eilish is de kostwinner in huis en haar man Bert regelt het huishouden en zorgt voor het gezin. Als Eilish na een werkdag thuis komt, staat het eten op tafel en kan ze direct aanschuiven. Beiden zijn ze dik tevreden met deze rolverdeling en Eilish vertelde openhartig hoe het is om op deze manier te leven en welke voor- en nadelen er voor haar verbonden zijn aan het werken in deze, naar eigen zeggen, ‘ruige mannenwereld.’  

Werken in de steigerbouw

Eilish werkt nu ongeveer vijf jaar in de steigerbouw, waarvan twee jaar als steigerbouwer bij TDC Groep. Ze volgde de opleiding Constructiewerker metaal en is via via in contact gekomen met het vak steigerbouwer. “Deze wereld trok mij wel, je moet er echt van houden en er een passie voor hebben. Je kunt niet van de één op de andere dag denken: Laat ik maar eens steigerbouwer worden. Ik vond het inzicht dat je ervoor nodig hebt leuk en de uitdaging die het met zich meebrengt. Daarbij heb je binnen de steigerbouw veel doorgroeimogelijkheden. Dat vind ik belangrijk, want uiteindelijk wil ik projectleider binnen de steigerbouw worden. Ik ben helemaal in mijn element als ik mensen mag begeleiden, dat is één van mijn sterke punten. Steigerbouw is een teamsport, het werk is afwisselend en ik werk op verschillende locaties. Een kantoorbaan is niets voor mij, ik ben graag fysiek bezig.”

Eilish
Eilish Westerman

Is de steigerbouw te zwaar voor vrouwen?

Op de vraag of het werk fysiek niet erg zwaar is, had ze een simpel antwoord: “Het is vooral ruig werk. De eerste dagen deed ieder spiertje in mijn lichaam zeer, maar het is net als wanneer je naar de sportschool gaat, dat verdwijnt ook wel weer en je lichaam raakt eraan gewend. Het enige nadeel dat ik eigenlijk heb ten opzichte van de rest is dat ik mijn lengte niet mee heb zitten. Maar goed, er zijn natuurlijk ook genoeg mannen die niet al te lang zijn, dus in dat opzicht ben ik niet de enige. Daar vind je wel weer een oplossing voor, je wordt er juist creatief van.”

Een hen tussen de haantjes

Het is geen alledaags fenomeen dat je als vrouw zijnde een beroep als steigerbouwer hebt, zo heeft Eilish in haar carrière als steigerbouwer dan ook nog geen vrouwelijke collega’s meegemaakt. In principe heeft ze hier geen problemen mee, maar ze zou het ook wel leuk vinden om meer vrouwelijke collega’s te hebben. “Ik vind het juist wel leuk om met mannen te werken, ze zijn heel anders. De onderlinge sfeer is gezellig en gemoedelijk, maar je moet als vrouw zijnde wel heel sterk in je schoenen staan, anders red je het niet. De etnische diversiteit op de werkplaats is groot en ieder heeft zo z’n eigen mentaliteit. Niet iedereen begrijpt het en sommige mensen vinden dat vrouwen niet thuis horen in dit vak. Ik zou het leuk vinden om een voorbeeld te zijn voor deze mensen en te laten zien dat het ook anders kan.”

“Het is niet altijd even makkelijk, maar daar vind je je weg ook wel weer in. Af en toe vertonen de mannen een beetje haantjesgedrag en wordt er neerbuigend naar je gekeken. Ik heb wel geleerd dat je niet alles al te serieus moet nemen en dat je tegen bepaalde (mannen)geintjes moet kunnen. Persoonlijk vind ik dit vaak wel grappig en lach ik net zo hard mee, ik denk ook dat dat de beste manier is om ermee om te gaan.”

De gouden tip voor vrouwen in een ‘mannenwereld’

De tip die Eilish mee wil geven aan vrouwen die in een mannenwereld (willen) werken is dat je, als het nodig is, wel van je af moet bijten. “Het is echt belangrijk dat je stevig in je schoenen staat en juist niet opgeeft. In dit vak is het heel makkelijk om te zeggen dat je ermee stopt als het even niet gaat zoals gehoopt. Maar als je dat niet doet en je zet je schouders eronder, dan win je juist respect. Je moet als vrouw zijnde misschien een extra stapje bijzetten om dit respect te verdienen, maar als je je eenmaal bewezen hebt en je hoort erbij, dan word je een gewaardeerd collega.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Bekijk hier onder al onze vacatures!

Meer interessante artikelen

Alles over de open sollicitatie

Geplaatst op:

6 leuke activiteiten voor tijdens de bouwvak in Nederland

Geplaatst op:

Hoe maak ik mijn bedrijf aantrekkelijk voor (nieuw) personeel?

Geplaatst op:

PayOK; verzeker je bedrijf van minimale risico’s

Geplaatst op:

Doorzaam en TDC Groep; samen voor duurzame inzetbaarheid

Geplaatst op:

Even voorstellen: Rik Wolsink, accountmanager bij TDC Groep

Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!