Alles wat je moet weten over een Quality Engineer QA/QC

Quality Engineers hebben vaak de taak om kwaliteitspraktijken en documentatie voor een bepaald product of faciliteit te creëren. Ze zetten de gepaste tests en aanvaardbare resultaatparameters uiteen om ervoor te zorgen dat kwaliteitstests tijdens het fabricageproces effectief zijn. 

Wat is een Quality Engineer; Twee disciplines 

Het valt te verdelen onder Qualtity Assurance (QA) en Qualtity Control (QC). Dit zijn 2 verschillende disciplines, maar kunnen niet van elkaar worden los gezien. Bij Qualtity Assurance draait het om het beheren en verbeteren van productieprocessen, terwijl Quality Controle draait om het meten van productkenmerken om zo de kwaliteit te waarborgen. Samen dragen QA en QC zorg voor de proces en productkwaliteit. 

Wat doet een Quality Engineer 

Het waarborgen van kwaliteit wordt gemeten door vastgestelde KPI’s en het formuleren van doelstellingen. Om het uiteindelijke doel; continuïteit in de kwaliteit, van een Quality Engineer te bewerkstelligen, zijn er een aantal routinewerkzaamheden die uitgevoerd dienen te worden om het gewenste resultaat te bewerkstelligen. Hieronder zijn er een aantal werkzaamheden uiteengezet: 

 • Opstellen van kwaliteitsbeleid 
 • Bewaken van het QA- en QC-beleid 
 • Organiseren van proces- en productaudits 
 • Behandelen van interne en externe klachten 
 • Analyseren van fouten in processen of producten 
 • Opstellen en uitvoeren van verbeterprojecten 
 • Verwerken van informatie in het kwaliteitsmanagementsysteem 
 • Opstellen van kwaliteitsmanagementrapportages 
 • Trainen van QA- en QC-medewerkers 
 • Statistische kwaliteitscontrole van meetsystemen en mogelijkheden 
 • Analyseren en optimaliseren van de processtabiliteit en procesvermogen 
 • Kwaliteit kunnen beoordelen van materialen, componenten, deelproducten, eindproducten 
 • Kwaliteit kunnen verifiëren en valideren 
 • Acceptatiebemonstering als techniek en toe te passen voor aanvaarding of verwerping 
 • Uitvoeren van kwaliteitsaudits 
 • Het toepassen van Lean Six Sigma methodiek, om duurzame verbeteringen toe te passen zowel in kostenreductie als in klanttevredenheid 
 • Het toepassen van de 7 Quality tools 
 • De Quality Engineer moet op alle niveaus binnen de organisatie kunnen communiceren, van uitvoerende tot plant manager en/of operations manager 

Het uiteindelijke doel van een Quality Engineer is het verbeteren van kwaliteit, door het oplossen van complexe problemen. Om dit te verwezenlijken houdt een Quality Engineer naast bovenstaande opsomming tevens zich bezig met het opzetten, implementeren, inrichten en optimaliseren van het kwaliteitsmanagementsysteem, definiëren en analyseren van risico’s in het proces. Dat wordt gedaan door informatie te verzamelen, te analyseren, classificeren en te presenteren. Aan de hand van deze informatie wordt de forecast bepaald.  

Competenties van een Quality Engineer 

Een Quality Engineer moet veel in zijn petto hebben en sterk in zijn schoenen staan. De persoonstypering is dan ook dat de persoon een waarnemer en perfectionist dient te zijn. Verder zijn kenmerken als analytisch sterk, innovatief, inzicht in omgeving, oordeelsvorming, samenwerken enorm van belang. Doordat een Quality Engineer voornamelijk actief is in een internationale omgeving is de beheersing van de Engelse taal een must.  

Branches van een Quality Engineers QA/QC  

De Quality Engineers zijn vaak werkzaam in de voedselindustrie, (bio)farmaceutische industrie, automotive industrie of overige takken van de procesindustrie.  

Een Quality Engineer heeft minimaal een HBO-werk en -denkniveau nodig om de complexe vraagstukken te kunnen behandelen en te verhelpen. De opleiding moet verder aansluiten bij de branche waarin wordt gewerkt. Voor de techniek is dit veelal werktuigbouwkunde of elektrotechniek. 

Het salaris van een Quality Engineer 

Een Qualtiy Engineer kan afhankelijk van ervaring en competenties tot € 5.400,- bruto per maand verdienen. Dit salaris is een indicatie en kan per organisatie en cao anders zijn. 

Klanten van TDC Techniek 

Klanten van TDC Groep hanteren de menselijke maat, willen mens en organisatie ontwikkelen, zijn innovatief en zijn toekomstgericht. Van semiconductors, aerospace industrie, medische toepassingen, fotonica, mechatronica, optica, solar, chemical die onze klanten bedienen in zowel producten, engineering of processen.  

TDC Groep is continu op zoek naar nieuwe collega’s die de uitdaging aan willen gaan met onze klant(en)! 

Wij willen graag met jou persoonlijk kennismaken, want wij zijn op zoek naar jou! Bekijk onze openstaande vacatures

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf wekelijks op de hoogte van onze nieuwste blogs!

Op zoek naar Supplier Quality Engineer vacatures?

Meer interessante artikelen

Alles wat je moet weten over loondoorbetalingen betreft de feestdagen

Geplaatst op:

Verduurzaming & kunststof kozijnen

Geplaatst op:

Alles wat je moet weten over Revit

Geplaatst op:

Alles wat je moet weten over winterse weersomstandigheden

Geplaatst op:

Alles wat je moet weten over oog- en gelaatsbescherming

Geplaatst op:

Werken als nachtreceptionist in de mooiste hotels

Geplaatst op:

Op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures?

Volg ons op social media en blijf op de hoogte!